BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E30] Jancza

Jancza - 2008-12-31, 14:37
Temat postu: [E30] Jancza
Jakis czas juz jestem na forum ale tego dzialu nie widzialem :/ troche sie naczytalem po tematach - swietny dzial. zalaczam wiec filmik z tego jak robilem swoja e30.
niby m50 to nic specjalnego ale latwiej znalezc dobre m50 niz dobre m20
prace jeszcze nie sa skonczone, auto musi pojsc na glebe na 99% pojdzie gwint, i caly czas rozgladam sie za felgami ale wolalbym zeby byly ze stopniowanym rantem..
dopiero zawiecha + fele beda tym co nada autu wyglad ale reszta zabawy na lato

http://www.youtube.com/watch?v=oZPIRg_SILI

zastanawiam sie czy kiery MT II nie zmienic na mniejsza sportowa:/ z drugiej strony pasuje do spojlerow MT II hmm

Pozdrawiam

MAJSU - 2008-12-31, 15:30

No ładnie z całością pojechałeś kolego :spoko: Trochę roboty z przełożeniem tych wszystkich gratów musiało być...

P.S. To nie Recaro tylko Sportsitze :wink:

Bambus 3.. - 2008-12-31, 17:50

dobra robota...teraz masz naprawdę ładne auto :D
Jancza - 2008-12-31, 18:16

a wlasnie robiac filmik cos mi nie do konca pasowalo z tymi "recaro" chociaz na necie mozna znalezc obie wersje ze to Sportsitze i Recaro ale recaro oryginalne do e30 to chyba tylko takie byly

W aucie zmienione/zobione zostalo z tego co pamietam (kolejnosc wg filmiku):
wewnatrz
- wymienona deska rozdzielcza
- wymieniony silniczek wycieraczek (szwankowal)
- wymieniona dmuchawa ( bo piszczala:) )
- zmieniony licznik i cale podswietlenie licznika/deski na nowe
- kiera MT II
- wymienione siedzenia na Sportsitze (podgrzewane) + tapicerka
- zalozona elektryka szyb / podlaczenie foteli
- ta czesc tunelu na kasety mi sie nie podobala wiec od 1.8 wzialem bez tego ;)
- nowy mieszek + lewarek
zewnatrz
- zestaw mtechnic 2 / zderzak przedni doprowadzony do uzytecznosci
- przedni lewy blotiik mial mini wgniecenie wiec poszedl do lakiernika
- lampy przod a'la black hella
- tylnie lampy maly lifting czyt. czerwone kierunki ;)
- przednie kierunki ciemne
- wydech a'la DTM (?)
silnik/uklad kierowniczy / naped
- wymiana z m20 2.0 na m50 2.5 vanos - silnik od e34 touring '95 z ksiazka wiec przebieg
udokumentowany silnik suchy bylem zadowolony + wszystko co potrzebne do montazu
( lapy e36, nowa chlodnica od td, servo itd temat chyba juz obcykany )
- uklad wspomagania od e36
- dyfer od e34 3.46
- uklad wydechowy na jednej rurze chyba 60mm

Najblizszy plan tak jak wspomnialem nizsze i sztywniejsze zwieszenie + ladny felunek ( 17'' ) + nowe obszycie foteli

Tyle mi sie spamietalo choc perdolek bylo mnostwo ale sama e30 w dniu zakupu byla w rewelacyjnym stanie blacharskim, spinki srubki i inne duperelki widac ze nie byly od nowosci ruszane.

Pozdrawiam

cichecki0511 - 2009-01-01, 21:45

Jancza napisał/a:
zastanawiam sie czy kiery MT II nie zmienic na mniejsza sportowa:/

Nie rób tego błędu ;/ miałem przez pewien czas małą kierownicę ale w końcu się nawróciłem, raz że pachnie to trochę pseudo tuningiem, dwa nie będziesz widział całych zegarów a w szczególności końcówki obrotomierza :wink: MT II to jedyna słuszna kiera, rozmiar w sam raz a i wygląda zacnie.

