| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jaka powinna by twardoÅ› Bilstein B6
golab82 - 2009-04-02, 10:08 Temat postu: Jaka powinna by twardoś Bilstein B6 Witam mam następujący problem.
Zakupiłem sobie komplet B6, oddałem je do regeneracji(mieli je ustwic do rajdów). No i po odebraniu mam wrażenie, że przody są jakies miękkie.
Kumpel ma nowe tylne B8 i porównywaliśmy ściskając b6 i b8 i w zasadzie nie ma różnicy.
Ale przody są wyraznie bardziej miękkie od tyłow. Nie ma najmniejszego probemu, żeby ścisnąc je w rękach.
Z tego co pamiętam jak kupowałem kiedyś nowe b6 do malucha, to amorów z osi silnikowej, nie byłem wstanie ugiąc rekami, dopiero po zaparciu amora o podłoże i wciskaniu całym cięzarem ciała, dalo sie go ścisnąc i to ze sporym trudem. Dochodze do wniosku, że po założeniu tych amortyzatorów, samochód w zakrętach dalej będzie się wyginał jak łajba na falach.
Druga sprawa to czy wkłady ośrednicy 39mm wogole bedą pasowac do e30 is ?
kamil.k - 2009-04-02, 21:26
w recach nie wcisniesz tłoczyska w obudowe.dopiero jak całym cialem sie oprzesz to pójdzie
mattim_bmw - 2009-04-02, 21:37
| golab82 napisa³/a: | | dopiero po zaparciu amora o podÅ‚oże i wciskaniu caÅ‚ym ciÄ™zarem ciaÅ‚a, dalo sie go Å›cisnÄ…c i to ze sporym trudem |
potwierdzam, tak powinien pracowac B6 oraz B8 (maja taka sama twardosc)
ps. tylne B6/B8 sÄ… stosunkowo miekkie
Adam86 - 2009-04-03, 00:59
Jezeli ty tloczysko sciskasz w rekach to albo: Jestes taki silny.. albo..masz lipe a nie amortyzatory.. dobrego amorka gazowo-olejowego w powietrzu za Chiny nie wcisniesz..(przynajmniej baaaaardzo trudno go wcisnac) Amory B6/B8 maja taka sama twardosc..????!!!! cos mi tu nie gra.. z tego co wiem to B8 sa juz typowo sportowe..krutsze, twardsze, auto z takimi amorami nie przychyla sie na zakretach.Ogolnie typowe do sportu. A B6?? to lepszy amor od seryjnego, ale jest przystosowany pod seryjne sprezyny.. nie jest taki twardy jak sportowy amortyzator... Aaaaaa... i zobaczcie sobie ile kosztuja amorki B6 a B8.. Wiec to napewno niejest to samo.
Z tego co wiem to w ISach jest Laga na 45mm (to samo co 1,6 1,8) wiec powinny pasowac. tylko skoro ty go sciskasz w rekach to po co ty go bedziesz montowal??
kamil.k - 2009-04-03, 07:10
Adam86, zle wiesz jak twierdzisz ze w iS-ach jest 45mm
mattim_bmw - 2009-04-03, 09:46
Również żle wiesz że B6/B8 mają inna twardosc, zadzwoń do panów w zerkopolu to ci ładnie wytłumaczą. B8 jest poprostu krótszy (tzn ma krótszy tłok), a jesli twierdzisz ze B6 jest miekki to masz lipe a nie amortyzator
golab82 - 2009-04-03, 15:12
ok
Dzieki za odpowiedzi, tak więc przody wracaja do zerkopolu i niech je jescze raz robia.
Adam86 - 2009-04-05, 00:15
kamil.k
- fakt..Is-y maja srednice lagi 51mm.. najmocniej sorka za wprowadzenie w blad
mattim_bmw
Proponuje zapoznac sie dokladnie z literatura/poczytac wiecej o amortyzatorach bilstein B6/B8 jezeli twierdzisz ze maja taka sama twardosc. Ps. Zakladalem je nie raz, nie dwa.. wiec wiem co pisze. Ps. Mam KONI wiec na lipie nie jezdze
pozdrawiam
mattim_bmw - 2009-04-05, 13:33
Ja miałem i KONI i B8 i mtecha BOGE... coś tam wiem nie z literatury znalezionej pewnie na jakichs forach tylko z własnego doświadczenia...
Co to za fachowa literatura z która mam sie zapoznac? Skoro jestem w błędzie to podpowiedz co mam poczytac zebym sie dowiedział?
W takim razie twoim zdaniem wychodzi na to że panowie w zerkpolu to idioci, bo mówią to samo co ja napisałem kilka postów wyżej.
Czekam az napiszesz co to za literatura, serio bardzo prosze bo mnie to interesuje. pozdrooo
[ Dodano: 2009-04-05, 13:36 ]
P.s. w IS'ach chyba jednak wystepowała cienka jak i gruba laga, na forum było to poruszane mnóstwo razy. Trudno wiec wierzyc ze tyle is'ów miało zmieniane lagi na cienkie...
|
|