BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - sprężyny obniżające ...

Marcin e30 - 2004-12-30, 12:45
Temat postu: sprężyny obniżające ...
mam taki malutki problem, chce mianowicie troche przytulić do ziemi moją beemke i może ktoś wie jakie spręzyny o ile obniżają :?:

myśle o H&R tylko które kolory to jakie obniżenie dają i twardość :?:

wiem że są żółte, niebieskie, czerwone i czy jakieś jeszcze :?:

nie odsyłajcie mnie do niemieckich stron bo i tak nic nie rozumiem :( chyba ze są zdjęcia

ps. chodzi o e30

Bawar - 2004-12-30, 13:26

Powiem Ci tylko tyle,że ja miałem w swojej po sprowadzeniu z Niemiec tez sportowe ale odziwo były czarne.I napewno nie były to jakies ciete spręzyny bo do dzis mam ich pełna dokumentacje techniczna wystawiona przez Eibach & Willms.Ale dałem sobie spokój z tymi sprezynami i wstawiłem wszystko standardowe bo jak jade na miescie to lubie patrzec na Kobietki na chodnikach a nie studzienki kanalizcyjne w jezdni :D a jak nisko są w naszych 318 miski olejowe kazdy wie. .Pozdrawiam.
Anonymous - 2004-12-30, 13:28

moj rekin ma wersje terenowa sprezyn i jadac nie widzialem ani studzienek ani dziewczyn na chodniku :-)
dlatego zalozylem czerwonego progresywnego H&Ra -50mm

Anonymous - 2004-12-30, 13:47

Odpowiem ci na pytanie krótko i zwięźle: są różne kolory sprężyn czerwone, czarne, zielone, żółte itp
Czerwone sÄ… bardzo niskie i twarde
Czarne są to MTechnic zalecane przez Bmw są troszkę wyższe od czerwonych

Oczywiście musisz dobrać odpowiednie amortyzatory do sprężyn

Ja na moim doświadczeniu powiem ci tyle że mam żółte amortyzatory i czerwone sprężyny i wszystko było by fajnie tylko że nasze drogi nie pozwalaja na takie zawieszenie bo nigdzie nie wjedziesz i będziesz zaliczał studzienki. Właśnie dzisiaj zamienam czerwone na czarne sprężyny M technic i poradził bym tobie też obniż sobie auto na czarnych tylko pamiętaj że są także czarne sprężyny seryjne.

sancho - 2004-12-30, 14:26

ja mam w swojej w.w czarne i da sie jakoś jezdić w miare fajnie wygląda a nie trzeba jeszcze za bardzo się przejmować wybojami itp.
oczywiście podjazdy pod kawenżniki wymagają już sporej uwagi ale nie za bardzo utrudnia to codzienną normalną jazde samochodem

jak mierzyłem auto przed i po to poszło w dół około 4 , 5 cm

sarna1 - 2004-12-30, 16:11

a ja mam komplecik - niebieskie H&R (wersja medium - 40mm) i bilsteiny przod tyl i jezdzi sie super - miske rozwalilem tylko raz przez glupote a nie przez dziury itp..
LUKAS - 2004-12-30, 19:06
Temat postu: Re: sprężyny obniżające ...
Marcin e30 napisa³/a:
żółte, niebieskie, czerwone i czy jakieś jeszcze

Własnie, bo ja tego nie czaje :oops:
Czy ktoś wie dokładnie co oznacza każdy kolor i do jakiej firmy jest on przypisany :?:
ProszÄ™ o konkretne odpowiedzi ;)

cinek_sw - 2004-12-30, 23:16
Temat postu: Re: sprężyny obniżające ...
LUKAS napisa³/a:
Własnie, bo ja tego nie czaje :oops:
Czy ktoś wie dokładnie co oznacza każdy kolor i do jakiej firmy jest on przypisany :?:
ProszÄ™ o konkretne odpowiedzi ;)

ja też nie tz. zawsze kojarzyły mi sie czerwone z najtwardszymi, niebieskie tak jak napisał Sarna to średnie, a żółte to chyba soft....