Kruczek - 2009-01-01, 22:34

ja mam raida 32 cm i jak wsiadłem do kolegi który ma seryjną to myślałem że jadę autobusem :)
Jancza - 2009-01-01, 23:43

cichecki0511 napisał/a:
Jancza napisał/a:
zastanawiam sie czy kiery MT II nie zmienic na mniejsza sportowa:/

Nie rób tego błędu ;/ miałem przez pewien czas małą kierownicę ale w końcu się nawróciłem, raz że pachnie to trochę pseudo tuningiem, dwa nie będziesz widział całych zegarów a w szczególności końcówki obrotomierza :wink: MT II to jedyna słuszna kiera, rozmiar w sam raz a i wygląda zacnie.

100% racji
wlasnie ostatnio siedzac w aucie patrzylem na zegary przez kiere wszystko czytelne i przypomnialo mi sie jak kiedys mialem w 1.8 sportowa kiere tam juz zegarow nie bylo tak widac :/ z kolei mala kiera fajna i poreczna i na nogi wiecej miejsca latwiej wsiadac i wysiadac a MT II to MT II - klasa ;)

Jancza - 2009-03-20, 18:42

co by nie bylo ze nic nie robie to wkleje pare fotek gratow ktore kupilem ;)
komplet wahaczy z tarczami od 325 bo poki co mam bebny :/ oraz uklad wydechowy od E36 325(bez ostatniego tlumika) bo moj obecny uklad wydechowy na jednej rurze to pomylka i zostanie zmieniony na uklad na 2 rurach
No i najwazniejsze z czego jestem bardzo zadowolony to fele 8'' & 9'' x 17'' ASA Revolution
Pewnie znajda sie tacy ktorzy powiedza ze chrom do E30 to kiepski pomysl ale ja jestem zdania ze to cos rzadkiego niespotykanego i po przymiarce na tylnie kolo stwierdzam ze wyglada REWELACYJNIE. W kwietniu kupuje zawieche skladam wszystko do kupy i wtedy bedzie ostateczny efekt az sie nie moge doczekac :jupi:

Kilka fotek na E30
8'' & 9'' x 17

tutaj chyba 9'' x 17

tutaj 8'' & 9'' x 18 cali uwazam ze 18'' to juz troche za duzo

veronx - 2009-03-20, 21:23

stary piękne auto !! !!!! jestem pod wielkim wrażeniem e30 taka jak Twoja to moje marzenie , obym znalazł dobrą bazę do takich modyfikacji , cudne autko naprawdę ,gratuluje Ci wytrwałości i zaparcia !

pozdrawiam

Jancza - 2009-03-20, 22:52

veronx napisał/a:
stary piękne auto !! !!!! jestem pod wielkim wrażeniem e30 taka jak Twoja to moje marzenie , obym znalazł dobrą bazę do takich modyfikacji , cudne autko naprawdę ,gratuluje Ci wytrwałości i zaparcia !

pozdrawiam

Dzieki :)
Mam nadzieje ze nie wziales ktorejs z foto za moja E30 ? :) zdjecia mojej wstawie pod koniec kwietnia bo na majowke ma byc gotowa :mg: obszycie na nowo wnetrza zostawie na nastepny sezon

wiechue30 - 2009-03-20, 23:30

niezla przemiana - konkretne podejście do tematu, tak powinno sie robić e30!! wielki szacun za wlożoną prace - sam przezechodzilem przez to samo ze swoją, mi fele podobają sie - pasują wzorem do e30, bardzo fajny rozmiar, oj bedzie germańska beemka - pozdro!!
veronx - 2009-03-22, 19:41

ja miałem oczywiście na myśli tą z filmiku te zdjęcia to podawałeś dla przykładu :-) pozdrawiam
Jancza - 2009-04-18, 08:08

kilka nowych gadzetow kupilem
-zawiecha -60/gwint tył
-poduszki tylniego amora (jak wymieniac to wszystko :mg: )
-skusilem sie na zakup nerki w chromie wydaje mi sie ze poza 17'' w chromie taki akcent w postaci nerek w chromie tez sie przyda :mg: jak mi sie nie spodoba to zmienie na czarne
- udalo mi sie tez kupic tlumik koncowy ERNST dedykowany do 325 ale przespawam koncowki na te moje
Za tydzien dystanse przyjda wtedy zakladanie i jazda na majowke :mg: :jupi:

