| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - m20b25 przerywa przy 3500-4000 obr/m co to morze być???
krzychu_be - 2009-03-25, 10:40 Temat postu: m20b25 przerywa przy 3500-4000 obr/m co to morze być??? witam
panowie mam taki problem z moim m20b25 że psuje mi ostatnio zabawę w najlepszych momentach tzn. przycina sie w zakresie 3500-4000 obr./m i dalej jest niezdecydowana tzn nie idzie jak powinna siada dynamika co to moze być??
dodaje tylko że jest to bojaw na benzynie bo z reguły na gazie nie męczę zbytnio bo szkoda a z koleji na gazie ma tendencje do strzału w tym zakresie jak nie odejmieny nogi. dodam że jest z blosem.
czekam na jakieś spostrzeżenia i dobre rady od fachurów:)
POZDRO
tombr21 - 2009-03-25, 10:47
Albo problemy zapłonowe, szczególnie bym podejrzewał przewody i przebicie, wystarczy spojrzeć jak się ściemni, albo przepływka. Tym bardziej że ci szczelał na gazie.
Pozdrawiam
Pablo325i - 2009-03-25, 14:58
Moim zdaniem przeplywka!!!
Ja mialem podobnie, do 5200 szlajak burza i tylko taki zakres obrotow wystarczal by inne niezadbane 325i kumpla wciagnac a od 5200 wkrecal sie gorzej niz maluch na czworce hehehe, przerywal... po zmianie przeplywki bylo idelanie
Stammek86 - 2009-03-25, 16:36
mialem podobne objawy a przyczyną byla lekko napeknieta kopułka zaplonowa.
rtuber - 2009-03-25, 17:56
Zacznij od przepływki skoro ma tendencje do strzałów to to może byc przyczyną.
krzychu_be - 2009-03-26, 06:50
dzięki za spostrzeżenia panowie dzisiaj mam chwile to zlustruje dokładniej niunie ale zauważyłem że objaw sie nasila przywiększej wilgotności więc to chyba raczej przewody- kopułka. No i ta nieszczęsna przepływka którą niedawno wymieniałem mam nadzieję że nie kwalifikuje się do ponownej wymiany.
A co do przewodów jakie polecicie?? no i kopułka??
dajcie namiar jak macie jakieś dobre sklepy
POZDRO
tombr21 - 2009-03-26, 09:07
No tak to zdecydowanie tak jak mówiłem, najlepiej jak się ściemni spojrzeć i wszystko jasne będzie. Ale kopułka nie koniecznie chyba że chcesz zapobiegliwie.
A jakie, najlepiej Boscha. Teoretycznie NGK spoko ale nie polecam z uwagi że się przejechałem, kupiłem zapłaciłem ok 500zł i po roku do niczego Się można wkurzyć.
MAN - 2009-03-30, 14:01
Sprawdź cewkę zapłonową. Miałem identyczny problem z moim m20. Cewka pasuje od M40 i kilku innych silników. Sprawdź na http://bmwfans.info/part-12131286087/
krzychu_be - 2009-03-30, 15:33
właśnie miałem sie tym zająć:)
kopułka kable ok po wymianie świec żeby było śmieszniej na gazie lepiej sie zwija jak na benzynie co mnie martwi. Jeszcze sprawdze jak w podpowiedzi cewke filtr paliwa do wymiany na wszelki i chętnie bym przetestował na innej perzepływce tylko lipa bo nie mam od kogo zaporzyczyć na test
mam jeszcze jeden niepokojący symptom czasami przygasa bądz świeci mocniej zegarek przy śmiesznie zwanym komputerku co świadczy o nieregularnych spadkach i wzrostach napięcia i nie wiem czy to czasem nie jest coś z kompem bądz jak kolega podsunął cewka.
Dzieki za rade Pozdro
jeszcze jedno pytanie koledzy - czy podejdzie cewka od m30 i nie byłaby mocniejsza a co za tym idzie sprawniejsza????
Pablo325i - 2009-04-02, 19:54
jak przygasa światełko na wolnych obrotach to raczej alternator, a jak na wyzszych obr to nie wiem
krzychu_be - 2009-04-03, 11:09
sprawa w miare opanowana:) po przeczyszczeniu pompki paliwa i wymianie świec polerce ralca i bolcy w kopule plus reset kompa dodatkowo dostała WD'y w krok i przepływke odpycha sie z dymem:)
Ale na wolnych poszarpuje (jak 90% m20 chyba taki ich urok ) i za cholere nie mam pojęcia czemu dolot szczelny jak na przepływce zmienie naciąg jest ok ale słabiej sie wkręca z kolei więc zostawiłem ustawienie najstosowniejsze do latania:) zostały jedynie zawory
dzięki za podpowiedzi koledzy
Pozdro
|
|