| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
Newsy - BMW TRACK DAY by Beemka-Klub
LUKAS - 2008-12-21, 20:51 Temat postu: BMW TRACK DAY by Beemka-Klub
15 sierpnia 2007 roku zapoczątkowaliśmy wraz z Pancinem imprezę o nazwie BMW TRACK DAY. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, po czym każda kolejna impreza cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
15go listopada 2008r. odbyła się IIga edycja BMW TRACK DAY 2008, którą współorganizowałem z ogromną nieocenioną pomocą, oraz wkładem własnej pracy Pancina (dzięki Marcin jesteś wielki ).
Na starcie stawiło się 49 Beemek, od poczciwych E30, a kończąc na modelu X6
Prym wiodły jednak E30tki i E36.
Pogoda niestety nie dopisała, było bardzo mokro, deszczowo ale mimo to ciepło, to chyba dzięki atmosferze, która panowała na torze, wręcz sielankowa
BMW Track Day to chyba jedyna impreza na której spotykają się najbardziej zacięci i najlepiej przygotowani (mimo amatorskiej imprezy) w bojach Beemkarze, ponieważ tylko tutaj organizowana jest impreza typowo wyścigowa dla BMW, z profesjonalnym pomiarem czasu na fotokomórce, obsługą techniczną toru, sędziami i zabezpieczeniem imprezy poprzez karetkę ratownictwa drogowego.
Auta podzielone są na 3 klasy wg. mocy silników:
- klasa I do 150KM,
- klasa II od 151 do 230KM,
- klasa III powyżej 231KM.
Po drugiej edycji BTD która odbyła się 15go sierpnia br. ustaliliśmy, że trasy zostają takie same na każdy kolejny BTD. Dzięki temu już teraz możemy porównać czasy między mokrym, a suchym torem...
Na trasę składają się dwa odcinki, o różnej konfiguracji, jeden bardziej technicznej, drugi zaś szybszy.
Zawodnicy jadą pojedynczo na czas mierzony fotokomórką.
Na torze w jednym czasie znajdują się 2-3 auta naraz, dzięki czemu widz nie może narzekać na nudę i zbędne przestoje.
Schematy prób ułożył Pancin:

Po listopadowej edycji 2008 doczekaliśmy się artykułu w BMW trends

Tutaj mamy porównanie czasów na torze suchym vs. mokry.

Rekordy prób na 3 odbyte eliminacje do II BTD 2008 włącznie:
- próba S1 na:
- sucho: 1:38,84 min. - Piotr Ostrowski - Ostry (klasa III)
- mokro: 1:49,012 min - Marcin Morengiel (klasa III)
- próba S2 na:
- sucho: 2:03,55 min - Łukasz Gałganow - LUKAS (klasa II)
- mokro: 2:18,291 - Marcin Morengiel (klasa III)
Wszelkie informacje związane z kolejnymi BTD zamieszczane są na forum Beemka-Klub w dziale MotorSport.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na kolejne edycje BMW TRACK DAY.
LUKAS
michaś - 2008-12-21, 23:52
szacunek za pomysł, wykonanie i wkład pracy. mam nadzieje że na następnym stawie sie i Ja jeszcze raz wielki szacunek
henry - 2008-12-23, 21:08 Temat postu: BTD ...........Full profi opracowanie relacji i podejscie "do tematu" . Gratulacje Łukasz za pomysł i realizację , gratulacje dla Pancina , jest niesamowity z pomysłami na ustawienie prób..........
Miło zobaczyc tylu dobrych driver'ów na torze w jednym czasie ....Wrażenia , przynajmniej z ogladania mam niezapomniane .............PZDR - henry
IPLO - 2009-01-19, 17:25 Temat postu: ... sto pytan do
na jakiej zasadzie jest sprawdzana moc silików ??jakie sa kary czy dyskfaliikacje
silnik mozna zomdyfikowac ze niebedzie nikt nic widział tylko na rolkach bedzie wiadomo??
LUKAS - 2009-01-20, 00:20
IPLO, założenie imprezy jest czysto towarzyskie i głównie chodzi tu o dobrą zabawe, a nagrody w klasach są miłym dodatkiem dla najlepszych
Pamietajmy że nie są to Mistrzostwa Polski tylko Nasza zabawa
Moce nie są sprawdzane na hamowniach i nie jest to wymagane, podział na klasy następuje poprzez pojemność auta, dlatego np. M52B28 które łatwo mozna wydlubac na 220KM jedzie w klasie 151KM-230KM.
Niezdarzyło się M52B28 wydłubane na ponad 230KM.
Pozatym jesli nawet ktoś byłby nieuczciwy to ciężko od wszystkich wymagać wykresów z hamowni, tym bardziej że połowa zawodników traktuyje impreze typowo rekreacyjnie.
Przede wszystkim liczy się dobra zabawa, a podział na klasy jak do tej pory podoba się większości, i sprawdza się w czasach, chociaż nawet autem z niższej klasy można objechać wyższa ...
PZDR!!
|
|