SzczupaK - 2009-04-18, 23:13

No no, nieźle naprawdę robi wrażenie to czego dokonałeś, jest piękna. Moje gratulacje :brawo:
wojtaq - 2009-04-19, 06:42

jakiej firmy zawiecha ?
Jancza - 2009-04-19, 11:46

wojtaq napisał/a:
jakiej firmy zawiecha ?

Niestety bez rewelacji, TA TECHNIX

powiedzmy ze brak mi juz cierpliwosci i na majowke auto ma byc, starczy juz cierpliwego skladania rarytasow a co za tym idzie koszty markowa zawiecha zaczyna sie od chyba 1400zl

[ Dodano: 2009-04-30, 19:14 ]
Wczoraj wieczorem skonczylem skladanie gratow, nie obeszlo sie bez problemow, sprezyny gwintowane na tyl byly patentem od opla ale okazaly sie za slabe, za miekkie takze auto posadzilem niestety na seryjnych tylnich sprezynach
Mimo wszystko jeszcze zostalo troche do zrobienia ale to wszystko co zdaze na majowke zrobic... uwazam ze na zywo wyglada lepiej niz na tych fotkach, felgi na fotach wygladaja jak 16'' ;)

sowin19 - 2009-05-01, 00:37

Bajka :spoko: :beer:
Miro - 2009-05-01, 00:45

Mi się bardzo podoba.
Stammek86 - 2009-05-01, 01:24

ja generalnie nie lubie mt2 ale ten mi sie jakos bardzo podoba.kolor auta jest rewelka :spoko:
No i dobrze,że nie ma tylniego spojlera na klapie mt2,ten maly pasuje idealnie.
Gleba tez ok choć faktycznie tył mogl by być 1cm nizej :mg:

Obadam na majowce :drunk:

mattim_bmw - 2009-05-01, 08:06

Ogolnie super, ale co do felg mam mieszane uczucia :D ale ja sie nie znam :wink:
center - 2009-05-01, 09:58

super fajna, tylko jedyna rzecz jaka mi nie leży to ta końcówka tłumika, jakby była prosto to byłoby prze :)
ale i tak bajer fura, wrzuć foty środka..

davidx_net - 2009-05-01, 12:23

E30 inna niż wszystkie inne :) Wyborny lakier :twisted: felgi mi nie pasują :/ takie jakieś za nowoczesne jak do E30 i moim zdaniem dobrze by wyglądał tu spoiler MT2 :) Byłby komplet.
Jancza - 2009-05-01, 12:30

mattim_bmw napisał/a:
Ogolnie super, ale co do felg mam mieszane uczucia :D ale ja sie nie znam :wink:

mysle ze jakbys je zobaczyl na zywo na aucie - zmienilbys zdanie ;) ale tutaj juz wchodzimy na tematy gustow a o tym sie podobno nie dyskutuje ;)

center napisał/a:
super fajna, tylko jedyna rzecz jaka mi nie leży to ta końcówka tłumika, jakby była prosto to byłoby prze :)
ale i tak bajer fura, wrzuć foty środka..

powiem Ci lepiej, to jest tlumik dedykowany ERNST'a ktory mial koncowki tak jak fabryka daje proste 2 rury pod ukosem... ale ja mam wcisk na te zawijane do gory i koncowki oryginalne obcialem i przyspawalem swoje z poprzedniego tlumika :mg: kojarzy mi sie z m3 :lol:

mackillus316i - 2009-05-01, 12:56

Z przyjemnością oblookam z bliska na majówce ;]

Robi wrażenie i przypomina mi trochę E30-stkę Puz'a ;)

Pzdr

slawo - 2009-05-01, 16:26

daj fotki wnetrza bo widze ze masz jasne - choruje na takie i jest przepieknie tak jak u miro!
co do wydechu mi sie zawsze dtm podobal,a ernst jest rewelka,pamietam ja korzuch mial w kebabie i pieknie chodzil ernst! swietny dzwiek!!

