| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - szybkie pytanie elektryka e30 x4 drzwi
Miro - 2009-03-21, 00:03 Temat postu: szybkie pytanie elektryka e30 x4 drzwi Szybkie pytanko gdzie montowane sa włączniki do elektrycznych szyb w sedan/kombi z tyłu?? Najchętniej poparte zdjęciami
jackx - 2009-03-21, 00:36
w boczku/panelu są specjalne miejsca na to ( tak blizej krawedzi z zawiasami ), jak zdejmiesz panel i odchylisz tą "wate" to nawet dykta jest w tym miejscu delikatnie perforowana co by nie meczyc sie z wyznaczaniem i wycinaniem otworu
Pietrek - 2009-03-21, 04:39
Jak zdejmiesz tylny boczek , to będziesz wiedział gdzie jest miejsce na przełącznik
Moja rada taka , żeby nie wycinać dużego otworu w welurze , tylko go naciąć odpowiednio, materiał nawet jak się lekko postrzępi , to nie będzie wyłaził z pod przełącznika
W tunelu środkowym też powinieneś mieć przełączniki do tylnych szyb + odcięcie prądu na tył , dodatkowo mozesz jeszcze mieć odcięcie napiecia dla całej instalacji szyb (taki mały kwadratowy przełącznik)
Będziesz miał kombinowaną instalacje czy wszystko będzie działało na org instalce ?
Jak robisz tak jak w orginale, to zrób dużo zdjęć gdzie masz wpięte zasilanie itp
Ja mam instalke z Touringa , anglika , i będe musiał wypruć te kable które będą mi potrzebne , tylko nie bardzo wiem które są potrzebne a które nie , a troche ich jest
No i anglik ma namotane bo miał centralke chyba po drugiej stronie
slawo - 2009-03-21, 10:24
Miro - 2009-03-21, 15:41
Wielkie dzięki panowie.
Pietrek, Bedę miał całą wiązkę wszystko co potrzebne do tego. Jak już bedę miał to w domu zrobię tyle zdjęć ile będziesz chciał
Pietrek - 2009-04-03, 14:14
Udało mi się w końcu zebrać chęci , wziąłem wiązke elektryczną z Touringa , anglika. i wyprułem kable od szybek , wyprułem tylko te grube przewody , zaczynając od pinu Q i masy doszedłem do samych końcówek, po drodze nie było żadnego gniazda do przekaźnika (chyba że sie zabardzo rozpędziłem i go pominąłem hehe) dzięki któremu szyby będą działać po otworzeniu drzwi, kiedy kluczyka nie będzie w stacyjce... Część wiązki którą wyprułem podłączyłem do X2 i do masy , wiązka działa na wszystkie 4 furtki, przełączniki świecą
I w tym momencie zadam pytanie
Jak, jaki i gdzie podłączyć przekaźnik żeby szyby dostawały zasilanie po otworzeniu drzwi ?
wiem że trzeba mieć "podwójną" krańcówkę i ją jakoś podłączyć do przekaźnika. Tylko co dokładnie to już nie mam zielonego pojęcia
Kto pomoże niekumatemu ?
|
|