BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E30] 320i kat > tłumik środkowy

e30Arek - 2009-01-29, 10:50
Temat postu: [E30] 320i kat > tłumik środkowy
Oto fotka mojej e30 z pod spodu :) Inne fotki beda dopiero jak jÄ… zrobie hehe ;)

Co bardziej spostrzegawczy zauważą brak katalizatora :)
Moją zachcianką jest cichy mruk 6 garków, postanowiłem założyć tłumik środkowy. Katalizator jest za drogi.

Sposób 1

E30 320 wersja bez kata - niestesty tłumik srodkowy nie pasuje bo ma jedną rurke do tłumika koncowego

tak więc nie da sie założyc z 320 tlumika srodkowego do wersji z katem...
Po ogledzinach innych wersji silnikowych wypatrzylem e30 323 która ma własnie takie cos jak mi pasuje, bynajmniej patrząc na fotkę?

Czy ktoś już probował takiego rozwiązania?!

i tu dodatkowa rzeźba się kłania wg tlumikarza - zakup rurek od kolektora do tłumika środkowego - w moim wydechu zostały wycięte łaczniki ;/ dodatkowy koszt to 70zł za rurki noi trzeba jeszcze je przykrecic a w obecnych warunkach jestem skazany na mechanika (dodatkowe koszty :) )

sposób 2.
Moze zainteresować się takim tłumiczkiem jak tu z lewej?

opis aukcji: alledrogo
i pytanie: czy stal nierdzewna można spawać z stalą węglową? Czy średnica rurek w wydechu e30 320 jest na pewno 55mm?

Czy macie jakis pomysl? co o tym myslicie? :)

alexil - 2009-01-29, 10:56

Wstawiaj wydech z 323i-z opcji, które podałeś nic nie będzie lepszą opcją jeśli chcesz mieć ciszę.
Karol E30 - 2009-01-29, 11:55

[b]Dokladnie wmontuj srodkowy od 323i.A najlepiej jak koncowy bylby od 325i to powinno dobrze spelniac role :)
slawo - 2009-01-29, 12:53

alexil napisa³/a:
Wstawiaj wydech z 323i-z opcji, które podałeś nic nie będzie lepszą opcją jeśli chcesz mieć ciszę.

nie rob tego jesli nie chcesz zdlawic auta!
polmostrowa srodkowy z 323i to tragedia!!!
ZAMULACZ!!!
chcesz to Ci go oddam za darmo!

przem - 2009-01-29, 12:59

panowie a co w momencie kiedy mamy pusta puszke po katalizatorze? mamy duze rozprezenie spalin przed czescia z tlumikiem srodkowym, zapewne nie wplywa to najlepiej na osiagi. co proponujecie wtedy? osobiscie myslalem o tym zeby otworzyc puszke od kata i wspawac tam rurki prowadzace spaliny bezposrednio do tlumika. jakies przeciw temu rozwiazaniu? a moze inne leprze pomysly?
pozdrawiam

slawo - 2009-01-29, 13:04

przem napisa³/a:
panowie a co w momencie kiedy mamy pusta puszke po katalizatorze? mamy duze rozprezenie spalin przed czescia z tlumikiem srodkowym, zapewne nie wplywa to najlepiej na osiagi. co proponujecie wtedy? osobiscie myslalem o tym zeby otworzyc puszke od kata i wspawac tam rurki prowadzace spaliny bezposrednio do tlumika. jakies przeciw temu rozwiazaniu? a moze inne leprze pomysly?
pozdrawiam

to najlepsze rozwiazanie,wstaw w srodku rury!

Yabi - 2009-01-29, 16:46

Ja jakis czas temu w m30b30 zrobilem uklad wydechowy tak jak ma e30Arek, Efekt byl taki ze odczułem troche spadek mocy i dynamiki a koncowy zaczął pierdzieć a gdy mineło poł roku to sie wypalił na amen. Teraz aktualnie mam cały ukł. bosala używany z e32 i odrazu lepiej mruczy jak kotka :] Polecam ci wstawić tłumik środkowy dwu rurowy ale dobrej firmy Bosal lub Walker o Polmostrowie zapomnij szkoda kasy lepiej dołożyć i mieć porządny. :wink: