| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - gaz nie wykrywa czasu wtrysków benzyny
center - 2008-12-22, 17:43 Temat postu: gaz nie wykrywa czasu wtrysków benzyny jak w temacie
instalka stag 300, sekwencja oczywiście
fura e32 735
komp silnika wymieniony, wiązka wymieniona, problem pozostał
dokładniej wygląda to tak:
wpina się gazownik w wiązke gazu, kalibruje sterownik gazu żeby nauczył się tego co ma sterownik benzyny i wszystko jest ok
przełącza go normalnie na gazownie, na gazowni chodzi ale nie wykrywa czasu wtrysków benzyny, wszystkie wartości = 0
czasami złapie jakieś wartości ale są one mega ułańskie typu kilka sek...
ale, jak zgra wszystko i przełączy na gazownie i nie zgasi auta to wszystko śmiga na gazie, przejeździliśmy z 20km wolniej szybciej, zatrzymując się itd i bez problemu na gazie
jak tylko wyłączy się zapłon i włączy od nowa to łapie błąd i nie przełącza się na gazownie
na kompie nie wykrywa żadnych problemów z gazem, wszystkie czujniki gazu ok, sterownik gazu ok
dalej to może być wina kompa?
może to być wina kabli dających info o wtryskiwaczach do kompa z benzyny?
na benie chodzi ok, wolne obroty trzyma, jeździ lata bez problemu
pali normatywnie koło 18PB
help me, z góry dzięki
amperek - 2008-12-22, 22:44
Silnik M30B35 ma inaczej wyprowadzone piny w wiazce wtryskiwaczy niz jest to zrobione w wiazce STAG'a.
Najprosciej mowiac przewod + wtryskiwacza jest podawany na - wiazki staga i na odwrot.
U mnie przy M20B25 czasy wtrysku byly wyswietlane ale po zmianie silnika na M30 mialem czas wtrysku rowny 0.
Wystarczylo pozamieniac przewody w wiazce STAG'a i problem zniknal.
Zrobilem to obcinajac przewody i na nowo lutujac ale mozna tez probowac z wyjeciem pinow w kostce i ich obroceniem.
Aha chodzi o te przewody STAG'a ktore laczysz z wtyczkami idacymi do kompa benzynowego.
Daj znac czy to pomoglo.
kuzyn - 2008-12-23, 16:24
center, poszukaj na forum jeepa
poważnie, tam mają sporo danych na temat dobrych (naprawdę) gazowników.
center - 2008-12-24, 00:36
bede dzialal w sobote to dam znac
dzieki wielkie,jakby komus cos jeszcze switalo to chetnie poslucham
ktore forum jeepa??
kazik - 2008-12-24, 11:08
Centar>podstawowe pytanie.>>stało ci się tak nagle czy gazownik montuje ci gaz i nie daje rady?
Jeśli nagle to pewnie padł sterownik(dość czeste)a jeśli gazownik nie radzi sobie z montarzem to podejrzewam że żle podłaczył przewody do wtryskiwaczy.Większość aut ma sygnał na wtryski sterowany - wyjątkiem są jakieś wynalazki francyskie i japońskie.
Niewiem jak stag ale ja w instalacji Agis mam opcje w oprogramowaniu(wtryski benzynowe sterowane +) i wystarczy ją zmienić i nie trzeba kombinować z nowym podłanczaniem wiazki.Najważniejsze >>ZMIEŃ GAZOWNIKA
Jeśli chcesz to moge ci podać namiary na niezłych speców od gazu ale w Wieluńu
poszukaj sobie w necie schematu podłanczania staga i luknij u siebie>>banalnie proste a jednak są spece którzy potrafia to spier@#$#)
chemik211 - 2008-12-26, 00:06
wejdz tutaj,zarejestruj się i napisz do sebastians ,ma zakład w gliwicach ,spec bardzo dobry, http://www.lpg.info.pl/ ,żle wlutowane przewody od gazu w wiązkę benzyny,wtryski są sterowane masą ,a że m30 ma półsekwencje to wystarczy wlutować się w dwa brązowe przewody,
center - 2008-12-27, 18:31
amperek dzięki bardzo, dokładnie to było przyczyną
przepieliśmy piny w kostkach wtryskiwaczy i pojawiły się czasy
dzięki bardzo jeszcze raz, teraz gaz hula aż miło
chemik211 - 2008-12-27, 18:59
A tak z ciekawości czemu nie lutowałeś wiązki tylko na wtyczkach ją robiłeś
kuzyn - 2008-12-29, 23:03
center, jeep.org.pl
center - 2008-12-29, 23:19
| chemik211 napisa³/a: | | A tak z ciekawoÅ›ci czemu nie lutowaÅ‚eÅ› wiÄ…zki tylko na wtyczkach jÄ… robiÅ‚eÅ› |
jak się domyślam wywalając wtyczkę od wtrysków gaz-benzyna?
a szczerze mówiąc nie kombinowałem z tym, myślałem że skoro są uniwersalne i pasują to po co się bawić w lutowanie
jak się później okazało i tak trzeba było piny zmieniać więc mniej roboty z odlutowywaniem
jakoś nie lubię ingerować aż tak jak nie muszę
z 2 strony można o tym pomyśleć bo mi się nie zamyka ta "listwa" chowająca wszystkie kable od wtryskiwaczy, ale może z tym powalczę i jakoś poupycham..
amperek - 2008-12-30, 07:39
Ja z kolei wolałem zostawić oryginalne wtyczki z tego powodu, że np w przypadku awarii STAGA odpinam wtyczki i samochód normalnie chodzi na benzynie i nie trzeba sie bawić w mostkowanie przewodów. Z resztą szkoda mi było obcinać wtyczki od nowej wiązki STAGA
U mnie listwa od kabli jest zamknięta tak jak powinna być.
Kostki mam podpięte pod nią i jest jedynie trochę wyżej niż była przed montażem gazu ale w niczym to nie przeszkadza.
chemik211 - 2008-12-30, 16:47
Jeśli kompa staga masz koło komputera silnikowego to przy samym kompie wlutowujesz się w dwa przewody i po sprawie
|
|