BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Co to jest?

tombr21 - 2009-03-13, 00:33
Temat postu: Co to jest?

http://www.realoem.com/bm...286&hg=24&fg=10

Co to jest i jak to powinno być podłączone. Rozbierając stary silnik nie zwróciłem uwagi i teraz problem...

Artur C. - 2009-03-13, 05:51

Jest to linka która steruje przełączaniem biegów względem obciążenia silnika i powinna być podpięta do dźwigni przepustnicy.
tombr21 - 2009-03-13, 07:19

Hmm.... tak mi się wydawało że do dźwigni przepustnicy, tylko... Że linka od gazu jest dłuższa i problem jest z optymalnym ustawieniem a no i nie wiem jakie jest wyjściowe położenie tej linki, tzn czy ma być maxymalnie wydłużona przy położeniu "0". Tak z mojej perspektywy wygląda bo jak by tak nie miało być to mocowanie powinno być po stronie przeciwnej do linki od gazu. Ale znowu jak to tak podłączyliśmy czyli że na max wydłużona to po dodaniu gazu i puszczeniu nie cofa się do końca, bo jak by dźwignia przepustnicy nie miała siły cofnąć w miejscu gdzie jest jakiś moment przeskoku co coś przeskakuje w skrzyni :?
kemot324 - 2009-03-13, 16:45

W miarę dodawania gazu linka powinna być naciągana i wydaje się mi raczej że służy ona do sterowania skrzynią przy tzw. kick-down, czyli jak wciśniesz gaz do dechy to skrzynia redukuje i zmienia biegi przy wyższych obrotach.
tombr21 - 2009-03-13, 18:19

Trochę mi to nie bardzo pasuje że naciągana, by musiała mieć na wyjściu podobną długość do linki gazu, po drugie by musiało być mocowanie na pancerz po przeciwnej stronie do pancerza od linki gazu, w m20 czegoś takiego nie było na pewno. Także wolałbym mieć pewność a najfajniej jak ktoś by miał zdjęcie podpięcia tego.
Artur C. - 2009-03-13, 18:59

Ma być naciągana. A jak to zamocować to proszę bardzo.(zdjęcie zapożyczone)

tombr21 - 2009-03-13, 20:54

Artur C., Dzięki bardzo i wszystko jasne :)