Grucha Jr - 2009-05-01, 16:33

Bardzo ładnie się prezentuje :spoko: Koła spoko, wydech też nie jest zły...

PS Z taką rejestracją powinieneś brać opłaty od jednej partii za reklamę... :wink:

Jancza - 2009-05-01, 17:44

slawo napisał/a:
daj fotki wnetrza bo widze ze masz jasne - choruje na takie i jest przepieknie tak jak u miro!
co do wydechu mi sie zawsze dtm podobal,a ernst jest rewelka,pamietam ja korzuch mial w kebabie i pieknie chodzil ernst! swietny dzwiek!!

powiem Ci ze u mnie jest cicho, mam srodkowe tlumiki, tak chcialem bo chyba nie trzeba tlumaczyc ze na dluzsza mete buczace auto jest uciazliwe (tzn nie wiem jak na wyzszych obrotach najlepiej byloby sprawdzic jakby ktos jechal a ja bym sluchal ale auto smiga dopiero jeden dzien...)
Nie wiem na ile brzmienie tlumika zmienilo sie po zmianie koncowek.
Jedna rzecza ktora musze jeszcze zrobic jest wnetrze, tzn obszyc na nowo - zostane wlasnie przy jasnej skorze a fotki wnetrza wrzuce po majowce.

Grucha Jr napisał/a:

PS Z taką rejestracją powinieneś brać opłaty od jednej partii za reklamę... :wink:

obym tylko pomidorem albo jajkiem nie dostal za te blachy :lol:

Grucha Jr - 2009-05-01, 21:49

Jancza napisał/a:
obym tylko pomidorem albo jajkiem nie dostal za te blachy :lol:

Masz rację, lepiej nie ryzykować... Jeździj bez tablic :spoko:

Jancza - 2009-05-02, 21:49

moj wyjazd na majowke byl wrecz {biiiiip} godzina 5:30 odpalam maszyne i nic :wow: po chwili zabawy odpalila, jazda... i przed brama wjazdowa na zlot nie odpalila :wow: i lipa wjazd na zlot na lince masakra :/ na szczescie udalo sie ja uruchomic na zlocie.. pompa paliwa mi sie zaczela zawieszac akurat w dniu zlotu :x wkurw na maxa
MAJSU - 2009-05-03, 11:27

Jancza napisał/a:
moj wyjazd na majowke byl wrecz {biiiiip} godzina 5:30 odpalam maszyne i nic :wow: po chwili zabawy odpalila, jazda... i przed brama wjazdowa na zlot nie odpalila :wow: i lipa wjazd na zlot na lince masakra :/ na szczescie udalo sie ja uruchomic na zlocie.. pompa paliwa mi sie zaczela zawieszac akurat w dniu zlotu :x wkurw na maxa

I co z tego i tak jest zajebista :spoko: Widziałem cię jak już opuszczałeś zlot. Co za kolor masz tych skór ? Bo to nie jest beż tylko ciutkę ciemniejszy kolor...

