| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] 324td po odpaleniu dziwnie chodzi i po chwili gaśnie
Inka - 2009-04-07, 07:47 Temat postu: [E30] 324td po odpaleniu dziwnie chodzi i po chwili gaśnie Hej dziewczyny i chłopaki.
Mam taki oto problemik z moją ślicznotką. Po regulacji zaworów (może wcześniej też to było tylko w mniejszym stopniu) po odpaleniu silnika i nie wciskaniu gazu silnik chodzi jakoś tak dziwnie. Obroty skaczą tak jak chcą, szarpie nim na wszystkie strony przez chwile i w pewnym momencie komputer po prostu nie zdąży gazu dodać i silnik gaśnie. Jak odpalę i przytrzymam troszkę na gazie to jest ok. Podejrzewam, że któryś czujnik mi się spipcył. Szukałam schematu instalacji elektrycznej na tej stronce co tutaj w niezbędniku jest podana, ale tam w ogóle nie ma 324td jeśli ktoś ma takowy skan schematu całej instalacji (silnik i wnętrze) to będę dźwięczna za udostępnienie mi go
kavka - 2009-04-07, 16:32
Sprawdź czy nie ma pęcherzyków powietrza w przewodzie zasilania pompy wtryskowej (taki przezroczysty troche zżółknięty wężyk ) bo wyglada to na zapowietrzanie sie układu
Artur C. - 2009-04-08, 06:56
Schematu wiązki silnika nie uraczysz nigdzie jak już tylko do mechanicznej pompy wtryskowej. Tak jak kolega pisze pierwsze sprawdź czy nie ciągnie powietrza z paliwem a ja bym dodał czy w filtrze nie jest już pełno wody .(nie zawsze działa kontrola wody w paliwie) którą wypadalo by spuścić dołem.
Inka - 2009-04-08, 07:03
sprawdziłam dzisiaj ten wężyk i powietrza nie widziałam. Co do wody to jest tam jakiś "odpowietrznik", którym bym to mogła wypuścić ?
O schemat elektryczny to mi chodziło całości prędzej. Mam coś z kabelkami zrypane w kabinie. A instalacja silnika to mi chodziło o czujniki, co gdzie jak po co na co. Podejrzewam czujnik temperatury, że to on mi świruje. Gość od którego kupowałam autko powiedział, że niedawno mu strzelił czujnik ciśnienia oleju i dlatego silnik olejem zalało (z zewnątrz)
Artur C. - 2009-04-08, 07:12
Tak na dole filtra jest śruba plastikowa do spuszczania wody.
Element nr:12
Jeśli jest mała to się ją odkręca a jesli duża to jest na niej takie kolanko które się naciska i wtedy zlatuje niepożądana zawartość filtra.
Inka - 2009-04-08, 07:14
może głupie pytanie ale czy paliwo tamtędy nie wyleci ?
Artur C. - 2009-04-08, 07:19
Jasne ze wyleci - jak już zlejesz wodę to odkręcasz śrubkę odpowietrzająca na podstawie filtra (nr 4 na rysunku) Pompujesz ręczną pompką na podstawie filtra powoli aż przestaną bąbelki lecieć , następnie zakręcasz śrubkę odpowietrzającą i odpalasz auto.
Inka - 2009-04-08, 07:22
dzięki, po pracy spróbuję to sama zrobić
[ Dodano: 2009-04-10, 07:44 ]
Artur C., dzięki wypuszczenie wody z pompy pomogło dzisiaj rano sobie ładnie odpaliłam, silnik miał małe zawahanie czy pracować czy nie ale po chwili wskoczył na swoje obroty i ładniutko pracował bez szarpania, bez dodawania gazu, po prostu na wolnych obrotach
tak czy siak mam wrażenie, że mam zapłon przestawiony bo mi strasznie silnik kopci a jak wkręcę na jakieś 2,5-3tys obr/min i spuszczę z gazu to mi idzie taka czarna chmura z tłumika
Artur C. - 2009-05-10, 07:39
Co do chmurki to robi tak zapewne na letnim silniku ?
Inka - 2009-05-11, 07:00
czy zimny czy ciepły czy zajechane turbo się włącza. Osobiście myślę, że to wina bioesteru na którym jeżdżę, chociaż na zwykłym ON też mi taka chmura szła.
Łukasz - 2009-05-11, 09:30
no jak jeździsz na wynalazkach to co się dziwisz.......
Inka - 2009-05-11, 09:35
niby czemu to wynalazek ? może mam lać vpower diesel który jest za prawie 5zł ? niestety na to mnie nie stać. A dziwić się nie dziwię bo wiele aut, które jeżdżą na bioestrze kopci. Tak czy siak wiem, że mam turbo do regeneracji i to nie ja je zajechałam.
Łukasz - 2009-05-11, 10:07
nie popadaj ze skrajności w skrajność - od razu vpower, po prostu turbodiesel i słabe paliwo to złe połączenie - tankowałbym na jednej, dobrej wypróbowanej stacji jedno paliwo.
Artur C. - 2009-05-11, 18:32
Ja latam na Orlenowskim ON ( bo taki służbowy zostawia) a jest to olej z dodatkiem Bio i ostatnio pojawiły się jasne dymki po rozruchu i podczas ruszania na zimno więc zatankowałem do pełna Shell Diesel V costam ale dymki nie ustały .
Więc sprawdziłem początek tłoczenia pompy - okazało się że troszkę brakuje.
Po ustawieniu na wartość wymaganą (1,05) dymki zniknęły.
|
|