| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - remont m20
urbi - 2009-03-28, 16:19 Temat postu: remont m20 tak jak w temacie - piszcie tylko konretyy
czy czesci sa oryginale czy jakies zamienniki i koszty
mowa przedewszystkim o "dole" silnika - panewki, obrowka walu, jakies swoznie na korbach czy tam tlokach, pierscienie, uszczelki itd ...
jak by ktos znal rowniez koszty remontu glowicy (2,5) - co trzeba wymienic + koszty
MAJSU - 2009-03-28, 16:55 Temat postu: Re: remont m20
| urbi napisa³/a: | tak jak w temacie - piszcie tylko konretyy
czy czesci sa oryginale czy jakies zamienniki i koszty
mowa przedewszystkim o "dole" silnika - panewki, obrowka walu, jakies swoznie na korbach czy tam tlokach, pierscienie, uszczelki itd ...
jak by ktos znal rowniez koszty remontu glowicy (2,5) - co trzeba wymienic + koszty |
Było już przecież tyle razy na forum.... ceny części możesz sprawdzić w necie a ceny za usługi takie jak szlifowanie wału itd różnią się bardzo.
urbi - 2009-03-28, 17:38
no pewnie ze bylo tylko ze same odpowiedzi jak twoja czyli nic konkretnego
a ja potrzebuje KONKRETOW [/b]
alexil - 2009-03-28, 17:43
Kompletna robota głowicy (planowanie, sprawdzenie szczelności, szlif gniazd, docieranie+wymiana prowadnic) w St. Woli 300 zł. Razem z częściami (prowadnice i uszczelniacze) wyszło 450 zł. W Krakowie kiedyś pytałem o cos podobnego i wołali 2 razy tyle.
[ Dodano: 2009-03-28, 17:47 ]
Dodam jeszcze, że w zależności od prowadnic może być różna cena-nominały ok 8 zł za szt, nadwymiar drugie tyle.
Uszczelniacze to groszowe sprawy (2-3 zł za szt).
kamil.k - 2009-03-28, 23:34
panewki korbowe kolbenschmidt czy jakos tak ok.170zl
panewki główne tez kolben.... ok.200zł
szlif wału to jest cos około 10-15zł od czopu
pierscienie tez kolben ... ok. 34zl za komplet na 1 cylinder .sa tez takie po ok. 50zl na 1 cyl.
remont glowicy z wymiana prowadnic,szlif zaworów.frezowanie gniazd ,planowanie ok 400zł
uszczelka pod glowice + sruby 200zł
zastanawiałem sie ostatnio nadwymiana zaworow na takie azotowane.pytałem ale paradowscy robia ale zwykle nie azotowane ale moze i mozna u nich zamówic na specjalne zyczenie azotowane
też sie po malu przymierzam do remontu
tylmanek88 - 2009-03-29, 23:58
a powiedzcie koledzy tak na oko pierwsze objawy kiedy trzeba zaczac myslec o remoncie wole dmuchac na zimne, bo na szczescie sam nic nie widze zlego w silniku, ale wiadomo jakie sa realia wiekszosc ludzi robi remont dopiero jak samochod stanie
i jeszcze jedno, przy rozruchu na zimnym silniku puszcza mi malego dymka "olejowego"... norma czy mechanik?
dzieki z gory za odpowiedzi, pozdrawiam!