a tak wracając do sprężynek mam czerwone Supersporta, jest git da sie jeździć całkiem znośnie przód -60mm tył -40mm 8) 8)

sarna1 - 2004-12-31, 01:05

zielone to sofcik - zolte dosc twarde - co za problem wpisac w gogla katalog...wybrany producent i przeczytac jakie poszczegolne typy maja kolory ?? wszystko jest jak na tacy ----- chwila wysilku i gotowe :)

Pozdrawiam

sebo - 2004-12-31, 01:25

ja mam czerwone sprezyny mocno obnizaja i bardzo mocno utwardzaja do tego zolte amortyzatory i tak jak to napisal ktos wczesniej patrzysz tylko gdzie sa studzienki wieksze dolki lub koleiny na reszte nie masz czasu zwrocic uwage naprawde wyglada fajnie na asfalcie typu lotnisko zajebiscie sie prowadzi ale w szarej polskiej rzeczywistosci to tragedia taki komplet ,a i do tego niestety z tego co mi wiadomo (rowniez z doswiadczenia) po dluzszej jezdzie na takim zawiasie E30 pekaja pomiedzy podszybiem a kielichami :(
Menel - 2004-12-31, 01:29

zawsze zostaje tzw. kowal jak to smial sie kiedys V12 .rachu ciachu i za 100 zl masz glebe..hehe
tak tak..i zaraz ktos napisze ze ja tam zrobilem...

loko - 2004-12-31, 02:15

zalezy czy robisz to u "tzw kowala" czy u prawdziwego kowala specjalisty od sprężyn... jest tkaki gość na łodygowej który za 700zł zrobi cie od nowa nowe sprężyny konkretnie do twojego auta... ty mu tylko mówisz jak auto ma stać i jak twarde ma być... i za 700 tego samego dnia masz nowki sprężyny o parametrach takich jak chcialeś i przystsowanych konkretnie do twojego auta... no i do tegho amory... a o tym to juz sie nie wypowiadam....
Menel - 2004-12-31, 16:08

oki..przyznam sie ze mniej wiecej 5 lat temu robilem sprezyny u kowala gdzies na tamce w w-wie.polecili mi go kumple od kjsow ktorzy zawsze u niego robili zawieche...spoko skrocil mi i utwardzil sprezyny(amorki koni kupilem uzywane,zregenerowane) nawet o tyle ile mu pokazalem na samochodzie.(beemke zostawilem mu na 3-4 godz.)powiedzialem ze chce aby blotnik nachodzil koniecznie 3 cm na opone (przod i tyl)i tak bylo.gleba zajebista.no ale coz ...nie dostalem na to gwarancji i po okolo 5 miesiacach sprezyny zaczely pekac.kumpel tak samo u niego zrobil i tez po pol roku pekla 1 sprezynna.wiec jak juz cos to brak jakas gwarancje...
teraz wole wydac 300-400 zl i kupic oryginalne H&R na allegro...

mer - 2005-01-01, 16:39
Temat postu: H&R
niebieskie H&R plus dosyć twarde amory np. żółte BOGE i jest O.K. :D .
Obniżają niewiele a jazda w porównaniu ze standardowymi super

madcar - 2005-06-06, 16:16

czy to nie sa czasem seryjne Mtechnic ??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52949769

a biale SPAX`y to jakie sa??twarde??mocno obnizaja??
:oops:
ps-gdzies ktos podawal..ale nie moge znalesc..ile maja wysokosci seryjne sprezyny z e30 (mierzone po wyjeciu z auta oczywiscie) przod a ile tyl??
:?

broq - 2005-06-09, 17:45

kiedys koles na allegro miał obnizające spręzyno do e-trzydziechy nawet brązowe ja tez sie zawsze gubie w tych spręzynach . ale jak na allegro znajde jakies za 150 to biore byłe by posadziły moje cabrio na glebe bo zabieram sie juz do tego od pażdziernika :lol: ale w ta sobote juz chyba ja przytule :oops:
madcar - 2005-06-09, 19:01

podepne tutaj...bo nigdzie indziej jakos nie pasuje...a noweog tematu szkoda zakladac...

co sadzice o tej ofercie??
jakies naciaganie...ze nieby w niemczech znana firma??
ktos mial stycznosc z tymi produktami ??
http://www.moto.allegro.p...p?item=54056209
chodzi o komplet zawieszenia
:roll:

