| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - e30 320 24v brak miejsca na visco i wentylator
miko78 - 2009-03-28, 11:46 Temat postu: e30 320 24v brak miejsca na visco i wentylator Mam duzy dylemacik zamontowany mam silniczek 150km 2.0 tylko nie mam już miejsca na wiatraczek i tu pytanie:
1. czy jak zamontuje witraczek od klimy jest tak samo wydajny jak visco lub wiatraczek za chłodnicą ?|
2. w polonezach był czujnik w chłodnicy i podpięty do witraczka,czy da radę tak zrobić w e30? aby wentylator był włączny przez ten czujnik?
Dzięki z góry za podpowiedzi
Grzesiek2290 - 2009-03-28, 12:46
1. u mnie wiatrak od klimy z e34 po załączeniu zbija momentalnie temperaturę także nie sądzę aby były problemy z temperaturą przy sprawnym układzie chłodzenia i odpowiedniej chłodnicy
2.w takiej chłodnicy np z E34 24v (520/525) czy tez innych (E32, Z3...) ze zintegrowanym zbiorniczkiem wyrównawczym jest z prawej strony miejsce na czujnik (który występował w wersjach z klimą)
Ja natomiast mam na przewodzie powrotnym z chłodnicy wstawioną metalową rurkę z gwintem w który jest wkręcony czujnik temperatury (nawet nie wiem z czego), a ten podłączony pod wiatrak z klimy i jak temperatura jest mniej więcej miedzy środkową ,a 3 kreską na wskaźniku to załącza sie wiatrak i zbija mi temperaturę lekko za połowę wskaźnika. Akurat ja zrobiłem przez czujnik masę ,a + idzie przez bezpiecznik z aku.
Ma to rację bytu i w przeciwieństwie do visco nie zabiera KM jak to niektórzy ubolewają okrutnie.
|
|