BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Burczenie z panela klimatronic w E39

dj-misiek - 2009-02-24, 00:24
Temat postu: Burczenie z panela klimatronic w E39
Witam, mam taki problem. Z panela klimatronic po wylączeniu silnika w E39 528i wydobywa się dziwne burczenie (tak jakby cewka czy coś takiego ..) Czy ktoś miał podobny problem. Jeżeli tak to co to może być i jak to naprawić ? Dodaje że sterowanie klimą działa bez problemu. Pozdrawiam :(
slawo - 2009-02-24, 10:26

zadna cewka
pod panelem zanjduje sie wnetylator chlodzacy panel
Wentylator ten moze chlodzic w zaleznosci od potrzeb do kilku minut po wyjeciu kluczyka
Wszystko masz ok - tak powinno byc ;)

dj-misiek - 2009-02-24, 14:58

To może trzeba go wymienić. Bo przyznam szczerze, że troche mnie to denerwuje. Czy one wszystkie tak głosno dzialają ?
slawo - 2009-02-24, 15:28

jak bardzo glosno pracuje to pewnie sie zabrudzil
wyjmij i przedmuchaj go troche sprezonym powietrzem

MARAS - 2009-02-25, 00:47

Żadne tam chłodzenie Slawo... po wyłączeniu zapłonu siłowniki klap rozdziału nawiewu kładą się w pozycję spoczynkową... jest tak każdej bawarce z dzielonymi sterfami ogrzewania i nie ma to nic wspołnego z tym czy z klimą czy bez i jeżeli burczą i cykają czy chroboczą to znaczy że działają... tak ma być.

A przewietrzanie wnętrza czy webasto to inna sprawa...

slawo - 2009-02-25, 01:34

MARAS napisa³/a:
Żadne tam chłodzenie Slawo... po wyłączeniu zapłonu siłowniki klap rozdziału nawiewu kładą się w pozycję spoczynkową... jest tak każdej bawarce z dzielonymi sterfami ogrzewania i nie ma to nic wspołnego z tym czy z klimą czy bez i jeżeli burczą i cykają czy chroboczą to znaczy że działają... tak ma być.

Maras bez urazy ale panele to mam w jednym palcu i wiem o co chodzi
wierz mi ze mam kilka takich telefonow tygodniowo i chodzi tu o wentylator chlodzacy panel klimy ;)
nie wprowadzaj chlopaka w blad ;)

MARAS - 2009-02-25, 01:44

slawo napisa³/a:
MARAS napisa³/a:

Maras bez urazy ale panele to mam w jednym palcu i wiem o co chodzi
wierz mi ze mam kilka takich telefonow tygodniowo i chodzi tu o wentylator chlodzacy panel klimy ;)
nie wprowadzaj chlopaka w blad ;)

Skoro tak twierdzisz nie będę się spierał ale jakoś mi to nie pasuje z tym wiatraczkiem że tak hałasuje...może jedak ;/

sowin19 - 2009-02-25, 01:54

Sławo ma rację, ale to raczej nie o chłodzenie klimatronika chodzi, tylko o temp. jaka we wnętrzu auta panuje, tak aby klimatronik mógł regulować temperaturą (pewny na 100% nie jestem, ale jak postawiłem kubek z gorącą kawą przy nim to w moment zrobiło się zimno w aucie :wink: ). Co do wentylatora i klimatronika jest on rozbieralny i wentylatorek można wyczyścić, u mnie nie zdało to egzaminu i brzęczy cały czas, ale spróbować zawsze warto. Tu jak to zrobić:
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=1480