BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Coś stuka

adi550 - 2009-02-15, 22:58
Temat postu: Coś stuka
Witam. Pomocy wczoraj cos mi zaczeło pukac, stukac w tylnim kole wydaje mi sie ze w lewym. Dzwiek ten wydobywa sie kiedy przyspieszam i odejmuje gazu, kiedy auto jedzie na luzie czy hamuje jest cicho, dosłownie jest to dzwiek tuk-tuk-tuk...(zupełnie rytmiczny nie przypadkowy ze od czasu do czasu) jak mocniej przyspieszam jest głosniejszy... wydaje mi sie na 90% ze jest to lewe tylne koło, ale dokładnie co to nie wiem bo jezeli było by to łozysko to rumotałoby tez na luzie, a najlepsze jest to ze jak auto jakis czas postoii i gdzies pojade to przez jakis czas jest cicho kilometr czy dwa.
Skwirek - 2009-02-18, 15:46

WItam!
Osobiście zacząłbym od sprawdzenia mocowania amortyzatorów zarówno na dole jak i na górze ... Z doświadczenia wiem, że w przypadku górnego mocowania tylnego amortyzatora "ugniata" sie guma pomiędzy kielichem a podkładką z nakrętką i tam następnie robi sie luz i to stuka w podobnych przypadkach jak piszesz ...

adrian e30 - 2009-02-18, 18:53

podpora wału padła...
DjAquaz - 2009-02-18, 18:54

A ja bym celował z tylni most tym bardziej że mówisz że stukanie dobiega z lewego koła i to rytmicznie. :oops:
-Bolo- - 2009-02-18, 23:06

przypadłość e30, tuleja tylnej belki, wytrzymują w Polsce max 3 lata, sprawdź, zainwestuj w poliuretany.