| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Czujnik położenia wału.Jak działa
DjAquaz - 2009-03-12, 18:05 Temat postu: Czujnik położenia wału.Jak działa Hej zastanawiałem się do jakie zadanie spełnia czujnik położenia wału co daje i jakie informacje dostarcza do komputera...w większym pojeciu,bo wiadomo że na chłopski rozum no to niby daje info w jakim położeniuu się znajduje wał,Co się dzieje jak jest zwalony,jakie objawy,jak się zachwuje silnik ?
Dzięki z góry
Szajbaa - 2009-03-12, 18:13
http://www.imc.pcz.czest....wej_silnika.pdf
jak czujnik jest uszkodzony to silnik nie odpali, nie będzie iskry?
generalnie czujnik daje info do kompa gdzie ma wystąpić iskra?
Pinczer - 2009-03-13, 12:04
Jeśli całkiem nie padł czujnik. Może przerywać przy X obrotach lub nie zawsze odpalać np za 7 razem dopiero.
adamm - 2009-03-14, 21:25
PodepnÄ™ siÄ™ pod temat:
a wie ktoś co dokładnie robi ten czujnik na przewodzie WN od ostatniego cylindra
Bo bez niego też autko chodzi.
Zmieniając kable to trzeba albo ori z tym czujnikiem, albo rozkuwać przewód, założyć czujnik i zakuć przewód.
Pozdrawiam
adamm
slawo - 2009-03-14, 21:29
| Szajbaa napisa³/a: | jak czujnik jest uszkodzony to silnik nie odpali, nie bÄ™dzie iskry?
generalnie czujnik daje info do kompa gdzie ma wystąpić iskra? |
nie odpali...
| adamm napisa³/a: | | ZmieniajÄ…c kable to trzeba albo ori z tym czujnikiem, albo rozkuwać przewód, zaÅ‚ożyć czujnik i zakuć przewód. |
nie trzeba tego zakladac,zadnych zmian bez tego czujnika nie ma
adamm - 2009-03-14, 21:33
| slawo napisa³/a: | | nie trzeba tego zakladac,zadnych zmian bez tego czujnika nie ma |
źle się wyraziłem.
Nie trzeba, ja właśnie tego nie mam, ale z ciekawości chciałem wiedzieć, po jakiego grzyba to jest wsadzone. Co to daje
Po wyjęciu tego czujnika i zredukowaniu masy całego auta o te kilka gramów odczułem wyraźną poprawę
slawo - 2009-03-14, 21:54
cos tam ze spalaniem stukowym niby to bylo zwiazane...chyba..ale juz nie pamietam
|
|