BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Wymiana stacyjki bmw e30

Rafal_e30 - 2009-01-11, 22:49
Temat postu: Wymiana stacyjki bmw e30
Witam! Czy mógłby ktoś mi opisac (krok po kroku) co po kolei trzeba zrobic, aby zdemontowac starą i zamontowac nową stacyjkę. Dodam, że stacyjka która jest obecnie zamontowana odmówiła posłuszeństwa, i nie można w niej przekręcic kluczyka ;/ Została również trochę poturbowana z racji tego, że zdażenie miało miejsce z dala od mojego miejsca zamieszkania i musiałem jakoś dostrzec do domu. Tak więc zniszczeniu uległa również blokada kierownicy (została potraktowana młotkiem) :oops: Może zabrzmi to odbobinę brutalnie, ale musiałem zdjąc kierownicę na siłę, żeby dostac się do blokady, uszkodziłem przy tym pierścień na kierownicy lecz nie to jest problemem. Zastanawiam się, czy po wymianie stacyjki będę miał nadal blokadę kierownicy. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
WNTcoupe - 2009-01-11, 22:55

jesli zerwałeś koronkę na kierownicy to nie będziesz mial ale pewnie tylko w jednym miejscu sie zerwała. wymiana jest banalnie prosta jak zdejmiesz obudowę to będziesz mial wszystko na ręku.
center - 2009-01-12, 00:29

plastik z dołu tunelu kierownicy out
z góry to samo
możesz zrucić kierownicę ale nie musisz, da się przepchnąć z boku, ale szkoda nerwów :)
plastik trzymający się na końcu metalowego elementu stacyjki(tego gdzie kluczyk wsadzasz) trzyma się na 2 zatrzaskach, na jego 2 końcu jest wtyczka
u mnie było tak że wyrobił się ten plastik gdzie wchodzi bolec od stacyjki i się kręciła w tym wystarczyła wymiana tego właśnie elementu
element nr 3 na focie:
http://bmwfans.info/origi...32/ill-32_0844/
tam masz też jak jest mocowana cała stacyjka
pozdrawiam