Jancza - 2009-07-11, 22:19

To co mnie bawi do dzisiaj to to ze za powrot do tematu E30 (po tym jak sprzedalem swoja pierwsza E30) wzialem sie od "du.py strony" tzn nie mialem jeszcze E30 a kupilem mtech2, majac go wiedzialem ze jest sens dalej dzialac, nastepnie kupilem caly srodek w bezowej skorze sportsitze a w 3 kolejnosci kupilem E30 :) troche nielogiczna kolej zakupow prawda ?? :) takze E30 u mnie to nie przypadek mial byc mtech 2 , coupe i kubelki !! doprowadzenie do tego stanu zajelo 1 rok w tym czasie auto nie bylo jezdzone, stala i byla dopieszczana, zbieranie rarytasow gratow itd.

kupilem sprezyny nizsze na tyl - beda w srode :/ na tych seryjnych jest lipa

zrobilem dzisiaj sesje ze smiglami , niestety niektore troche zamazalo

wnetrze - uwazam ze fotki nie oddaja autentycznego koloru wnetrza, wnetrze bedzie ponownie obszyte skora jeszcze tylko nie wiem czy na nastepny sezon

Miro - 2009-07-13, 18:27

Piekne auto. A wnetrze jest boskie tylko gdzie jasna wykładzina ??
mattim_bmw - 2009-07-13, 19:57

Łoo... ten środek jest czad.... piekny :!: pozdrooo
Jancza - 2009-07-14, 07:47

Miro napisał/a:
Piekne auto. A wnetrze jest boskie tylko gdzie jasna wykładzina ??

no to teraz dales mi do myslenia.. chcialem kupic czarne dywaniki a teraz sie zastanawiam nad tymi jasnymi...

auto zostanie lada chwila ponownie doinwestowane tzn. wymiana wszystkich sworzni, stabilizatorow, tuleji, drazkow, blotnik tylni prawy do pomalowania bo ma wgniotke ktora lezy mi na sercu i chyba profilaktycznie kaze wyczyscic i zrobic drugi blotnik mimo ze nie rdzewieje ale chyba odswiezenie mu nie zaszkodzi, wnetrze raczej na nastepny sezon no chyba ze mi cos odbije i ja wystawie na sprzedaz

MAJSU - 2009-07-14, 09:55

Mistrzowskie fotki :jupi: :prosze: Szkoda tylko że nie doświetlone...
Miro - 2009-07-14, 16:10

Jancza napisał/a:
no to teraz dales mi do myslenia.. chcialem kupic czarne dywaniki a teraz sie zastanawiam nad tymi jasnymi...

Ale mi chodzi o wykładzinę a nie o dywaniki. A dywaniki swoja droga też beżowe wtedy bedzie cudowne wnetrze

G-R-Z-E-Ś - 2009-07-15, 08:42

Fajne fotki dobry plener a o E30 już nawet nie wspomnę :spoko:
Jancza - 2009-08-08, 19:54

E30-cha na aukcji ;-)

LINK DO AUKCJI

p.s. na aukcje samej E30 jeszcze nie nadeszla pora ;)

dzidziusbmw - 2009-08-08, 20:54

wyglada zaj... :) szczegolnie z tymi kolami ASA :twisted:
Jancza - 2009-11-14, 00:57

amatorski filmik nawiazujacy do pierwszego filmiku gdzie pokazalem co robilem przy E30...

http://www.youtube.com/watch?v=1uRlsEQB0_0

No i zajawka z fotkami

marcinek_89 - 2009-11-14, 17:29

Fajne zdjęcia, szczególnie te w wodzie :spoko:

A buty suche, czy w gumowcach do auta wchodziłeś? :D :wink:

slawo - 2009-11-14, 17:33

super miejsce na foto, gdzie to jest?
pzdr

globi - 2009-11-14, 17:37

super fura pełen wypas, tylko dbać i pokazywać ludziom :P
Jancza - 2009-11-14, 18:19

marcinek_89 napisał/a:
Fajne zdjęcia, szczególnie te w wodzie :spoko:

A buty suche, czy w gumowcach do auta wchodziłeś? :D :wink:

odpowiem inaczej - na tych fotkach bylem w aucie... :lol: moja kobieta robila fotki :)

slawo napisał/a:
super miejsce na foto, gdzie to jest?
pzdr

slawo jak wjezdzasz na lotnisko od ulicy lotniczej to po prawej stronie dostrzezesz rozbierany budynek gdzie na calej dlugosci uliczki wzdloz budynku jest kaluza

