BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Szpera- montaz wszystkiego do kupy

maruda - 2008-12-29, 22:21
Temat postu: Szpera- montaz wszystkiego do kupy
Witam.
Rozkręciłem dyferencjał na częsci, gdyż chciałem go wypiaskować i pomalować.

Mechanizmu szpery nie rozkrecałem, tylko wyjąłem w całości.

Teraz mam pytanie.
Jak to poprawnie do kupy złożyć??

Wałek atakujący dokrecic tak jak był wczesniej??

Czy da rade wymienić uszczelniacze bez wyjmowania gornego pierscienia łożyska??

Jak dokręcic łożyska- tak jak było wczesniej, czy trzeba jakaś inaczej to zrobić.??

Dyfer przed demontarzem miał moim zdaniem odpowiednie luzy, nie mam jak tego profesjonalnie sprawdzić!!!
A może ktoś posiada jakieś informacje na temat dyferencjałow, jakies poradniki, jakąś serwisowke czy cos takiego???

bono20002 - 2008-12-30, 11:32

teraz to już nie ważne :) na własnym przykładzie z mojego zycia wziętym Ci powiem...jak rozkręciłeś...i złożysz...to już nei bedzie dobrze...szkoda szpery panie kolego troche... . złozysz, zrobisz z 1kkm i narazie ... też byłem taki mądry :wink: ja w dodatku jeszcze troche pozmieniałem części w jednym , jeden po prostu rozłozyłem i złozyłem... tak jak ty... i wraz kaput

Nowy dyfer jak rozłozysz i złozysz.. nic sie nie stanie, stary uzywany....wałek atakujący i cały mechanizm czy to różnicowy czy z blokadą (szpera) , przez te xxxxxxxkm które juz zrobiły, dotarły sie do siebie odpowiednio, a teraz jak nie trafisz trybami tak jak było to orginalnie...to sie najprawdopodobniej wysypie :wink: zaczną sie robić luzy, potem postrzela troche i stanie

maruda - 2008-12-30, 13:32

Mysle ze takiej tragedii nie bedzie, nie przesadzak. Moja szpera jest w bdb stanie a nie jakas p[adaka co ma zeby powyrabiane.
u mnie zęby są jak nówki.

Ok. poskładam i zobaczymy.

MrKrYH_e34 - 2008-12-30, 21:28

SIE PODEPNE ...

Jesli szpera na zakretach mi trzeszczy delikatnie i przy malych predkosciach to da rade cos z tym zrobic ?? uciszyc na jakis czas ??

Rambo - 2008-12-30, 21:53

A czym ją chcesz uciszyć?
Świeżym olejem ,jakimiś dodatkami? Moim zdaniem to nic nie pomoże...
Lepiej ją wyjąć z samochodu i na warsztat ją do kogoś co ma o nich pojęcie i wie co i jak zrobić ze szpera aby było dobrze.
Albo jeździj dalej i tylko czekaj jak ci zacznie głośniej chodzić aż w końcu się rozsypie....
Pozdro

maruda - 2008-12-30, 21:55

Swieży olej nie zaczkodzi. Dodatki odpuść.
MrKrYH_e34 - 2008-12-30, 22:37

dobra moge ja sprzedac taka jak jest tylko pytanie ile za to dostane 3,45 od e36 2,0 . i ile mniej wiecej naprawa takiego czegos .. czy 100 zl czy 1000 ?? pozdro
bono20002 - 2008-12-31, 07:56

Regeneracja szpery w granicach 1000zł
cichecki0511 - 2008-12-31, 08:09

bono20002 napisa³/a:
Regeneracja szpery w granicach 1000zł

Eee, przecież chłopaki z FW Motorsport bodajże za regeneracje z zaciśnieniem biorą około 500-600 zł o ile dobrze pamiętam.