| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wydech e30 + m30b35
rtuber - 2009-03-22, 13:57 Temat postu: Wydech e30 + m30b35 Witam
Stanąłem w projekcie i mam dylemat co do wydechu. Zastanawiam się która opcja była by najlepsza.
Auto z przeznaczeniem na Drift więc ma ciągnąć od samego dołu.
1)Pełen przelot - Z tego co wyczytałem ODPADA Trace moc i Moment
2)środkowy tłumik dalej przelot
3)przelot i końcowy tłumik
4)środkowy tłumik + końcowy
Która opcja była by najlepsza i jakie tłumiki zastosować.
Pozdro
Hroop - 2009-03-22, 17:54
ja bym sie raczej przyczyniał do opcji 4, ale nie poprę tego żadnymi konkretami..
4.IV będe swoje hamował, mam wydech przelotowy który schodzi się w jedną rułę i na końcu jest tłumik od motocykla - taki patent. Wyniki będą niestety zmącone głowicą i wałkiem ale może coś wykres pokaże..
Swoją drogą tak sie zatsanawiam co lepsze: grube rury i restrykcyjne tłumiki czy może przelot ale cienki.. mam plan zeby jako prace mgr zaprojektować barany do m30 ale to za rok dopiero..
Pzdr
rtuber - 2009-03-22, 18:59
Dzieki za odp.
Czekam na wypowiedzi innych co by zrobili na moim miejscu
sherifff - 2009-03-22, 21:05
ja mam u siebie w 335 zastosowaną opcje nr 3. Przelot i końcowy tłumik i jest ok.
Podwójny Wydech zrobiony z kwasówki średnica 50,7mm . Jeżeli chodzi o jakieś straty mocy to nie zauważyłem takowych. Wynik z hamowni 206KM i 298Nm
Stammek86 - 2009-03-22, 21:06
ja bym dal przelot i tylko jakis ostatni tlumik.Z tego co slyszalem to m30 nie jest wrazliwe na brak wydechu.a jak ma byc do driftu to musi robić halas na torze wiec mozna i ostatni zrobic przelot
Ale niech sie wypowiedzą osoby ktore z tym eksperymentowaly.
rtuber - 2009-03-22, 22:10
Dzięki za kolejne info. Z tego co się dowiadywałem właśnie wszyscy przeważnie stosują tylko końcowy tłumik.
Tak więc 1 tłumik bedzie na 100%. Teraz tylko środkowy, czy końcowy.
Bardziej jestem za środkowym bo bliżej silnika. A dalej to już czyste 2 rurki aż do końca
Misior - 2009-03-23, 14:52
Sory ze sie podepne pod temat ale niewiem czy jest sens zakladac nowy.
A co powiecie na temat tlumika w e30 z silnikiem m54b30? Bo narazie zastosowalem kolektory wydechowe z m50, dalej rury takiej srednicy jak ori w 325 czyli jedna fi45 a druga fi50 i koncowy tlumik z e30 325. Bedzie cos z takiego ukladu czy raczej bedzie duzo mocy i momentu pochłaniał?
Jancza - 2009-03-23, 15:33
Szukalem/czytalem troche jaki wydech zrobic u siebie aby nic nie stracic i na amerykanskiej stronie bylo napisane miedzyinnymi aby wejscie do ostatniego tlumika nie bylo wezsze niz oryginalna srednica rur do danego silnika.
Inna sprawa skoro BMW bawi sie w robienie ukladu wydechowego na 2 rurach to cos w tym musi byc - nie polecam ukladu na jednej rurze - ja mam i jestem niezadowolony auto wlasnie stoi u mechaniora zakladaja mi uklad od e36 + custom ZA pierwszymi tlumikami zdecydowalem sie na 2 x 45mm i ostatni sportowy tlumik przelotowy tez na 2-och rurach 45mm (markowy ale przerobiony bo mial za waskie rury na dodatek na wejsciu mial jedna rure).
Wniosek jest taki ze aby robic od podstaw custom (czyt. wlasnego pomyslu) wydech trzeba miec o tym pojecie najwazniejsza jest czesc do pierwszych tlumikow wlacznie (wywnioskowalem z tego co sie naczytalem ale jak ktos chce cos dodac to chetnie przeczytam)
rtuber - 2009-03-24, 20:29
Jeszcze jedno pytanie :
W większości wszyscy stosują jeden tłumik. Jest różnica czy będzie to końcowy , czy środkowy
kaczyvr6 - 2009-04-01, 00:27
tez na dniach wkladam m30b35 i mam 1 kompletny wydech z katalizatorem z e30 m20 i 2 kompletny z e32 . daloby by rade z tych 2 wydechow cos zmodzic.?? A ogolnie jest sens montowania kata (od e30) czy raczej pogorszylo by to tylko osiagi??? chodzi mi aby bylo w miare cicho i nie stracił za duzo na mocy . Pozdro!!!!
Sosen - 2009-04-01, 00:54
Miałem tak jak ma teraz Sherifff i było dzidzia, Ci co znają moje byłe e30 wiedzą jak to chodziło
Konkretnie miałem przelot i końcowy z 320i
Pozdro
Sosen
|
|