BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e36] dziwny problem z ogrzewaniem i temp. silnika

veronx - 2009-01-05, 17:56
Temat postu: [e36] dziwny problem z ogrzewaniem i temp. silnika
Witajcie !
od 2 tygodni jestem posiadaczem bwm 316 e36 mam problem z temperaturą silnika oraz ogrzewaniem wnętrza , temperatura silnik rzadko wskakuje na środek wskaźnika (podjerzewam , że na środku jest 90 stopni tak miałem w golfie) , pomyślałem , że nie ma płynu w chłodnicy i faktycznie było na dnie zbiorniczka , kupiłem i zalałem na full , teraz jest lepiej ale i tak temperatura rzadko kiedy wskoczy na środek a czasami nawet potrafi się obniżać , jeśli chodzi o ogrzewanie w środku to non stop leci zimne powietrze dzisiaj dopiero po 50 km zaczęło lecieć ciepłe , co może być przyczyną tych dziwnych przypadków ? termostat ? nagrzewnica ?

z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Szajbaa - 2009-01-05, 17:58

tak jak by trzeba ja odpowietrzyć i moze znów dolać płynu bo poszedł w obieg?? to tak na poczatek?
southOFheaven - 2009-01-05, 18:10

masz w dalszym ciagu zapowietrzony i termostat do wymiany bo silnik nie uzyskuje wlasciwej temperatury.
MIELNY E-36 - 2009-01-06, 19:11

witam ;/
ps.veronox
mam pytanko moze troche dziwne ale..napisałes ze zalewałes chłodnice płynem-powinno sie zalewac na rozgrzanym silniku czy na zimnym?i czy przy właczonym silniku?no i ta temperatura teraz na dworzu czy nie przeszkadza czyli około 20C*na minusie????PZDRO.

Cypisek - 2009-01-06, 20:27

Nie można zalewać zimnego płynu do gorącego silnika. Z tego co piszesz wychodzi na to że masz walnięty termostat.
adrian e30 - 2009-01-06, 20:43

wymien termostat i bedzie git, 15 minut roboty i kolo 100zl w aso. pozdro
cieplego silnika nie zalewa sie zimnym plynem. generalnie plyn uzupelniasie na zimnymsilniku.

MajekWWA - 2009-01-06, 22:03

tak samo nie dolewa sie zimnego oleju na rozgrzany silnik
koledze kiedyś w 325 pękł od tego blok ;/

DjAquaz - 2009-01-07, 00:26

Miałem tydzień temu to samo.Termostat do wymiany był i po kłopocie. Jak zobaczysz że masz kamien na termostacie to zrób kuracje z roztworem 0,5l octu z wodą i pojeździj ok 1 tyg potem spuść i nalej płynu,ale uważaj bo w końcu jest zima. Mnie ten zabieg pomógł. Jeżeli dalej się to będzie ciągło że nie poczujesz znacznej poprawy w ogrzewaniu to pod wycieraczkami(pod maską) znajdziesz taki zawór też do ogrzewania w kształcie L z chyba 2,3 wężami sprawdź go również

Pozdro :D

Facchetti - 2009-01-07, 01:15

To ja zaobserwowalem u siebie inna opcje, na szybe leci cieple powietrze a np na nogi zimne w tym samy czasie, co moze byc tego przyczyna ?
WI$NIA - 2009-01-07, 01:23

zamiast roztworu octu z woda mozesz dosypac kwasek cytrynowy, zrob min 10 km i zmien plyn. ale uwaga: jesli masz gdziekolwiek nieszczelny uklad nawet zatkany przez kamien najprawdopodobniej zacznie uciekac ci plyn
alexil - 2009-01-07, 10:00

Cytat:

To ja zaobserwowalem u siebie inna opcje, na szybe leci cieple powietrze a np na nogi zimne w tym samy czasie, co moze byc tego przyczyna ?