kamil.k - 2009-03-30, 00:30
tylmanek88, jak puszcza dymka po rozruchu to znaczy ze uszczelniacze zaworowe do wymiany i byc moze prowadnice
jak z kolei dymi po odpaleniu na zimnym i przy ostrym dodaniu gazu to znaczy ze pierscienie juz nie trzymaja
Piotrek325 - 2009-03-31, 22:44
tak jak bym mógł się podłączyć do tematu, jakie są główne przyczyny "palenia" oleju w m20
bo z tego co przekopałem się przez forum i opinie rożnych ludzi to wymienia się głównie
- pierścienie
- zawory
- wycieki z miski
- bagnet, i korek wlewu
- pęknięta odma
i czy zmiana oleju z mineralnego na pół syntetyk to była rozsądna decyzja ? czy lepiej wrócić na "gęsty" mineralny olej (np. castrol GTX 15w40) i czy przy takiej zmianie "płukanie" silnika stosowną chemią to dobry pomysł, bo moje dolewki to 1 - 1,5 / 800-1000 km
kamil.k - 2009-03-31, 23:13
wszystk zalezy jak sie jezdzi.jak sie kreci silnik to bedzie brala olej i nie ma co przeżywac.tak ma byc.nie moze tylko przy tym podczas takiego krecenia kopcic na jakikolwiek kolor ani nic z tych rzeczy nawet przy przegozówce na zimnym silniku nie powinno byc nic widac jesli mamy zdrowy silnik
jesli kopci to juz wiadomo że cos jest nie tak
Piotrek325 - 2009-03-31, 23:23
nie kopci, ale czasem wydaje mi się ze puszcza dyma, jak mocniej wcisnę. po za tym na benzynie czasami czuć lekkie mulenie (dopiero powyżej 3 tysi jest spoko)
a na gazie (wtrysk) czuć ze ma większa moc.
Ale wydaje mi się ze to może być spowodowane listwa wtryskowa, bo jak kupiłem auto to nie paliło na jeden cylinder, domowe czyszczenie listwy trochę pomogło (w sensie pali komplet), ale to mimo wszystko nie do pomyślenia ze na PB jest gorzej niz na LPG
mam zamiar wyjąc i sprawdzić listwę, czy taki objaw (brak mocy na pb) może być spowodowany "laniem" wtrysków? Bo drugim kandydatem jest sonda lambda
ale dobra nie będę robił OT (jak coś to na PW)
kamil.k - 2009-04-01, 07:29
a pompa paliwa zmierz cisnienie paliwa,wydajnosc i dopiero bedziesz mial pewnosc ze to nie ona jest winna ze auto sie muli.moze masz cos nie tak z przepływka albo nieszczelny dolot
Piotrek325 - 2009-04-01, 11:33
z tym dolotem to wszyscy mi to mówią, przed chwila go rozebrałem bo regulowałem czujnik położenia przepustnicy. sprawdzałem pędzelkiem nasączonym benzyna, i jakoś nie wykryłem lewego brania powietrza.
Ale co do przepustnicy to mam pytanie, bo wchodzą w nią 3 kolanka 90'. jedno od krokowego (u mnie z lewej strony) i dwa (nie wiem od czego prawdę mówiąc po prawej, i te kolanka sa dość wyrobione i wchodzą luźno. I tutaj pytanie, może mi brakuje jakiś uszczelek? czy są po prostu wyrobione i próbować to uszczelniać na własną rękę? Teraz złożyłem i nawinąłem tasiemkę teflonową (tak co uszczelnia się połączenia hydrauliczne). Może macie jakieś inne sposoby, poza brutalnym używaniem silikonu?
co do pompy to była mierzona i z tego co pamiętam była ok. Ale dla spokoju ducha powiedzcie ile powinna pompować przed listwę ?
a co do przepływki, to w pracy silnika na gazie rozumiem że przepływka nie bierze udziału ?