Wracalem z lotniska na ktorym zrobilem krotkie filmiki do clipu video i przejezdzajac zachamowalem widzac to miejsce - tzw. zajawka na fotki sie wlaczyla:D
Pozdrawiam

slawo - 2009-11-14, 18:28

naprawde bombowy temat...
lekko podkoloryzowane...

zabafilip - 2009-11-14, 20:16

Piękna jest! Gratuluję :twisted: :twisted:
kamilino19 - 2009-11-15, 12:31

pięknie trzyma fason :spoko:
DaaN - 2009-11-15, 13:43

mistrz :prosze:
Tymon - 2009-11-15, 15:34

Jancza, jest BOSKA!!
Te felgi mają rozstaw 4x100 :?: :mg:

biemdablju - 2009-11-15, 18:13

ta fota na "mokrym" mnie rozwalila na maxa :prosze:

pozdro

jaarek_V8 - 2009-11-16, 17:04

no autko KOSA :beer: jeszcze cos w planach czy narazie spokoj ? :)
Jancza - 2009-11-16, 18:51

Tymon - tak , felgi oryginalnie sa w rozmiarze 4x 100

jaarek_V8 - auta raczej nie planuje sie pozbywac wiec pewnie bedzie sie cos dzialo, narazie sa inne priorytety ale mysle ze i na ponowne skupienie uwagi na E30 przyjdzie czas - wnetrze na nowo obszyc i pewnie trzeba bedzie sie postarac o mocniejszy silnik ale to troche odlegly plan...

Pozdrawiam

Miro - 2012-12-10, 20:50

Auto jeszcze istnieje??

Pozdro

Jancza - 2013-08-31, 20:05

Miro napisał/a:
Auto jeszcze istnieje??

Pozdro

Sorry Miro za tempo odpowiedzi.
Auto nadal jest w moich rękach. Nic konkretnego się nie zmieniło ponieważ były ważniejsze tematy w moim życiu.

Dołożyłem spojler mtechnic'a na klape aby był komplet a na tył założyłem sprężyny z regulacją co pozwoliło mi zejść około 1,5 - 2 cm w dół - od razu lepiej to wygląda

Na sezon 2014 będę starał się znów powrócić do włożenia kilku pln w auto m.in. obszyć wnętrze bo siedzisko kierowcy popękało na dobre ale po 25 latach miało prawo (widać na 5 fotce).
Auto ma oryginalny lakier ale w końcu trzeba będzie pomalować bo nie mogę patrzeć na np. wgniecenie na prawym tylnim błotniku czy 2 bąbelki rdzy na szyberdachu

aktualne foty

e30 tak spędza czas w każdy dzień kiedy nie jeżdżę :-)

aha, zmieniłem również dyfer z 3,46 na 2,79 od diesla, tak się zbiera:

nadmieniam, że auta nie używam do driftu, interesuje mnie raczej sprint do 160km/h (to jest max na 3 biegu. Choć do 210km/h też ciągnie całkiem przyzwoicie (na 4rce), ostatnio jakiś koleś w Audi Q7 4,2tdi nie dał mi się wyprzedzić i dał po garach to do 210km/h siedziałem mu na zderzaku ku mojemu zdziwieniu okazało się, że to Q7 ma aż 326 KM... ale również inna wagę ;-) lubie takie spotkania z nowoczesnymi autami, których właściciele później są lekko zdziwieni. Innym razem jak jeszcze miałem most 3,46 to Q7 3,0 tdi nie mogło mnie dojść.

Adam86 - 2013-09-01, 22:45

...Widze że w dalszym ciągu ma się dobrze.. :spoko:
Bardzo ładna sztuka, normalnie cycek :spoko:

Jancza - 2013-11-11, 17:56

Gdyby kogoś interesowało, był zainteresowany to felgi wystawiłem na sprzedaż

http://allegro.pl/asa-ar1...3685417948.html