| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [Olej] mieszanie mineralnego
Gniewek89 - 2009-03-26, 11:44 Temat postu: [Olej] mieszanie mineralnego witam
zdania sa podzielone wśród znajomych dlatego może wy mi pomożecie.
Mianowicie jestem zmuszony wymienić a raczej zalać silnik olejem.
Auto to gulf 2 1,3 gaznik plus lpg edyszyn
Poziom oleju jest na końcu doliny śmierci (w vw za kreska min jest jeszcze cala dlugosc normalnej skali i u mnie olej jest w polowie tej najnizszej )
Swoj olej mam w wawie a aktualnie jestem we wro tak więc:
Moge wlać teraz pierwszy lepszy olej ze stacji (jak nie bedzie tego co mam w wawie) a potem dolać do niego mobil mx 15w40 juz na miejscu
Czy to tak jest jak z syntetykami ze nie powinno sie marek mieszac
Mechanicy twierdza ze tak ale nauczyłem się podchodzić z rezerwą do ich teorii.
Acha no i pytanie juz totalnie neostradowe - można potem wymienić filtr oleju czy tylko podczas wymiany
MAJSU - 2009-03-26, 11:53 Temat postu: Re: [Olej] mieszanie mineralnego
| Gniewek89 napisa/a: | witam
zdania sa podzielone wśród znajomych dlatego może wy mi pomożecie.
Mianowicie jestem zmuszony wymienić a raczej zalać silnik olejem.
Auto to gulf 2 1,3 gaznik plus lpg edyszyn
Poziom oleju jest na końcu doliny śmierci (w vw za kreska min jest jeszcze cala dlugosc normalnej skali i u mnie olej jest w polowie tej najnizszej )
Swoj olej mam w wawie a aktualnie jestem we wro tak więc:
Moge wlać teraz pierwszy lepszy olej ze stacji (jak nie bedzie tego co mam w wawie) a potem dolać do niego mobil mx 15w40 juz na miejscu
Czy to tak jest jak z syntetykami ze nie powinno sie marek mieszac
Mechanicy twierdza ze tak ale nauczyłem się podchodzić z rezerwą do ich teorii.
Acha no i pytanie juz totalnie neostradowe - można potem wymienić filtr oleju czy tylko podczas wymiany |
A to we Wrocławiu taki problem dostać olej na którym jeździsz ?
Cypisek - 2009-03-26, 12:04
| Gniewek89 napisa/a: | | Auto to gulf 2 1,3 gaznik plus lpg edyszyn |
W końcu kupiłeś normalne auto
southOFheaven - 2009-03-26, 12:10
pewnie nie wiesz jaki masz zalany. Ale nie szkodzi.. idz na stacje i kup najtanszego mineralny (15w40) i spokoj.. nic sie nie stanie
Łukasz - 2009-03-26, 12:42
spokojnie, możesz zmieszać, tylko niech będzie o tych samych parametrach
MARAS - 2009-03-27, 11:24 Temat postu: Re: [Olej] mieszanie mineralnego
| Gniewek89 napisa/a: | Czy to tak jest jak z syntetykami ze nie powinno sie marek mieszac
Mechanicy twierdza ze tak ale nauczyłem się podchodzić z rezerwą do ich teorii. |
można mieszać i synetki teoretycznie olej z którym mieszasz powinien być o tych samych parametrach jak 15W40 to lejesz 15W40 a nie 0W30
czy można mieszać marki olejó noby tak ale każda firma stosuje różnego włąsne dodatki modyfikatory formuły magnetyzery i nne cuda wiec lepiej trzemać się jedej marki
| Gniewek89 napisa/a: | Acha no i pytanie juz totalnie neostradowe - można potem wymienić filtr oleju czy tylko podczas wymiany |
pytanie całkowicie idiotyczne to tak jakbyś do kubka z fusami po kawie z przed kilku dni nasypał kolejną porcyjkę kawy i zalał jak myślisz będzie Tobie smakowała Kawusia...
...Zlewasz stary olej wymieniasz filtr nalewasz świerzego oleju... jeżeli nie wymienisz filtra to kompletnie nie ma sensu wymieniać oleju....
Łukasz - 2009-03-27, 11:54
najgorsze co można zrobić to wymienić olej bez filtra
Gniewek89 - 2009-03-30, 23:16
dzięki za dobre słowo , Jorgen na serwis pojechal i dostal nowy olej wraz z filtrem.
Co tam jeszcze porobili dowiem sie jak odbiore
|
|