Anonymous - 2005-06-09, 19:55

Witam dla Brata sporwadzilem 318i i strasznie nisko siedzi ma czerwone sprezynki ale czane amory..za to ma jakies dziwne sworznie przy wachaczach po wyjeciu koła niby wygladaja tak samo ale...od spodu sworznia jest taki dziwny kształt klulisty, ja wlasnie przy swojej 320i ktora na co dzien jedsze i ma seryjne zawieszenie sprawdzalem poniewaz wymienialem sworznie oraz umy i tego nie bylo patrzylem tez do znajomego itez ma takiejak ja a moj brat p[rzy tym niskim zawieszeniu ma inne sworznie oraz dziwne urzevbbrowanie samego wachacza jak by dodatkowy rant przy odlewie hmm...ale powiem szzcerze ze jezdzisie tym po polskichdrogach fatalnie twardo wszystko podstakuje w samochodzie i te dziury ehh....trzeb zwracac uwage ;) ja wlasnie chciualem swoja lekko zglebic ale nie tak jak ma brat tak delikatniej bo moja siedzi bardzo wysoko szcegolnie tylnie zawieszenie jezdzi twardo i plynnie ale za wysoko siedzi hehe ;) mysalem i niebieskich sprerzynach zeby tak o 3 cm ja obnizyc to trzeba zmieniac amorki czy raczej moga zostac te same...szkoda je wyumieniac bo sa wymienione w serwoisie w zeszlym roku przez niemca ;)
jaqub - 2005-06-10, 09:43

jesli chodzi o kolory to jest z tym bardzo roznie...
kazda firma ma w tym swoja polityke... i ciezko jest powiedziec ze czerwone sa najtwardsze albo najbardziej obnizaja... trzeba zerknac w katalogi...
ja zanabylem w Tomsonie KIT KONI zolte amory z regulacja twardosci (przod zaklada sie taka plastikowa srubke i mozna bez wyjmowania zmienic twardosc a tyl trzeba wyjac amor, scisnac i przekrecic) i mam sprezyny progresywne niebieskie (taki morski metalik) przod -40mm a tyl -25mm. Zawieszenie jest niesamowicie twarde ale autko prowadzi sie super... w zakrety mozna wchodzic niewyobrazalnie szybko i jest jeszcze margines bezpieczenstwa... w zimie mozna duzo latwiej wchodzic w poslizgi ale auto jest duzo latwiejsze do opanowania (super zabawa)... a najlepszym jest ze dostalem 3 lata gwarancji na zestaw a na stronie KONI doczytalem sie ze takie zestawy potrafia przezyc auto :D

madcar - 2005-06-14, 13:42

a tu znalazlem taki zestaw obnizajacy do e30...
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=4556340604
co wy na to??
oplaca sie??
sach to chyba dosc dobra firma co??
czy lepiej w bilsteina zainwestowac a sprezyny jakis "jamex"...czy cos podbnego "cobra"... :roll:

Gasper - 2005-06-14, 13:55

Od kiedy to Sachs oferuje sportowe zawieszenia do aut osobowych???
RoboCop - 2005-06-15, 16:15

od zawsze :P wejdz sobie na strone Sachsa i zobacz - jest nawet zawiecha do E30 :twisted:
madcar - 2005-06-15, 16:34

nio..tylko ze akurat te amory sa olejowe :/
a ja wolalbym gazowki :]
a wlasciwie ktore sa wg was lepsze??olejowe...czy gazowki ??
:roll:

Piotrek - 2005-06-15, 17:08

a ja mam -80 i to dziewczyny sie patrzÄ… na mnie a nie ja na nie :D
a tak na powaznie to ja wole total glebe niz cross country

albo wygoda albo wygląd-wybór nalezy do Ciebie.
Ja nie narzekam aczkolwiek jak sÄ… koleiny to nie mozesz w nie wjechac tylko je musisz brac pod siebie i tyle w tym temacie

PZDR
Piotrek

henry - 2005-06-15, 21:21
Temat postu: Amortyzatory
Witam! Co lepsze :amortyzatory gazowe czy olejowe? "Gazowe" to przecież olejowe z poduszką gazu obojetnego przeciwdziałajacemu pienieniu sie oleju.Zdecydowanie lepsze sa "gazowe" ( sa trwalsze ) - henry