BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e36] kontrolka air bag odpięty kabelek pod fotelem pasazera

szczaw89 - 2009-02-22, 12:33
Temat postu: [e36] kontrolka air bag odpięty kabelek pod fotelem pasazera
Witam jak kupowalem swoja bunie myslalem ze wszystko jest jak powinno ale okazalo sie ze z zegarow wyjeto dwie kontrolki od abs i od air bag po zamontowaniu ów kontrolek oczywiscie obie palily sie i nie gasly wiec znaczy ze ani abs ani poduszki nie dzialaja abs zdiagnozowalem i wymienilem niesprawny czujnik i wszystko smiga ale mam pytanie co do poduszek.
Wczoraj pod fotelem pasazera zauwazylem jakis kabelek z wtyczka na 2 piny czy to moze byc kabelek od tego czujnika co jest w fotelu pasazera za jak siedzi pasazer to poduszki wystrzelaja obie przy wypadku a jak pasazera niema to wywala sama kierowcy?
I czy ktos mugl to specjalnie wyjac czy moze samo sie odlaczylo i dla tego przestaly kiedys dzialac poduszki ?
Samochod byl kiedys delikatnie pukniety i tylko dostal grill i zderzak i delikatnie maska i poduszki sa cale na swoim miejscu wiec raczej nie wywalily co radzicie czy podlaczyc ten kabelek czy lepiej nie bo nie wiem czy mi poduszki nie wywala jak go podlacze i czy np jak by faktycznie to byla wina tylko odlaczonego kabelka czy po podlaczeniu go powinna gasnac kontrolka czy trzeba na kompa jeszcze jechac skasowac jakis blad?

szwangru2 - 2009-02-22, 13:01

Ktoś pewnie odłączył ze względu na uszkodzoną matę w fotelu pasażera żeby do sprzedaży lepiej wyglądało wyjął żarówki.Jedż na diagnostykę elektryk niech podepnie i podpowie jakie rozwiązanie będzie najlepsze .Skasuje błąd i będzie latało.
Rafał - 2009-02-26, 09:52

a mi sie wytade ze to jakis jełop wyjmował fotel albo sprzatal i kabel niechcacy wyrwał z gniazda

pod fotelem pasazera kabel wpiety jest do takiego ustrojstwa i dalej do maty
generalnie mozesz to ze soba polaczyc ale i tak nic ci to nie da
tylko ABS ma taka magiczna zdolnosc przejscia w tryb pracy po naprawie np uszkodzonego czujnika i ponownym wlaczeniu zaplonu

niestety zapamietany blad airbagu skutkuje wylaczeniem systemu i swieceniem kontrolki az do skasowania bledu przez zaprzyjaznionego hakera :)

lysy174 - 2009-02-26, 12:31

A ja ci generalnie radze zebys pojechal i podpial samochod pod kompa bo to ze poduszka pasazera jest cala to nic nie znaczy. Sam mowisz ze masz czujnik w fotelu pasazera a koles biorac udzial w kolizji ktora opisales mogl wlasnie jechac sam. Wszyscy wiemy ze poduche kierowcy wymienia sie 5 min nie liczac usuwania bledu z kompa a poniewaz to nie zostalo zrobione to jest opcja ze byl wystrzal poduszki kierowcy i dlatego swieci sie kontrolka.
szczaw89 - 2009-02-26, 13:49

No bede musial pojechac na kompa niech zobacza co jest grane bo w razie draki moga sie przydac poduszeczki dzieki za sugestie