Miałem u siebie podobnie z tym, że zimne powietrze leciało z przednich kratek-dopiero po podkręceniu pokrętła temp. na maksa zaczęło lecieć ciepłe. Ktoś ma pomysły?

tylmanek88 - 2009-01-07, 12:16

alexil napisa³/a:
Cytat:

Miałem u siebie podobnie z tym, że zimne powietrze leciało z przednich kratek-dopiero po podkręceniu pokrętła temp. na maksa zaczęło lecieć ciepłe. Ktoś ma pomysły?

ja wywnioskowalem z Etzolda ze tak ma byc. nawiew na szybe i nogi w e30 idzie przewodami z nagrzewnicy, a z kratek leci "swieze" powietrze dlatego nigdy nie bedzie ono gorace.

pozdrawiam

DjAquaz - 2009-01-07, 13:25

a w e36 to samo?? nie mam klimy,ale uważam że w porównaniu z innymi samochodami nawiew mam marny tzn za słabo grzeje i wieje mimo wszystko ;/
MIELNY E-36 - 2009-01-07, 13:51

witam :wink:
ja na ciepło nie nazekam jak betka nabieze temp.jest ciepełko :spoko: pozdro

alexil - 2009-01-07, 15:55

Cytat:
ja wywnioskowalem z Etzolda ze tak ma byc. nawiew na szybe i nogi w e30 idzie przewodami z nagrzewnicy, a z kratek leci "swieze" powietrze dlatego nigdy nie bedzie ono gorace.

Sęk w tym, że u mnie zimne powietrze z przednich kratek leci tylko jak mam temp ustawioną mniej więcej na połowę albo mniej. Jak dam na maks to wszędzie leci cieplutkie powietrze.

veronx - 2009-01-07, 17:31

Witam ! Panowie powalczyłem już trochę z tym chłodzeniem , wczoraj rano odpalam auto i po 5 min na mrozie pokazuje mi 120 stopni temp silnika i sie zapaliła kontrolka , pomyślałem , że coś jest nie tak , okazało się , że w którymś przewodze pod chłodnicą zamarzł płyn ( a na opakowaniu przeznaczenie do -25 :? ) , pojechałem do mojego mechanika , rozgrzaliśmy , zlalismy całkowicie trefny płyn , kupiłem sprawdzony przez mechanika koncentrat i zalaliśmy , odpowietrzyliśmy kilka razy cały układ , niby coś tam zaczęło grzać ale bardzo słabo :/ mechanik powiedział , że to może wina tego elektrozaworu i jeśli nic się nie zmieni spróbujemy wsadzić tam rurkę (ale wtedy będzie wiało cały czas ciepłe powietrze) , co do spadającej temp. silnika podejrzewam również termostat - prawdopodobnie czeka mnie wymiana , pozatym jestem zadowolony z bmw :-)

pozdrawiam

adrian e30 - 2009-01-07, 17:36

wymien ten termostat i nie kombinuj czlowieku, i sluchaj troche co sie do ciebie mowi. :wink: :wink: :wink:
veronx - 2009-01-07, 17:42

spoko , pisałem , że czeka mnie wymiana , więc wymienię ;-)
Facchetti - 2009-01-07, 17:47

[ Dodano: 2009-01-07, 17:51 ]
"ja wywnioskowalem z Etzolda ze tak ma byc. nawiew na szybe i nogi w e30 idzie przewodami z nagrzewnicy, a z kratek leci "swieze" powietrze dlatego nigdy nie bedzie ono gorace"

Przeczytaj to co napisales i pomysl ze dwa razy :shock:

Z bocznych kratek przy kierownicy ma leciec powietrze z dworu a na nogi z nagrzewnicy ??