kamil.k - 2009-04-01, 20:14
Piotrek325, te dwa pozostale kolanka to pewnie ida do serwa od ukł. hamulcowego
własnie na tych kolanach moze łapac lewe powietrze .drganie podczas jazdy moga powodowac ze cos tam bedzie lapało.te kolanka to powinny byc na wcisk ale wiadomo to ma 20 pare lat.one sa radełkowane ale to aluminium i sie wyrabia.ja wkleiłem u siebie na silikon i tyle.zgniotlem jeszcze tylko w imadle zeby samo siedziało
przepływka na gazie nie pracuje ale jesli cos jest nie tak z klapka to również może przeszkadzac i silnik nie bedzie chodził jak nalezy
co do wydajnosci pompy to poszukaj na form bo było pisane nie raz a ten temat jest o remoncie wiec jak masz jakies pytanie to załoz nowy temat a ten moze ktos wydzieli pozniej
Pawel735 - 2009-04-01, 21:07
Gdyby przepływka nie pracowała na gazie to jak powietrze miałoby się dostać do komór spalania ? Przez zamkniętą klapkę ? Chyba, że jest coś o czym nie wiem.
kamil.k - 2009-04-01, 21:12
Pawel735, nie pracuje w sensie ze odczyty nie sa brane itd.
WNTcoupe - 2009-04-01, 21:39
z tego co wim to klapka otwiera sie poprzez zasysanie powietrza przez silnik . ale może sie nie znam
kamil.k - 2009-04-01, 21:47
| WNTcoupe napisa³/a: | | z tego co wim to klapka otwiera sie poprzez zasysanie powietrza przez silnik . ale może sie nie znam |
na pewno
wrócmy do tematu remontu tego wspaniałego silnika
urbi - 2009-04-02, 13:20
no wlasnie bo troche zadyma sie zrobila
Kamilu - ceny ktore podales byly oczywiscie za komplet na silnik czyli juz pomnozone razy 6
nie wiem jak mocowany jest tlok do korby - jakis swozen tam jest czy jak ? sadze ze wlasnie to mi sie tlucze
WNTcoupe - 2009-04-02, 19:36
sworzeń zabezpieczony dwoma segerami
kamil.k - 2009-04-02, 20:44
| urbi napisa³/a: | no wlasnie bo troche zadyma sie zrobila
Kamilu - ceny ktore podales byly oczywiscie za komplet na silnik czyli juz pomnozone razy 6
nie wiem jak mocowany jest tlok do korby - jakis swozen tam jest czy jak ? sadze ze wlasnie to mi sie tlucze |
a jaki masz dzwiek ze sie martwisz remontem
[ Dodano: 2009-04-02, 20:46 ]
| WNTcoupe napisa³/a: | | sworzeÅ„ zabezpieczony dwoma segerami |
pierścieniami osadczymi sprężynującymi wewnętrznymi
MAJSU - 2009-04-02, 20:54
| urbi napisa³/a: |
nie wiem jak mocowany jest tlok do korby - jakis swozen tam jest czy jak ? sadze ze wlasnie to mi sie tlucze |
Mi też się coś tłucze.. co jakiś czas jest takie głuche puknięcie gdzieś w silniku.
alexil - 2009-04-02, 21:16
| kamil.k napisa³/a: | | Pawel735, nie pracuje w sensie ze odczyty nie sa brane itd. |
Nieprawda. Wszystko jest brane i silnik (w sensie elektronika) pracuje normalnie jak na benie z tą różnicą, że odcięte są wtryskiwacze.
maju e30 - 2009-04-03, 12:29
Odnośnie tego "puszczania dyma" ja mam podobne objawy (325e 122km) z tym ze jak schodzę z wysokich obrotów to jest ok ale od 3000 do 2500 obr puszcza mocno poza tym jest ok. Same uszczelniacze wystarcza? mechanik powiedział ze to nic nie da ale czekam na podpowiedzi...
LUKAS - 2009-04-03, 12:32
Urbi zajechałeś wkońcu to 327i ...
urbi - 2009-04-03, 13:05
| LUKAS napisa³/a: | Urbi zajechaÅ‚eÅ› wkoÅ„cu to 327i ... |
nie no jeszcez nie ale cos tam czasami mi klepnie i zastanawiam sie co dalej .. czy e39 czy wsadzac do tego co mam m52 albo zrobic na cacy m20 ... noce nieprzespane przez to mam
|
|