BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - swap wiązki silnika

przem - 2009-04-07, 17:05
Temat postu: swap wiązki silnika
Witam

Sprawa jest następująca: bmka jak w podpisie 325 86r. Przy okazji wyciągania silnika wymieniona została wiązka silnika ze starej (komputer 2 rzędowy) na nową z bodaj 89r. (3 rzędowy) po dopaleniu silnik chodzi ale nie działa obrotomierz. Najprawdopodobniej jest to sprawa dodatkowej kostki tuz obok wtyku komputera? W starej wiązce przy wtyku komputera znajdowała się mała biała 3 pinowa kostka (żółty, zielony i chyba fioletowo czarny) a w wiązce samochodu było na nią miejsce. W nowej wiązce przy wtyku komputera są dwie swobodne kostki, 3 pinowa i 2 pinowa. Domyślam się że należy to jakoś połączyć ale kabelkologia nie jest moją mocną stroną:p W kostce z nowej wiązki przewody maja kolory: brązowy, zielony , czarno fioletowy. Połączyłem zielony z zielonym a pozostałe przewody raz tak a później odwrotnie. Obrotomierz nie zadziałał natomiast każdorazowo nie mogłem wyłączyć silnika kluczykiem, dopiero po rozłączeniu zielonych przewodów gasł. Czy ktoś mógł by mi wyjaśnić jak to połączyć żeby wszystko działało jak należy i żebym niczego nie zepsuł? Do czego jest ta druga kostka 2 pinowa?

edit:
z dodatkowych obserwacji:
na zielonym kablu z wiązki samochodu po przekręceniu kluczyka pojawia sie plus, po wyłączeniu zanika, po połączeniu zielonego przewodu z wiązki silnika z wiązką samochodu oprócz tego ze nie moge zgasić kluczykiem to odrazu po przekreceniu kluczyka w pozycje zapłon nieustannie pracuje pompa paliwa.
dla jasnosci jesli zostawiam nie podlączona w żaden sposób omawianą 3 pinową kostke silnik normalnie odpala. nie wiem co zrobic :(
moze powinienem jeszcze cos zrobic z ta dwu pinową kostka?
:help:
pozdrawiam

Lechu - 2009-04-09, 14:36

Witam, jak wiesz u siebie miałem podobny problem podczas swapa z 2.0 z 91r na 2.5 86r. Teraz śmigam u siebie właśnie na wiązce nowego typu z nowym kompem. Z ta kostka jest tak jak piszesz jednak u siebie nie potrzebowałem się z nią "bawić" ponieważ u mnie jest odwrotna sytuacja niż u Ciebie, tzn ja mam "nową" budę a wkładałem "stary" silnik. Aby obrotomierz działał potrzebne jest pociągnięcie dodatkowego kabla właśnie do tej kostki o ktorej piszesz, z odpowiedniego pina w kostce przy puszcze bezpieczników (niestety nie pamiętam jaki to pin :/ ) W kostce przy kompie sa 3 kable, zielony to + na stacyjce, zapłon, dlatego też nie mogłeś zgasić auta po podłączeniu go. 2 to obrotomierz, a 3 kabel to ekonomizer. Jak sobie przypomnę jakie to piny dam znać.