Czyli co w zime maja mi marznac witki na kierownicy gdy bedzie - 20 C :?:

tylmanek88 - 2009-01-08, 01:14

no i wlasnie dlatego zalaczylem zdjecie zeby kazdy po swojemu zinterpretowal. ja sie powolalem tylko na to co przeczytalem wiec tez przeczytaj to co napisales :)
w instrukcji wyraznie pisze ze szyba i nogi ma z nagrzewnicy powietrze, a kratki na desce z wentylatora silnika. wierze w slowo pisane, ale pierwszy raz sie spotykam z czyms takim wiec niech kazdy to interpretuje jak chce :)
pozdrawiam.

poza tym ja sie odwolalem do kolegi ktory pisal o e30, a e36 pod to nie musisz podpinac :D

Żółty - 2009-01-08, 01:28

Ja miałem identyczne odjawy jak wy. Kupiłem termostat przy okazji wymieniłem paski xD Zaczeło grzać... ale kurde słabo i przeważnie podczas jazdy bo nas postoju to cienko. Dziś grzebałem i grzebałem żeby dostać się do elektrozaworków. Co się okazało one są walnięte i otwierają się podczas gdy silnik jest na wysokich obrotach.
A do wymiany tego badziewia się nie zabieram bo grzeje w miarę dobrze ;) (płatki śniegu w środku już się rozpuszczają xD) A u niektórych może być tak że elektro zaworki już w ogole się nie otwierają albo ciut i mało ciepła leci. Pozdro i ciepła na droge :beer:

Artur C. - 2009-01-08, 11:27

W E30 napewno ciepłe leci na nogi i na szybę a nawiewy centralne podają świerze powietrze - ale jest wyjątek - przy pokrętle ogrzewania ustawionym na Max leci wszędzie ciepłe :!:
I nie będzie inaczej bo tak ma być 8-)

Rafał - 2009-01-08, 12:09

dokladnie tak jak pisze artur :!: :!: :!:
pzy okazji obale jescze jeden mit odnosnie odpowietrzania ukladu
podczas odpowietrzania wcale nie trzeba wkladac kluczyka do stacyjki i przekrecac galki od grzania na max jak sadza niekt.

poniewaz w pozycji spoczynkowej elektrozawór/elektrozawory ogrzewania sa otwarte i plun swobodnie przeplywa przez nagrzaewnice

adrian e30 napisa³/a:
wymien ten termostat i nie kombinuj czlowieku, i sluchaj troche co sie do ciebie mowi.

troche dosadnie ale adrian ma racje zacznij od termostatu
w twoim silniku to 15 min. roboty
jak masz klucz (10 lub 8 nie pamietam) na patyku to nawet bez demontazu wentylatora to zrobisz
tylko wczesniej zlej plyn z hlodnicy spustem zebys mogl bo potem znów dolac

pozdro

MrKrYH_e34 - 2009-01-09, 19:29

Sie podepne do tematu ... sluchajcie u mnie (E36) slabo dmucha cieple powietrze z kratek z przodu .. zimne powiedzmy ruszy wlosy na glowie a jak przelacze na cieple to prawie z kratek nie wylatuje :/ Czy cos sie zapchalo ?? czy jak ??
Grigori/// - 2009-12-28, 17:48

umnie jest inaczej temperatura jest na srodku wlacze na maxa ogrzewanie cieplego powietrza to wskazowka temperatury spada na 1 kreske przed tem tego nie mialem i jest czasem tak ze przejade duza odleglosc to dopiero jest dobra temperatura silnika to tez bedzie termostat?????
grrubby - 2010-01-20, 22:48

Witam.
U mnie jest tak,że silnik jest ciepły,wskazówka na środku i jak silnik chodzi na wolnych obrotach to przy pokrętle ustawionym na max ciepłe powietrze leci ZIMNE!
Dopiero jak dodam gazu albo ruszę,zaczyna lecieć ciepłe powietrze ale też nie gorące.Płyn jest ale ostatnio wydawało mi sie że jest go za mało więc dolałem.I bez zmian.Po paru dniach ponownie zobaczyłem do płynu i znów taki jakby było go za mało ale nie zauważyłem żeby gdzieś płyn uciekał :?:

rajoo - 2010-01-21, 05:50

zakamieniona nagrzewnica i przez to slaby przepływ jest przez nią albo pompa wody
bogib184 - 2010-01-21, 08:55

Kolega w E30 miał teraz taki problem i nikt nie mógł mu pomóc nawet na Forum. Okazało się, że gdzieś w nagrzewnicy jest jakiś czujnik czy zawór i to było padnięte. Zrobił i grzeje jak centralne ogrzewanie :D Na wolnych nie grzało a jak jechał leciało letnie.

