BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - czy policja ma prawo grzebac mi w samochodowej nawigacji

southOFheaven - 2009-04-03, 21:17
Temat postu: czy policja ma prawo grzebac mi w samochodowej nawigacji
jak w temacie..

sytucja:
kontrola drogowa, w srodku na szybie oczywiscie wlaczona navi.. podchodzi i sie pyta czy oryginalne oprogramowanie itd itd

pytanie:
na jakiej podstawie i jaki artykul?

lysy174 - 2009-04-03, 21:52

Jeszcze nie maja prawa tego sprawdzic ale jest juz w planach taka ustawa ze beda mieli obowiazek skontrolowac navi jezeli takie bedzie.

Glupota ale niech tam...

slawo - 2009-04-03, 21:55

no wlasnie jakas paranoja..co kazdy bedzie musil licencje wozic ze soba? ;)
jak to dobrze ze mozna szybko karte pamieci wyjac ;)

Pawel735 - 2009-04-03, 21:56

Uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa lub wykroczenia - poszukaj sobie informacji na ten temat.
slawo - 2009-04-03, 21:59

wlasnie skonczyla mi sie licencja na automape - czyli mape mam legala ale juz nie moge uaktulaniac - nie mam zamiaru wozic ze soba papierow!
tym bardziej ze co chwilke jezdze innym autem!

lysy174 - 2009-04-03, 22:01

Pawel735 napisa³/a:
Uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa lub wykroczenia - poszukaj sobie informacji na ten temat.

W tym przypadku moze nie miec odniesienia dlatego ze szkodliwosc czynu jest zbyt mala. Kupno licencji (subskrypcji) automapy to koszt 99zl wiec nie do konca ma to uzasadnienie.

Ale powtarzam ze pracuja juz nad ustawa ktora bedzie ich zobowiazywala do kazdorazowego kontrolowania zgodnosci navi.

slawo - 2009-04-03, 22:11

Cytat:
Policja sprawdza licencje na nawigacjÄ™ – KLAMSTWO!
DziÅ› spojrzaÅ‚em na jeden z polskich portali, który przeglÄ…dam by dowiedzieć siÄ™ co nowego w Å›wiecie urzÄ…dzeÅ„ mobilnych. Od jakiegoÅ› czasu wiedziaÅ‚em że jest to portal “zwiÄ…zany” z producentem Auto Mapy. Marketingowe newsy na tym portalu to standard. Choć nie wiedziaÅ‚em że aż tak bardzo.

Ale takiego newsa się nie spodziewałem: Mandacik za nielegalną mapę

CytujÄ…c za portalem: “CoÅ› co na zachodzie jest już od dawna normÄ… wkracza również i na polskie drogi. Chodzi mianowicie o możliwość sprawdzenia legalnoÅ›ci oprogramowania nawigacyjnego, przez policjÄ™ w czasie rutynowej kontroli drogowej. „...Już wkrótce wszyscy kierowcy, którzy posiadajÄ… w swoich samochodach nawigacjÄ™ GPS bÄ™dÄ… musieli posiadać przy sobie certyfikat potwierdzajÄ…cy jej legalność. Komenda Główna Policji już zapowiedziaÅ‚a wzmożone kontrole na drogach. Dla przypomnienia warto dodać, że za posÅ‚ugiwanie siÄ™ pirackÄ… kopiÄ… mapy w samochodzie grozi do piÄ™ciu lat wiÄ™zienia...” WiÄ™cej na ten temat na WP.pl”

Ktoś zaraz powie że to kopia news-a z WP.pl. Ale PDAClub to portal specjalizujący się w technologiach mobilnych, który powinien prawdziwość sprawdzić u źródła: Policja lub zaprzyjaźniona firma produkująca AutoMape, lub TomTom/iGo itd prawdziwość tego rodzaju informacji. Jeśli tego nie zrobił to widać tylko kolejne napędzanie klientów producentowi AM. WP umieszcza wszystko jak leci i do nich nie mam pretensji o sianie nieprawdziwych informacji i zamętu.

No i 2 kwestia skÄ…d PDAClub wyssaÅ‚ coÅ› takiego “CoÅ› co na zachodzie jest już od dawna normÄ… wkracza również i na polskie drogi. Chodzi mianowicie o możliwość sprawdzenia legalnoÅ›ci oprogramowania nawigacyjnego, przez policjÄ™ w czasie rutynowej kontroli drogowej”. To już nie jest kopia ale komentarz osoby piszÄ…cej news z PDAClub. Nigdy nie sÅ‚yszaÅ‚em o czymÅ› takim, a na pewno wypada podać jakiegoÅ› linka do tego byÅ›my mogli to zweryfikować. Drogówka nie jest od tego by Å›cigać piractwa komputerowego, co wiÄ™cej policja nie chodzi i nie przeszukuje przypadkowych domowych komputerów tak jak niektórzy myÅ›la!

Posiadam legalną AutoMapę wiec postanowiłem sprawdzić wiarygodność tych informacji i to co musze posiadać w samochodzie by być legalnym. Wspomnę też iż wypożyczałem kilka razy samochód z nawigacją i nigdy nie było dokumentów na temat legalności nawigacji! Zadzwoniłem do AM. Dowiedziałem się że:
- na razie ich 2 prawników myśli o czymś takim ale nie wiedzą jak temat ugryźć,
- według ich wiedzy nikogo policja nie sprawdzała pod kątem legalności oprogramowania AM. Kto jak kto ale oni by to wiedzieli od policji, która na pewno by zwróciła się do nich o podanie jak maja kontrolować ich oprogramowanie,
- co więcej miły pan poinformował mnie że wiedzą iż policja nie może wymagać pokazania dokumentu gdzie został umieszczony numer seryjny AM! Czyli nie mają możliwości sprawdzenia legalności!

Dostałam zapewnienie od producenta AM że na tą chwile można to całkowicie zignorować! Tego że jest zaprzyjaźniony z PDAClub nie zanegował ale z głosu wynikało wiedział o newsach ;) bardzo dobrze.

Czyli podsumowując to brednia! Totalna kaczka dziennikarska kilku portali i nie należy wozić żadnych śmieci dodatkowych. Niech licencje leżą w działach IT, bo to ich miejsce. Mam nadzieje że osoby odpowiedzialne za portal będą bardziej sprawdzać newsy lub choćby powstrzymają się od jeszcze głupszych stwierdzeń.

maaaad - 2009-04-23, 02:42

Ustawa o policji:
Art. 14. 1. W granicach swych zadań Policja w celu rozpoznawania, zapobiegania i wykrywania przestępstw i wykroczeń wykonuje czynności: operacyjno-rozpoznawcze, dochodzeniowo-śledcze i administracyjno-porządkowe.

Art. 15. 1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary;

Rafał - 2009-04-24, 08:21

moja mio a701 wyglada jak telefon i w zasadzie też nim jest
http://i.expansys.com/i/b/b129999.jpg
celowo wybralem coś co mało przypomina nawi
kiedys ktoś mnie nastarszyl ze w RFNie moga mnie ścignac za nie licencjonowana mape
to kupilem zewnetrzna antene i mio polozylem nizej na konsoli