| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - ciagle swieci sie inspekcja 324td
francik - 2009-03-22, 18:21 Temat postu: ciagle swieci sie inspekcja 324td Witam odkad kupilem te auto ciagle swieci mi sie inspekcja te kolorowe diody..juz raz ja skasowalem lecz nadal to samo sie dzieje po zapaleniu auta ciagle pala sie wszystkie diody i nie gasnÄ…..mam pierwszy raz stycznosc z E30 tak ze prosze o pomoc...pozdrawiam
MARAS - 2009-03-22, 20:01
Jeżeli się pali 5 zielonych to tak ma być będą gasły będa palić w miere zbliżania się do wymiany oleju i zaczną gasnąć i będa się palić 4 później 3...2...1 następnie zapali się zołta i oznacza wymień olej jak przeoczysz zapali się czerwona oznaczająca Kó...keidy wymienisz ten olej!!!
francik - 2009-03-22, 22:30
kolego wiem jak to jest z tymi diodami ale chodzi mi o to ze te diody ciagle sie świecą nawet po zapalaniu silnika w e36 diody gasły ok 5 sekund po zapaleniu silnika a tu b ezprzerwy sie swieca... hmm chyba tak ma byc w e30 ??
LUKAS - 2009-03-22, 23:39
Sprawdźakumulatorki któe sąw zegarach.
Czy majnapięcie ewentualnie popraw luty...
MARAS - 2009-03-23, 13:06
| LUKAS napisa³/a: | Sprawdźakumulatorki któe sÄ…w zegarach.
Czy majnapięcie ewentualnie popraw luty... |
Lukas wydaje mi się, że jakby nie było napięcia to by się nie świeciły.
Jak akumulatorki padają to po wyłaczeni zapłonu świeci cały czas czerwona dioda
A sprawdź czy czasem w tej ramce wokół zegarów u dołu nie są wkręcone za długie wkrety czasem można je zamienić i zamiast krótkich u dołu wkręca się te dłuższe z górnej czesci ramki wtedy za długi wkreca się w płytkę i dochodzi do zwarcia i różnych cudów z tymi diodami.
Podrugie sprawdź czy wogóle na gnieździe diagnostycznym w pinie 19 jest minus a w 14 plus jak nie ma napiecia na gnieździe niczego nie skasujesz. Może zamiast 7 go pinu (inspekcji) i 19 (minus) może połącz 7 z masą na śrubce mocowania amorka czy dotknij kolektora ssącego albo rygla maski
francik - 2009-03-23, 20:51
Koledzy sprawdzilem dziś licznik raz jeszcze wszystkie piny przejscia są.. inspekcje kasowałem 7 do masy czyli do obudowy silnika i po skasowaniu zapalily mi sie wszystkie zielone diody i swieci mi sie napis oil service... nie działa mi tez w tym liczniku obrotomierz hmm zastanawiam sie czy to nie bedzie uszkodzony komputer sterujacy silnikiem... prosze o jakies podpowiedzi bo juz nie wytrzymuje z tym hehehehe ale i tak lubie to autko
MARAS - 2009-03-23, 23:32
| francik napisa³/a: | | i po skasowaniu zapalily mi sie wszystkie zielone diody i swieci mi sie napis oil service... |
E no przecież jedno wyklucza drugie napis oil servis zapala się jak zgasną wszystkie zielone diody a gaśnie podczas resetu i zapalają się znów diody.
wyjmij zegary i obejrzyj ścieżki coś nie Halo jest z połączeniami lub gdzieś zimny lucik zwarcie...
norb - 2009-03-24, 18:28
witam.. panowie ja też jestem świeżym włascicielem 325 i tez mam problem z zegarami niedziałał mi obrotomierz i ekonomizer,temp. wody wariowała to zakupiłem nowe zegary... i tak samo jak w tamtych diody od inspekcji świeca mi się nawet po wyłączeniu zaplonu i wyjęciu kluczyka ze stacyjki niemam pojęcia co jest pewnie jakies spięcie...(szkoda ze niejestem elektyrkiem he) niemoge tez do tego dojśc... i jeszcze coś jak jade czasami mi wszystko przygasa i strzela mi w wydech jakby napięcie spadało jak go przegazuje tak dośc mocno do 5tys wszystko wraca do normy moze być to spowodowane problemem z alternatorem??
Piotrek325 - 2009-03-24, 21:21
to ja mam pytanie. Kontrolki (te diody) powinny zgasnąć po jakimś czasie ? (tak samo napis inspection?) Bo jak tak, to u mnie jest podobnie w sensie nie gasną (to chyba częsta przypadłość , bo wymieniałem już zegary i w poprzednich miałem to samo)
A tak apropo zegarów, to jeżeli obrotomierz po przekroczeniu 4 tys spada do zera, to wina na pewno leży po stronie zegarów ?, czy może czujnika położenia wału, bądź czujnika na przewodach wysokiego napięcia? (pulse generator)
pozdrawiam
|
|