BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - podwyższona temperatura silnika m20b20

tylmanek88 - 2008-12-28, 15:31
Temat postu: podwyższona temperatura silnika m20b20
Witam! temat moze dla wielu prosty, ale mi nie daje spokoju. zaczelo sie juz w pazdzierniku czyli jeszcze w miare cieplo bylo. wskazowka od temperatury zaczela "podskakiwac". chwile poskakala i zatrzymywala sie w okolicach 3/4 skali. podczas jazdy miedzy 50-90km/h. ponizej i powyzej tych predkosci dochodzila do czerwonego pola i tak stala nie dochodzac na szczescie do konca skali. a jak byla juz na czerwonym i pierwsze 3 biegi szly do odcinki to spadala spowrotem w okolice polowy... w grudniu sie uspokoilo i trzymala temperature rowniutko na polowie niezaleznie od stylu jazdy i predkosci. teraz przy mrozach znowu zaczelo stac na 3/4 skali i nie schodzi ani w jedna ani druga strone. co to moze byc? sprzeglo wiskotyczne swiruje? moze czujnik tylko wariuje? poradzcie co moze sie dziac...
ogolny - 2008-12-28, 15:36

1. sprawdź ilość płynu chłodzącego
2. stan termostatu
3. czujnik temperatury4
4. odpowietrzenie układu
To sÄ… najbardziej prawdopodobne przyczyny

Kruczek - 2008-12-28, 15:57

na 95% zapowietrzony układ, miałem podobnie ale u mnie może 2 razy może wskazówka doszła do 3/4 skali, wolałem pomordować się z odpowietrzaniem niż później mieć niemiłą niespodziankę w postaci masełka pod korkiem...
tylmanek88 - 2008-12-28, 17:45

w wigilie plyn wymieniony, stan sprawdzony i jest tyle co potrzeba. do czerwonego pola w sumie nie doszlo ale ponad 3/4 bylo... odpowietrzony tak jak w Etzoldzie napisano, az zacznie leciec plyn bez babelkow w zaworku...
termostat do kontroli? tylko jak? :D

Szajbaa - 2008-12-28, 19:48

ja wyjmowałem termostat i w szklanke z gorącą wodą, powinnien normalnie sie otworzyć.
sarna1 - 2008-12-28, 20:40

wskaznik w desce ci padl.
kafarek - 2008-12-28, 21:35

Wskaźnik jak gość ze Słupska pisze, lub zimne luty w liczniku.. Nie wariuje czasem Ci ekonomizer, czy inne podzespoły licznika? Któraś masa w liczniku zapewne..
tylmanek88 - 2008-12-28, 21:44

kafarek napisa³/a:
Wskaźnik jak gość ze Słupska pisze, lub zimne luty w liczniku.. Nie wariuje czasem Ci ekonomizer, czy inne podzespoły licznika? Któraś masa w liczniku zapewne..

no tylko wskaznik od temperatury ma te odchyly... normalnie stoi i nagle zaczyna "podskakiwac". a jak sie uspokoi to idzie do gory do czerwonego i sobie stoi na samym poczatku czerwonego pola...

zobacze co z tym termostatem w takim razie.

kafarek - 2008-12-28, 21:53

Na 1000% to nie termostat.. ale sprawdzić nie zaszkodzi ;)
kamil.k - 2008-12-28, 22:15

też stawam na wskaznik

puknij w deske albo w szybke przy wskazniku temp. jak bedzie na 3/4 i napisz co sie stało

tylmanek88 - 2008-12-28, 23:34

no ok panowie :) wiec jutro bede jezdzil i testowal wskaznik ;)
poki co dzieki za porady :beer:

damiano_e30 - 2008-12-29, 02:59

jak wskazówka będzie na czerwonym to sprawdź czy dolna rura chłodnicy jest gorąca- jeśli nie to może być termostat walnięty.

miałem w e30 walnięty wskaźnik temp- na zimnym silniku temp stała prawie na połowie, a podczas jazdy dochodziła prawie do czerwonego, choć układ chłodzenia był sprawny.

spróbuj podmienić zegary na inne.

wrona - 2008-12-29, 09:42

a ja dodam ze mialem takie same (skazacy wskaznik temp) jazdy z licznikiem , a przyczyna byla niedokrecona masa silnika :D

pozdro

Cypisek - 2008-12-29, 09:45

Kolega też miał problem ze skaczącą temperaturą, przyczyną był niedokręcony wskaźnik temperatury ; ] a co za tym idzie brak masy.
tylmanek88 - 2008-12-29, 19:32

a wiec poczynilem pierwszy krok- puk puk :) jak zaczela skakac powyzej polowy puknalem w deske pare razy, podskoczyla wskazowka ze 2 razy i sie ogarnela :D teraz trzyma sie na niecalej polowie :) miejmy nadzieje ze bedzie wsio ok teraz. dzieki wielkie za porady! :)
pozdrawiam tylmanek.

Rambo - 2008-12-30, 12:14

Witam
Miałem tak samo z tym ,że wariował mi też wskaźnik paliwa , pomogło wyjęcie całego licznika i dokręcenie śrubek ,nakrętek ( nie pamiętam dokładnie jak są one mocowane ) od wskaźnika paliwa i płynu chłodzącego.
A i zanim je dokręciłem to przeczyściłem delikatnie te miejsca styku śrubki ze ścieżką licznika
Pozdro

tylmanek88 - 2008-12-30, 13:38

dzisiaj pogadam z ojcem bo wzial moja mala w delikatna trase czy cos sie dzialo z temperatura. jesli dalej skakalo to zrobie tak jak mowisz Rambo koledzy wczesniej o tym pisali ale wole zostawiac rozkrecanie na sam koniec bo zdolnosci manualne mam, ale do zdejmowania plastikow na sile :P
pozdrawiam

Rambo - 2008-12-30, 16:43

:mg: Jak by co to daj znać na PW to chętnie pomogę
Pozdro

center - 2008-12-30, 22:25

wyjęcie licznika i rozkręcenie go to żaden problem
dasz radę bez połamania wszystkiego, spoko loko :)
tylko zrzuć kierownicę, będzie szybciej :)

tylmanek88 - 2008-12-31, 14:09

no jesli dalej bedzie skakalo to po nowym roku rozkrecam :) dzisiaj nic sie nie dzialo na szczescie :D
Rambo jak cos to sie napewno odezwe ;) a pewnie i nie tylko z rozkrecaniem licznika ale i pogadac tak ogolnie o samochodach :D
pozdrawiam!