BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Pompa paliwa e36

DjAquaz - 2009-02-18, 17:24
Temat postu: Pompa paliwa e36
Słuchajcie jakiś czas temu zauważyłem że spod tylniego siedzenia dobiega taki szmer jakby silniczka pracującego. Domyślam się że to pompa. Kilka razy zdarzyło mi się że po dodaniu gazu auto muliło albo jakby paliwa nie dostawał dusiło go. Powiedzcie mi czy p[ompa daje jakieś ciśnienie i czy wpływa znacząco na moc silnika przy przyśpieszaniu?? :?

Drugie pytanie to : Co to jest za część która znajduje się pod przepływką jakby zbiornik przez to idzie paliwo,czy jest to 2ga pompa paliwa???

MajekWWA - 2009-02-18, 21:33

jeżeli "brzęczy" to znaczy że się przytarła
pompa musi podawać paliwo pod odpowiednim ciśnieniem aby zapewnić paliwo w każdym zakresie obrotów
jak jest zużyta to daje słabsze ciśnienie i nie dostarcza tyle benzyny ile potrzeba

Żółty - 2009-02-18, 22:08

DjAquaz a spalanie Ci czasem nie spadło :p ?
-Bolo- - 2009-02-18, 23:01

krótko i na temat:
wygląda na to,że twoja pompa się kończy, sprawdź filtr paliwa, jak jest przypchany wykańcza pompe, jazda na rezerwie również. Pompa powina dać 3,5 bara ciśnienia. jak nie daje to auto nie jedzie, jest słabe, przymulone itd.
Pod przepływką masz filtr węglowy odpowiada za odpowietrzenie gazów ze zbiornika paliwa.

center - 2009-02-19, 00:47

sprawdź wydajność pompy paliwa i będziesz wiedział
a nim spytasz jak i ile ma być -> poszukaj

DjAquaz - 2009-02-19, 01:36

NO własnie nie mam za bardzo jak sprawdzić.Możecie cos poradzić jak to wykonać domowym sposobem,jeśli się da?? Mam zamiar zakupić filtr paliwa, ale właśnie wydaje mi się że siada pompa, brzęczy jak stoję,pewnie cały czas brzęczy. D rezerwy staram się nie dopuszczać zawsze staram się mieć powyżej,więc może że starość ;/