BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Czujnik położenia wału.Jak działa

DjAquaz - 2009-03-12, 18:05
Temat postu: Czujnik położenia wału.Jak działa
Hej zastanawiałem się do jakie zadanie spełnia czujnik położenia wału co daje i jakie informacje dostarcza do komputera...w większym pojeciu,bo wiadomo że na chłopski rozum no to niby daje info w jakim położeniuu się znajduje wał,Co się dzieje jak jest zwalony,jakie objawy,jak się zachwuje silnik ?? ?

Dzięki z góry

Szajbaa - 2009-03-12, 18:13

http://www.imc.pcz.czest....wej_silnika.pdf

jak czujnik jest uszkodzony to silnik nie odpali, nie będzie iskry?

generalnie czujnik daje info do kompa gdzie ma wystąpić iskra?

Pinczer - 2009-03-13, 12:04

Jeśli całkiem nie padł czujnik. Może przerywać przy X obrotach lub nie zawsze odpalać np za 7 razem dopiero.
adamm - 2009-03-14, 21:25

PodepnÄ™ siÄ™ pod temat:

a wie ktoś co dokładnie robi ten czujnik na przewodzie WN od ostatniego cylindra ??

Bo bez niego też autko chodzi.

Zmieniając kable to trzeba albo ori z tym czujnikiem, albo rozkuwać przewód, założyć czujnik i zakuć przewód.

Pozdrawiam
adamm

slawo - 2009-03-14, 21:29

Szajbaa napisa³/a:
jak czujnik jest uszkodzony to silnik nie odpali, nie będzie iskry?

generalnie czujnik daje info do kompa gdzie ma wystąpić iskra?

nie odpali...

adamm napisa³/a:
Zmieniając kable to trzeba albo ori z tym czujnikiem, albo rozkuwać przewód, założyć czujnik i zakuć przewód.

nie trzeba tego zakladac,zadnych zmian bez tego czujnika nie ma

adamm - 2009-03-14, 21:33

slawo napisa³/a:
nie trzeba tego zakladac,zadnych zmian bez tego czujnika nie ma

źle się wyraziłem.

Nie trzeba, ja właśnie tego nie mam, ale z ciekawości chciałem wiedzieć, po jakiego grzyba to jest wsadzone. Co to daje ??

Po wyjęciu tego czujnika i zredukowaniu masy całego auta o te kilka gramów odczułem wyraźną poprawę :mg: :mg: :mg:

slawo - 2009-03-14, 21:54

cos tam ze spalaniem stukowym niby to bylo zwiazane...chyba..ale juz nie pamietam