[ Dodano: 2010-01-21, 09:12 ]
A ja się uprę na elektrozawór. Pisał kolega, że jak stoi to zimno jak jedzie to letnie. Termostatu to bym się tak nie czepiał, oczywiście zacina się i to w 99% na otwartym, rzadko na zamkniętym, czyli duży obieg i też będzie słabiej grzało, ale jak długo jedziesz to w końcu i tak płyn się rozgrzeje i powinno być nieźle. Ale koszt niewielki to zgodzę się z kolegami, że trzeba go wymieniać co 2 lata tak samo jak płyn chłodniczy.

grrubby - 2010-01-21, 11:24

Pompa wody wymieniana jak mi visko rozwaliło wraz z pompą więc odpada,a co jest jak doleję płynu i odpowietrzę to przez parę dni zasuwa ciepłe nawet jak auto ma wolne obroty :?: Potem problem powraca.
I ja nie muszę długo jechać,wystarczy że przegazuje ją tak do 3-4000 obrotów i zasuwa ciepełko ale jak zdejmę nogę z gazu zaraz leci chłodne.

bogib184 - 2010-01-21, 11:46

Istnieje taka możliwość, że płyn ucieka korkiem, a nie z układu. Bije gdzieś ciśnienie i może uciekać podczas jazdy. Nie zauważysz tego bo wilgoć podczas jazdy się osuszy od ciepła w komorze silnika. A jak bije gdzieś powietrze to układ się zapowietrza i słaby obieg płynu powoduje, że ogrzewanie też liche. Ale jak by tak było jak piszę to zły objaw :( A po dłuższej jeździe jak zajrzysz do silnika to węże nie są delikatnie napęczniałe i czy płyn podjeżdża ci na maxa?? I czy dolny wąż jest gorący, ten który doprowadza wodę z chłodnicy na silnik??
grrubby - 2010-01-24, 23:34

Po dłuższej jeżdzie,jak zaglądam do silnika to moim zdaniem jest wszystko ok,węże odpowiednio ciepłe,nie napęczniałe,no korka od zbiornika wyrównawczego nie sprawdzałem bo jak ciepły to niebezpiecznie,ale póżniej jak ostygnie,to tak jest połowę.Korek od oleju czysty więc płyn nie ucieka w olej no i w sumie nie dolewam już teraz jakoś tego płynu,myślę że raczej mam już do wymiany nagrzewnicę albo już sam nie mam pojęcia co to może być.Da się z tym życ,tylko trzeba jechać cały czas :lol: to będzie ciepło :mg:
bogib184 - 2010-01-25, 08:12

Samochód przecież jest po to żeby jeździł a nie stał w garażu :)
helmut - 2010-01-27, 13:30

Ja miałem to samo z ciepłym powietrzem i pojechałem do koleżki co jest bardziej kumaty w bmw niż ja i kazał mi wyjąc filtr od klimy no pomogło w 40% ale dalej było hu...o pewnego dnia jechałem temperatura normalna to pozwoliłem sobie ją trochę przycisnąc a tu temperatura na czerwone i płyn korkiem sadził wyobraźcie sobie ze była tak zapowietrzona ze to bajka wcale sie nie chciała się odpowietrzyć męczyłem sie ze 2godziny az w końcu jak zaczeło bulgotac to aż byłem w szoku odpowietrzyła się i od tamtej pory grzeje jak centralne dziwny przypadek miałem :) :)