BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odpływy szyberdachu E30

Wariat - 2009-03-13, 19:34
Temat postu: Odpływy szyberdachu E30
Witam
xxxxxxxxxxxxxxxx

Cypisek - 2009-03-13, 19:38

Raczej nic się nie stanie. Z początku odpływy są metalowe dalej są z jakiejś rurki PCV, uważaj tylko żebyś nie zadrapał metalowej częsci bo wejdzie ruda i będzie bida. Ja to sprawdzałem sprężarką.
Wariat - 2009-03-13, 19:42

Pociąłem juz kiedyś jedną e30 jednak cały dach wycinałem i nie wyjmowałem odpływów.
Sprubuje w pracy powietrzem z kompresora psiknąć. Koniec tego odpływu pewnie gdzies pod błotnik idzie? (chodzi mi głównie o przedni błotnik.)

Pawel735 - 2009-03-13, 20:20

Mozesz też nabrać wody w strzykawke i psiknąć w dziurki przy odpływach - jak woda wycieknie pomiedzy drzwiami a błotkiem to znaczy ze odpływy są drożne
Artur C. - 2009-03-13, 20:24

Przednie odpływy idą do progów.
Vindevil - 2009-03-13, 20:30

W ogóle idą w kosmos.
Odpływy wychodzą pod podszybiem obok akumulatora (jak kto ma z przodu). Jeśli są niedrożne , to wystarczy obciąć spłaszczoną gumową końcówkę i problem znika.

Cypisek - 2009-03-13, 20:49

Przednie odpływy kończą się u spodu błotnika a tylne wychodzą pod tylnym zderzakiem w tym takim bagażnikowym wyrównywaczu ciśnień : ]
wojtaq - 2009-03-13, 23:26

z tego co pamiętam to właśnie z przodu jak sie wyciąga głośniki to widać idące rurki
nabierz butelkę wody, otwórz szyber i wlewaj w odpływy

Artur C. - 2009-03-14, 08:12

wojtaq napisa³/a:
z tego co pamiętam to właśnie z przodu jak sie wyciąga głośniki to widać idące rurki
nabierz butelkę wody, otwórz szyber i wlewaj w odpływy

Dokładnie w wąskiej idą w słupkach przednich widac je za głośnikami i kończą się w progach a nie na podszybiu - woda wylatuje szczelinami w progach i czasami jak ktoś po konserwacji progów nie wyczyścił tych szczelin to ładnie gniją.

wojtaq - 2009-03-14, 10:34

no właśnie przyznam szczerze że sam nie widziałem o tym dobrze i po konserwacji auta dopiero się dowiedziałem że w progach na dole są chyba 3 szczeliny przez które wylatuje woda więc wziąłem śrubokręt i wepchałem od dołu i zrobiłem fontannę :roll:
a co do tylnych odpływów czy te rurki idące w te plastiki w bagażniku nie są czasem tak jakby oryginalnie zaślepione ?
a co do tych gumek pod machą to są one do upuszczania wody z podszybia , woda wlewa się przecież przez kratki i musi jakoś wypłynąć więc po 2 stronach mamy te gumki i w większości przypadków są one zapchane piaskiem itp dlatego później jest woda w aucie i wszystko rdzewieje w tamtych okolicach

adamm - 2009-03-14, 20:54

Artur C. napisa³/a:
woda wylatuje szczelinami w progach

:shock: :shock: :shock:

:cry: :cry: :cry:

hmmmmm..... muszę to dokładnie sprawdzić, bo 2 lata temu robiłem właśnie tą część podłogi i progów z powodu przeżarcia przez rdzę.

Ale nie zastanawiałęm się dlaczego ta rdza się tam wdarła.

Może to jest właśnie odpowiedź.
Muszę to sprawdzić, żeby nie było znowu kuku