BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Co to za część,nazwa...

Jarek - 2009-01-16, 16:57
Temat postu: Co to za część,nazwa...
Witam.Mam pytanie jaką nazwę mam ta część nr.3 i 2 z tego linku:
http://www.realoem.com/bm...366&hg=33&fg=30
Wydaje mi sie ze u mnie nadaje sie do wymiany bo patrząc na spód tej gumy już jest sparciały i ostro się kruszy.Poza tym przy wciskaniu sprzegła(szczególnie!)i puszczaniu słychać walnięcie z tyłu.Walczę z tym dłuższy czas i nie mogę znależć przyczyny!tujeje wachaczy i sworznie wymieniłem,zero poprawy.Cena tych poduszek według mototec coś koło 170 zł sztuka :shock:

MAJSU - 2009-01-16, 17:56
Temat postu: Re: Co to za część,nazwa...
Jarek napisa/a:
Witam.Mam pytanie jaką nazwę mam ta część nr.3 i 2 z tego linku:
http://www.realoem.com/bm...366&hg=33&fg=30
Wydaje mi sie ze u mnie nadaje sie do wymiany bo patrząc na spód tej gumy już jest sparciały i ostro się kruszy.Poza tym przy wciskaniu sprzegła(szczególnie!)i puszczaniu słychać walnięcie z tyłu.Walczę z tym dłuższy czas i nie mogę znależć przyczyny!tujeje wachaczy i sworznie wymieniłem,zero poprawy.Cena tych poduszek według mototec coś koło 170 zł sztuka :shock:

Tuleje tylnej belki. Kup wzmacniane firmy MEYLE :spoko:

Jarek - 2009-01-16, 18:58

Ok,wielkie dzięki :beer: a trudno je wymienić?czy lepiej samemu się nie bawić tylko oddać komuś do wymiany?wydaje mi się ze sruby mocujące tew tuleje ciężko bedzie odkręcic
MAJSU - 2009-01-16, 19:17

Jarek napisa/a:
Ok,wielkie dzięki :beer: a trudno je wymienić?czy lepiej samemu się nie bawić tylko oddać komuś do wymiany?wydaje mi się ze sruby mocujące tew tuleje ciężko bedzie odkręcic

Oj trudno ! Oczywiście wszystko jest wykonalne ale ja bym akurat z tym pojechał do mechanika :)

uhcats - 2009-01-16, 19:45

Ja w 524 mialem to samo, jak sie puszczlo sprzeglo szybko przy ruszaniu albo gwaltownie gazu dodawalo podczs azdy to cala belka walila o bude, wymienilem te tuleje i wszystko hula, robilem to sam, problem tylko z wcisnieciem nowych w belke i pozniej przykrecenie dyfru z belka do nadwozia, brakowalo mi rak, ale dalem rade

[ Dodano: 2009-01-16, 19:47 ]
a co do ceny to ja kupilem na allegro po 30 zl sztuka

Jarek - 2009-01-16, 19:53

Cytat:
Oj trudno ! Oczywiście wszystko jest wykonalne ale ja bym akurat z tym pojechał do mechanika

Z wymianą tulei wachaczy też wolałem jechać do mechanika i dobrze bo urwala mu sie jedna śruba w progu!dzień grzania palinkiem,wiercenia,walenia,kupa nerwów,szkoda gadać...dobrze że nie ja się z tym nie bawiłem bo nie mam tylu narzędzi w domu:)
Właśnie coś mi wali przy zmianie biegów ;/ a jak zaciągne ręczny i chce ruszyć to jakby coś tam przeskakiwało.Ceny tulei w aso to jakieś nieporozumienie :wow:

MAJSU - 2009-01-16, 21:30

Jarek napisa/a:
Cytat:
Oj trudno ! Oczywiście wszystko jest wykonalne ale ja bym akurat z tym pojechał do mechanika

Z wymianą tulei wachaczy też wolałem jechać do mechanika i dobrze bo urwala mu sie jedna śruba w progu!dzień grzania palinkiem,wiercenia,walenia,kupa nerwów,szkoda gadać...dobrze że nie ja się z tym nie bawiłem bo nie mam tylu narzędzi w domu:)
Właśnie coś mi wali przy zmianie biegów ;/ a jak zaciągne ręczny i chce ruszyć to jakby coś tam przeskakiwało.Ceny tulei w aso to jakieś nieporozumienie :wow:

85 zł za oryginalną tuleję - 170zł cena za komplet - to nie jest jakaś kosmiczna cena biorąc pod uwagę jak często się je wymienia. Te które siedzą w twojej belce są tam pewnie od nowości :)

Jarek - 2009-01-16, 22:38

Myślałem że to cena za sztukę.Z tego co widziałem na realoem są dwa rodzaje.Chyba oddam samochód znajomemu mechanikowi i niech sam mi dokupi to co potrzeba ze zniżka.Ciekawe ile weźmie za robotę....Ale to mniej ważna sprawa,ważne żeby auto dobrze latało :D
uhcats - 2009-01-17, 11:31

ja przy takich objawach na poczatku myslalem ze to ten gumowy przegub walu, bo fakt faktem poszarpal mi sie, wymienilem go i jak zrobilem rundke po miescie rece mi opadly, dalej walenie o nadwozie, wymienilem tuleje i wszystko jest super
Jarek - 2009-01-17, 14:06

Dziś byłem u mechanika z tym i też podejrzewa te tuleje ale na 100% nie był pewien.Zostawiam mu auto pewnie na poczatku lutego niech to rozbierze i wymieni co trzeba.A jakie są jeszcze objawy uszkodzonych tych właśnie tulei?
uhcats - 2009-01-17, 16:41

ja zeby to sprawdzic najpier kumpel ruszal a ja od tylu patrzalem i belka az podskakiwala, pozniej wjechalem na kanal i miedzy belka a nadwoziem mialem luz na palca a po drogiej stronie znikomy, objawy mialem takie ze przy ruszaniu puszczalem sprzeglo bez dodawania gazu i bylo takie dziwne bum, na dziurach tez sie dziwnie tluklo
Jarek - 2009-01-17, 17:30

Mi własnie tył dziwnie zachowuje sie na nierównościach,sa głuche odgłoszy,ale nie pukanie czy walenie.A mam prawie nówki amorki,nowe tuleje w progach i sworznie pływające.Łączniki stabilizatora wyglądaja na dobre.Mi najbardziej przeszkadza uderzenie przy zmianie biegów,trzeba zmienic w odpowiednim momencie żeby nie wystąpiło walnięcie,najlepiej na wyższych obrotach.W e30 tak miałem i to były właśnie tuleje belki ale tam dobrze było je widać że są zużyte.Rozbierze sie belke to wtedy wyjdzie co jest popsute
olafbmw - 2009-01-17, 20:22

Ja mam 535 e34 i którą kupiłem 5 dni temu i też mi coś waliło o budę przy zrywaniu przyczepności. Mechanik wymienił te tuleje wsiadam do auta i dalej wali. Pojechałem do znajomego na podnośnik i okazało się, że za słabo, nie do końca wcisnęli te tuleje (więc samemu nie polecam wymieniać ciężko się to wciska). Psiknąłem sobie farbą podłogę od spodu nad tą tuleją i się przejechałem. Z powrotem na podnośnik i farba odbita. Auto z powrotem do mechanika na reklamację. Jutro odbieram więc napiszę co i jak.