| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Przewody Wysokiego Napiecia
demeter - 2009-04-03, 06:54 Temat postu: Przewody Wysokiego Napiecia Witam!
chciałem zapytac jakie są objawy zużytych swiec i przewodów wysokiego napięcia?
a druga rzecz to jakie przewody najlepiej kupić-silnik m40 1.8
w sklepie jak się pytałem to ponoć trzeba kupować z całą listwą za około 300 zł.
czy faktycznie tak jest?
Inka - 2009-04-03, 07:13
objawy są takie, że auto np czy nie pali na wszystkie cylindry. Jak chcesz sprawdzić, czy masz zepsute kabelki to najlepiej jechać gdzieś wieczorem w ciemne miejsce, otworzyć maskę i zobaczyć czy iskierki przeskakują między kabelkami. Jak będą przeskakiwać to znaczy, że masz kable do wymiany
co do świec... najlepiej je wykręcić i sprawdzić szczelinę między elektrodami i ew. ją wyregulować na taki odstęp jaki podaje sprzedawca (nie może być za duży ani za mały - elektrody nie mogą się stykać )
Cypisek - 2009-04-03, 08:37
U mnie w m40 nie chciał odpalać jak był wilgotny poranek, założyłem Janmory za 100 zł i przejeździłem ze 2 lata.
Dink - 2009-04-03, 08:59 Temat postu: przewody quote="Inka"]objawy są takie, że auto np czy nie pali na wszystkie cylindry. Jak chcesz sprawdzić, czy masz zepsute kabelki to najlepiej jechać gdzieś wieczorem w ciemne miejsce, otworzyć maskę i zobaczyć czy iskierki przeskakują między kabelkami. Jak będą przeskakiwać to znaczy, że masz kable do wymiany
...dodam, że w elektrotechnice przyjmuje się przeskok iskry 1mm/1kV. We współczesnych autach wysokie napięcie zawiera się w przedziale 15~25kV. Zatem przewody muszą być dobrej jakości. Zalegająca wilgoć w mikropęknięciach /w przewodach/, jest powodem
nieprawidłowej pracy zasilania /elektrycznego/ silnika. Pozdrawiam Dink
|
|