| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Amorki KONI
blue - 2009-02-02, 21:51 Temat postu: Amorki KONI Witam
kupiłem nie dawno amrki na tyl koni zolte i mam jedno zastanawiajace pytanie
Jak sie je reguluje ,chodzi mi otwardosc ,bo za cholere niemoge dojsc
Widze taki tekst napisany na nich REMOVE BUMPRUBBER -BEFORE ADJUSTMENT.
DZIKI Z GORY ZA ODPOWIEDZ LUB PODPOWIEDZ
PODAJE ZDJECIE PRZYKLADOWE ,ALE CHODZI MI TYLKO O TYLNE
http://images.google.pl/i...6lr%3D%26sa%3DN
cichecki0511 - 2009-02-02, 22:15
| blue napisa³/a: | | REMOVE BUMPRUBBER -BEFORE ADJUSTMENT |
Według mnie to chodzi o odboje.
blue - 2009-02-02, 22:33 Temat postu: KONI Wlasnie z tego co ja rozumiem to ten tekst znaczy.....zdjac gume zderzaka przed regulacja .. Ale o jak ta regulacja ma wygladac
cichecki0511 - 2009-02-02, 22:39 Temat postu: Re: KONI
| blue napisa³/a: | Wlasnie z tego co ja rozumiem to ten tekst znaczy.....zdjac gume zderzaka przed regulacja .. Ale o jak ta regulacja ma wygladac |
W angielskim niewielkie różnice w słówkach mają często znamienne znaczeniu - zderzak to "bumper" a tu mamy bumprubber czyli w dowolnym (często złudnym) tłumaczeniu guma uderzająca - ja dalej stawiam na odboje bo jaki niby wpływ ma zderzak na regulacje twardości.
slawo - 2009-02-02, 22:42
tak sie reguluje kolego":
http://www.koni.com.pl/osobowe.php?go=31
pozdrawiam
cichecki0511 - 2009-02-02, 22:53
"Niektóre amortyzatory mają pod pokrywą przeciwkurzową gumowy zderzak, który należy zdjąć przed regulacją. Należy pamiętać o powtórnym jego zamontowaniu po regulacji"
To powinno wyjaśnić o co chodzi z "bumprubber" tylko że w tych schematach jest mowa chyba o przednich amorkach.
slawo - 2009-02-02, 22:55
na dole masz regulacje tylnych w tym linku
slawo - 2009-02-02, 22:57
PROCEDURA REGULACJI DLA SERII
76, 80, 82, 84, 86, 8040 i 8240
1. Ścisnąć amortyzator do końca wykonując lekki obrót osłoną przeciwkurzową (lub tłoczyskiem) w lewo tak by wyczuć zasprzęglenie mechanizmu regulacyjnego. (Rys.1)
Uwaga: Niektóre amortyzatory mają pod pokrywą przeciwkurzową gumowy zderzak, który należy zdjąć przed regulacją. Należy pamiętać o powtórnym jego zamontowaniu po regulacji
2. Trzymając amortyzator ściśnięty wykonać jeden pełny obrót w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara), kolejne regulacje przeprowadzać półobrotami. Maksymalny zakres regulacji odpowiada 5 półobrotom. (Rys. 2)
3. . Unieść tłoczysko w górę ok. 1 cm dla rozprzęgnięcia mechanizmu regulacji. Sprawdzić czy można wykonać swobodny obrót tłoczyskiem.
OSTRZEŻENIE: Oba amortyzatory, lewy i prawy, muszą mieć jednakowe nastawy; w przeciwnym wypadku grozi utrata stabilności i kierowalności, a w najlepszym wypadku ponadnormatywne zużycie opon.
slawo - 2009-02-02, 22:59
a to co jesty napisane | Cytat: | | REMOVE BUMPRUBBER -BEFORE ADJUSTMENT |
oznacza sciagnac odboj przed regulacja amortyzatora
co zreszta jest napisane w UWAGA w punckie pierwszym regulacji
cichecki0511 - 2009-02-02, 23:03
| slawo napisa³/a: | a to co jesty napisane | Cytat: | | REMOVE BUMPRUBBER -BEFORE ADJUSTMENT |
oznacza sciagnac odboj przed regulacja amortyzatora
co zreszta jest napisane w UWAGA w punckie pierwszym regulacji |
No też o tym pisałem
sarna1 - 2009-02-04, 00:53
slawo to co tak jak pokazales reguluje sie przednie amorki w e30 a tylne maja taki specjalny guziczek na obudowie - wyciagasz tloczysko na maksa - naciskasz przycisk i zgodnie z ruchem wskazowek krecisz tloczyskiem - ma ono wtedy trzy pozycje
slawo - 2009-02-04, 01:00
| sarna1 napisa³/a: | | slawo to co tak jak pokazales reguluje sie przednie amorki w e30 a tylne maja taki specjalny guziczek na obudowie - wyciagasz tloczysko na maksa - naciskasz przycisk i zgodnie z ruchem wskazowek krecisz tloczyskiem - ma ono wtedy trzy pozycje |
zalezy jaki masz model
tam sa modele na tym schemacie opisane w jakich tak sie reguluje
adrian e30 - 2009-02-04, 08:58
rozciagasz amorek na maxa, przez dziurke w obudowie wkladaszjakis sztywny drut, wypychasz taka gume co sie zwie odbojem, zdejmujesz ja z amorka calkowicie( jest przecieta) sciskasz amorek na max i krecac w prawo lub w lewo regulujesz twardosc. nalezy pamietac ze w koni regulowane jest tylko odbicie na dobiciu regulacji brak...
pozdro
sarna1 - 2009-02-04, 12:40
no wlasnie i ten brak regulacji dobicia toche wkurza bo auto zanurkuje tylem a pozniej ludzie na tylnych sidzieniach wbijaja sie w dach i spadaja na siedzenie taki maly minus ale ja osobiscie sobie je chwale.
adrian e30 - 2009-02-04, 14:45
| sarna1 napisa³/a: | no wlasnie i ten brak regulacji dobicia toche wkurza bo auto zanurkuje tylem a pozniej ludzie na tylnych sidzieniach wbijaja sie w dach i spadaja na siedzenie taki maly minus ale ja osobiscie sobie je chwale. |
jak dlamnie to nie jest maly minus tylko dosc spory, przez to odbicie mam 2 nowe amorki koni na sprzedanie... ale regulacja jest niezla w dosc sporym zakresie...
pozdro
kiloff - 2009-02-05, 08:48
o w morde .. a ja zalozylem nawet nie regulujac .. bo myslalem ze skoro nie ma tego dzyndzelka od gory to sie ich nie reguluje ..
adrian e30 - 2009-02-06, 09:04
| kiloff napisa³/a: | o w morde .. a ja zalozylem nawet nie regulujac .. bo myslalem ze skoro nie ma tego dzyndzelka od gory to sie ich nie reguluje .. |
haahahahahahaahhahhahaaa
|
|