BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E36]m50b20 głowica uszczelka

wiciu1919 - 2009-01-29, 20:56
Temat postu: [E36]m50b20 głowica uszczelka
Witam
Jestem nowy na forum
Stałem sie posiadaczem E36 320
Jednak jest problem ubywa mi płynu chłodniczego i sam nie wiem gdzie naczytałem się o pękajacych głowicach wiec pisze
Naj gorsze jest to ze nie zauwazylem wycieku z chłodnicy i z grubych węży reszty nie moge dopatrzeć bo kolektor zasłania a nawet nie wiem ile weży wychodzi z silnika bo ich nie widać
Co do silnika to pracuje cicho równo ma moc od dołu do góry olej czysty korek bez szlamu płyn czysty na zimnym troche leci para ale na gorącym nie ,wąchałem spaliny nie czuć płynem
węzy nie pompuje sa normalnie twarde ale jak stygnie to szybko sie miękie robią
Nie wiem czy martwic sie tym czy nie bo chodzi dobrze a mój potfel jest teraz chudy
Czy te silniki sa podatne na pekanie głowic i niszczenie uszczelek?????
gdzie najbardziej lubi lecieć i jak to wykryć, bo pod autem sucho
aaaa temperatura stoi na śródku z nagrzewnicy nie leci szyby nie parują
pozdr

Cypisek - 2009-01-29, 21:06

Jakby była walnięta głowica czy uszczelka to by nie jechał i dymił. W M50 głowice często nie pękają. Z własnych doświadczeń wiem że często cieknie z pompy wody (puszcza oring) lub z obudowy termostatu (puszcza uszczelka) Od tego zacznij.
DjAquaz - 2009-01-29, 21:06

Jak na moje oko to silnik nie jest odpowietrzony. U mnie po kilku uzupełnieniach płynu chłodzącego dopiero poziom się utrzymuje jak należy i jest nawiew jak należy . :tak:
wiciu1919 - 2009-01-29, 21:26

Musze jakis kanał skołować i od spodu coś może lepiej zobacze ogrzewanie działa git , a tem silnika stoi murem na srodku
pozdr

MARAS - 2009-01-29, 23:31

przy M50 najcześciej puszcza płyn z :
-pękniety oring korka lub pękniety sam koreczek odpowietrzający chłodnice ten u góry chłodnicy obok korka w zbiorniczku wyrównawczym
-z pod korka spustowego w chłodnicy pod zbiorniczkiem wyrównawczym (zazwyczaj jest niebieski)
- z pod opaski weży pomiedzy chłodnicą a obudowa termostatu
-z pod uszczelki pod obudową termostatu lub pęknieta obudowa badź króciec na niej
-z pod uszczelki pompy wody
-z pod zbiorniczka wyrównawczego puszcza uszczelnienie pod zbiorniczkiem wyrównawczym a chłodnicą w podstawie

wiciu1919 - 2009-03-29, 13:07

Witam
Troche po obserwowałem auto i doszłem że leci z chlodnicy i zaraz odparowuje
Ale niepokoja mnie te węże bo sa mocno twarde nie wiem czy jest to wina korka bo próbowałem go sprawdzić nałozyłem na jego końcówke wąż i pod spręzake i cisnienie i nic sie nie otwiera nawet przy bardzo dużym ciśnieniu a co dopiero tu mówić o 2,0 bar
Kupowac nowy korek czy robic głowice ?? ????
pozdr

wolf-72 - 2009-03-29, 13:43

Sprawdz czy nie masz wody w ukladzie chlodzenia,czy termostat sie otwiera,spróbuj odpowietrzyc uklad,zostanie tylko do sprawdzenia pompa ew wisko.
wiciu1919 - 2009-03-29, 13:48

zalany płynem nie grzeje sie nie zaleznie od warunków temp w pionie wisco raczej działa
Nie kopci na biało na gorącym
Czyli co nie kupować korka?????
A normalnie to powinno wywalic wode po odkreceniu korka na goracym silniku??????
pozdr

wolf-72 - 2009-03-29, 13:55

wiciu1919 napisa³/a:
A normalnie to powinno wywalic wode po odkreceniu korka na goracym silniku??????
Nie polecam takiej zabawy,uklad cisnieniowy.
wiciu1919 - 2009-03-29, 21:09

aha czyli ma prawo wywalac wodę wiem o co chodzi ze mozna sie poparzyć ale jestem ostrozny a powiedzcie mi jak mocno sa twarde u was weże po ostrej jeździe??????
michal4don - 2009-03-29, 21:19

Sprawdź czy nie masz mokrej wykładziny w środku pod przednimi dywanikami, bo może leci płyn z nagrzewnicy.
southOFheaven - 2009-03-30, 09:53

-peknieta glowica w starym m50? chyba we snie.. to nie aluminium..
-uszczelka? jak olej czysty i nie masz bialej pary za soba to zapomnij..

wiciu1919 - 2009-03-30, 14:57

no nie ma pary olej czysty nie grzeje kopa ma ale korek jednak kupie i wymienie
pozdr

southOFheaven - 2009-03-30, 16:16

i napisz czy to cos dalo

u mnie tez saczy ze zbiorniczka i wina jest (chyba) korek..

wiciu1919 - 2009-03-30, 20:45

Ok napisze jeszcze troche minie zanim mi go przyśle bo u mnie w sklepach nie dostane tylko allegro
A co do głowicy to powaznie nie jest aluminiowa???? to za czego ona jest m20 notorycznie głowice pekały mysąłem że to juz przypadłośc BMW
A ja to jest z tymi weżami tak na czucie w dłoni to jakie powinny być????

michal4don - 2009-03-30, 22:44

wiciu1919 napisa³/a:
A ja to jest z tymi weżami tak na czucie w dłoni to jakie powinny być????

Z tego co wiem to powinny być twarde, ale powinieneś móc je lekko ścisnąć, tzn. nie powinny być twarde jak kamień.

wiciu1919 - 2009-05-04, 16:03

A mam takie pytanko nie zdejmowalem pokrywy głowicy więc nie wiem czy tak jak w m20 nad wałkami sa takie rurki smarujące bo raz wykonczyłem m20 bo mi sie ta ruka odkreciła i ciśnienia nie było a w m40 zdązyłem na czas dokrecić wiec chce sie upewnić a ze trudno sie wyjmuje więc pytam
pozdr