| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - problem z elektryka chyba
sebo - 2004-12-28, 15:58 Temat postu: problem z elektryka chyba witam dzieki koledze ktory chcial mi sprzedac sterownik wiem juz ze winy calych dziwadztw ktore sie dzieja nie ponosi komputer na drugim komputerze te same objawy (patrz post spalona wiazka) odciecie wtryskow wlacza sie przy okolo 1400 obr wszystko inne raczej w porzadku silnik normalnie sie uruchamia chociaz ma za niskie obroty znalazlem jeden kabel ktory sie stopil ale nie wiem gdzie on dochodzil to kabel ktory laczy sie z masa ,ekranem kabli sygnalowych ,i chyba z czujnikiem poziomu oleju i zostaje jeszcze wlasnie ten wspomniany kabel jest on koloru brazowo pomaranczowego niestety ze schematow nie moge dojsc gdzie te kable maja isc czy ktos wie jakie czujniki odpowiadaja za odcinke??moze to bedzie jakis trop...
HAMANN E30 - 2004-12-28, 20:09
proponuje sprawdzic u kolegi,ktory ma taki sam motor...
sebo - 2004-12-28, 20:35
w tym problem bo kolega ma e28 i byl tylko przejazdem a ja zeby to dostrzec musze rozbebeszyc wiazke ale nurtuje mnie dalej problem z odcieciem przy 1400 obr co odpowiada za ta odcinke sadze ze to moze byc jakies zaklocenie pracy ktoregos z czujnikow tylko ktorego?? na schemacie zaciekawil mnie czujnik predkosci silnika czy to jest ten czujnik przy przednim kole zamachowym?i jeszcze jedno jak powinien zachowywac sie silnik po odlaczeniu czujnika polozenia przepustnicy moze ktos wie??
sarna1 - 2004-12-28, 22:28
po odlaczeniu TPS (przepustnica) auto lapie ok 1000 obt/min i tak stoi - ciezka reakcja na gaz - dlugie schodzenie z obrotow.
Po odpieciu czujnika polozenia walu auto gasnie.
czy przy 1400 obt/min slychac u ciebie charakterystyczne ta...ta....ta jak przy odcieciu czy po prostu dalej sie nie wkreca
sebo - 2004-12-29, 00:20
nie wlasnie takiego charakterystycznego dzwieku odcinki nie ma powoli sie wkreca na obroty i powoli schodzi ale cala akcja przypomina odciecie tylko ze w zwolnionym tepie (wyraznie slychac ze wtryski w trakcie tej "odcinki" nie pracuja!) aha i co wazne jak daje gazu podczas wkrecania czy moze proby wkrecania zdarzaja sie niewielkie strzaly w dolot
loko - 2004-12-29, 01:58
a ja mam takie trochę poboczne pytanie... czy przypadkiem twój kolektor wydechowy nie nagrzewa się bardzo az np. do czerwoności i to bardzo szybko? otóz wpadło mi do głowy to samo co się stało u kirka mógł ci przeskoczyć rozrząd o ząbek lub 2 np... i wtedy silnik ci sie nie bedzie wkręcał, nie będzie ciągnął, powinien normalnie odpalać... powinien też się grzac bardzo szybko i bardzo mocno kolektor wydechowy (uboga mieszanka = wyższa temp.) i wtedy módl się żeby tylko wystarczyło ustawić rozrząd ponownie... bo inaczej masz remont silnika
ale nie życzę ci tego....
sebo - 2004-12-29, 11:32
raczej nie sadze samochod sobie chodzi trzymalem go najdluzej z 10 min wlaczonego i od czasu do czasu gazowalem go sprawdzajac czy mu przeszlo w tym czasie zdazyl sie rozgrzac do okolo 2/5 no troche mniej niz polowa ale loko gdyby mi przeskoczyl pasek to samochod by sie niechcial wkrecac na obroty a moj sie wkreca tylko ze powoli i napotyka blok w postaci odciecia wtryskow mysle ze to odciecie nie bylo by wynikiem przeskoku paska..
loko - 2004-12-29, 18:59
szkoda ze nie widziałeś jak się zachowywała alpina kirka jak jemu się to stało... mam tylko nadzieję że u ciebie jest co innego
sebo - 2004-12-29, 19:57
dobra po ciezkich bojach i walkach zrobilem to ale co jest ciekawe albo raczej super dziwne potwierdzilo sie cos co napisal smasher a ja w to nie dowiezalem okazało sie ze odlaczajac czujnik poziomu oleju wszystko dziala jak nalezy jest to conajmniej dziwne bo jak dla mnie nie wiem co ma wspolnego czujnik poziomu oleju do powolnego wkrecania sie na obroty i magicznego "odciecia" mam nadzieje ze dobrze mysle ze to czujnik poziomu oleju jest on po lewej stronie patrzac ze srodka samochodu i wchodzi do miski olejowej czyli wniosek jest prosty wtyczka od czujnika odpieta dziala git wszystko jak nalezy po podlaczeniu odrazu obroty ulegaja zmniejszeniu spowolnione jest wkrecanie na obroty i pojawia sie ta odcinka czy uszkodzenie tegio czujnika moze powodowac takie dziwne akcje
|
|