BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Fotelik z podstawą ISOFIX a starsze modele aut

Grzesio - 2009-02-23, 09:33
Temat postu: Fotelik z podstawą ISOFIX a starsze modele aut
Zastanawiam się właśnie nad zakupem fotelika z podstawą ISOFIX do mojej e34.
Czy ktoś już coś takiego montował :?:
Z tego co widziałem to bodajże potrzebne są haki w tylnej kanapie do takiego montażu, tak :?:
Czy może da się to jakoś zamocować samymi pasami :?:
A może w ogóle to nie będzie przynosić rezultatów :?:

Czekam na jakieś podpowiedzi :help:

Łukasz - 2009-02-23, 10:44

fotelik ISOFIX tylko do auta z sytemem isofix - w moim Accordzie mimo, że stary nie jest - 2001 rok - niestety nie ma tego systemu.

mam fotelik przypinany po prostu pasami.

Myślę, że taka przeróbka może nie być do końca bezpieczna - gdybyś chciał to do siebie adaptować.

Grzesio - 2009-02-23, 10:58

to może takie rozwiązanie, tu bazę już chyba montuje się pasami

Łukasz - 2009-02-23, 11:29

może? musiałbys dopytać sprzedawcę.
sybir - 2009-02-23, 15:12
Temat postu: Fotelik
Grzesiu, raczej kiepsko z tym Isofix w E34, pozostaje montaż pasami.
Jeżeli byłbyś zainteresowany, a jeszcze nie macie to mogę
Wam odsprzedać taki zestaw (wózek z fotelikiem, gondolą i spacerówką)
w atrakcyjnej cenie. Komplet wogóle nie zniszczony, spacerówka używana
tylko raz. Kupione w lutym 2008r. tylko kolor inny.
http://www.allegro.pl/ite...o_6_gratis.html
sie ma

Grzesio - 2009-02-23, 15:32

dzięki Sybir, ale potrzeba nam tylko fotelik, reszta już jest.

Ten Chicco jest ok, montuje się pasami

Cytat z aukcji

"Dodatkowo jest wyposażony w bazę ułatwiającą szybkie mocowanie fotelika w samochodzie. Bazę montuje się na stałe przy pomocy samochodowego pasa bezpieczeństwa."

MARAS - 2009-02-23, 15:50

Grzesiek ta podstawka pod fotelik Chicco montowana pasami zdaje egzamin, a dlatego że w e34 pasy z tyłu są dosyć krótkie i sam miałem problem z zamntowaniem samego fotelika brakuje ok.4cm by zapiąć pas. Znowu z przodu na fotelu pasażera poducha jest, dlatego na poczatku spinałem tylni prawy pas z klamrą od środkowego pasa bo jest na pasku i grało, ale jak w piatke jechaliśmy to był problem bo pasażer na środku nie miał zapiętego pasa lub zapinał do klamry zewnętrznej a gdy masz podstawkę poroblem rozwiazany montujesz podstawkę pasami i masz komfort dzieciak zapięty i dwa miejsca z tyłu z wolnymi pasami
sybir - 2009-02-23, 15:59

MARAS napisa/a:
a dlatego że w e34 pasy z tyłu są dosyć krótkie i sam miałem problem z zamntowaniem samego fotelika brakuje ok.4cm by zapiąć pas

Pasy tylnie w sedanie są dłuższe i inaczej rozwiązane niż w touringu i wystarcza na zapięcie
fotelika :P , sprawdzone. Także Grzesiu nie będzie problemu z zapięciem samego fotelika
jakby co.
sie ma

MARAS - 2009-02-23, 16:17

sybir napisa/a:
MARAS napisa/a:
a dlatego że w e34 pasy z tyłu są dosyć krótkie i sam miałem problem z zamntowaniem samego fotelika brakuje ok.4cm by zapiąć pas

Pasy tylnie w sedanie są dłuższe i inaczej rozwiązane niż w touringu i wystarcza na zapięcie
fotelika :P , sprawdzone. Także Grzesiu nie będzie problemu z zapięciem samego fotelika
jakby co.
sie ma

Możliwe Sybirku że i tak jest bo w sedanie jak w porzadnym aucie czteroosbowym pasy na zewnątrz się zapina a w kombi to mnie troche Bajerisze wkurw... za te brakujące 4 cm pasa.

Grzesio - 2009-02-23, 21:34

jeszcze jestem ciekaw czy ten GRACO można pasami złapać, ale skoro są dziury to pewnie można :>

jaqub - 2009-02-24, 11:34

nie ma jakis patentow na zrobienie ISOFIXa bez isofixa? przeciez tak naprawde to tylko dwa druty (klamry)..
Łukasz - 2009-02-24, 13:17

jaqub napisa/a:
nie ma jakis patentow na zrobienie ISOFIXa bez isofixa? przeciez tak naprawde to tylko dwa druty (klamry)..

patent na pewno się znajdzie, tylko nie wiem, czy do konca bezpieczny, ja wolę wozić swoją Małą w foteliku przypiętym pasami niz bawić się w druciarstwo z isofixem