BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E-34 PROBLEM Z CZUJNIKIEM TEMPERATURY ZEWNETRZNEJ

daniello - 2009-01-05, 17:12
Temat postu: E-34 PROBLEM Z CZUJNIKIEM TEMPERATURY ZEWNETRZNEJ
Witam mam problem z czujnikiem temperatury zewnetrznej pokazuje caly czas -30 i dlatego pytanie gdzie znajduje sie ten czujnik i jak wyglada? szukalem w zderzaku i znalazlem dwa urwane kabelki czy to moze byc to chcialbym to zrobic.Wiem ze czujnik do bmw jest drogi i pasuje jakis od opla.Pytanie gdzie to podlaczyc zeby dzialalo gdzie szukac tych kabelkow do podlaczenia i jakie maja kolory? z gory dziekuje z pomoc i wskazowki pzdr
sherifff - 2009-01-05, 18:25

czujnik znajduje sie w e34 jak stoisz przodem do auta to po prawej stronie przed halogenem, schowany jest za zaślepką ( w zaślepce powinna by mała dziurka), Na allegro np są dostępne zamienniki po ok 30zł więc koszt nie jest duży.

wyglÄ…da on tak:

daniello - 2009-01-05, 18:42

a wie ktos moze jakie to sa kolory tych kabelkow bo u mnie wisza cztery kabelki dwa to chyba do chalogena a drugie dwa to chyba do tego czujnika tak bo nie wiem gdzie sie mam wpiac zeby podlaczyc ten czujnik

[ Dodano: 2009-01-05, 23:02 ]
czy taki czujnik byl by dobry czy bedzie dzialal http://moto.allegro.pl/it...36_e32_e34.html

Yabi - 2009-01-06, 00:38

Ja tez u siebie musze rozkminić zagadke ktore kable powinny byc od tego czujnika bo mam chyba 3 lub 4 kostki obciete i zaizolowane... ;/ Najgorzej jak sie jakis paprun dorwie do instalacji elektrycznej... :evil:
wrona - 2009-01-06, 01:41

daniello napisa³/a:

czy taki czujnik byl by dobry czy bedzie dzialal http://moto.allegro.pl/it...36_e32_e34.html

bedzie dzialal musisz miec tylko wtyczke :wink:
tak szczerze powiem ze z braku innego :cry: podlaczalem taki czujnik nawet w e39 z 2002 roku i smigalo pieknie a klient byl zadowolony, bo dopoki nie mial czujnika to mu webasto szfankowalo :twisted: :twisted: ( wiem wiem drut ale z braku laku... )

pozdro

daniello - 2009-01-06, 17:19

ale jedno pytanko gdzie to podpiac?Mam jakies kabelki tylko nie wiem od czego moze wie ktos do czego to podlaczyc moze ma zdjecie ktos jak to wyglada na aucie dzieki
michal4don - 2009-01-06, 19:10

daniello napisa³/a:
wisza cztery kabelki dwa to chyba do chalogena a drugie dwa to chyba do tego czujnika

Napewno te do czujnika będą poprowadzone bliżej osi samochodu.

wrona napisa³/a:
musisz miec tylko wtyczke

Wcale nie musisz. Wystarczy jak w jakimś sklepie elektronicznym kupisz zwykłe konektorki, trochę je rozchylisz i wejdą na bolce w czujniku. Sam tak mam, bo mi kable zaraz przy wtyczce się pourywały i nie dało rady polutować.

A jak już podepniesz to musisz poczekać trochę, bo ta temp. na wyświetlaczu zmienia się stopniowo -30, -28, -25 ..., aż dojdzie do prawidłowej.

daniello - 2009-01-06, 19:31

dziekuje jak mi dojdzie czujnik z allegro to napisze czy dziala i czy dalem rade dzikuje narazie za pomoc koledzy :prosze:
Pinczer - 2009-01-08, 14:37

Wg schematu wszystko powyżej 525 to dwa kable: brązowo-czarny i niebieski. Co do wtyczki/kostki, podjechałbym na "szrot" albo do ASO 3zł takie cudo. Połączenie będzie szczelne.
daniello - 2009-01-08, 18:39

dziekuje jak dojdzie czujnik to bede szukal