| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E39] Wymiana amorów z tylu M-Tech
ToR_GT - 2009-04-12, 03:35 Temat postu: [E39] Wymiana amorów z tylu M-Tech Witam,
Szukam na forum jakiegoś tematu związanego z tym, ale nie udało mi się nic odnaleźć będe zmieniał amory M-tech w mojej 523 z tyłu i prosił bym o jakieś porady jak tego dokonać i czy bez problemu mozna to zrobić samemu czy lepiej zlecić mechaniorowi?
Pozdr.
MARAS - 2009-04-12, 19:17
podstawą rozpoczecia prac jest ściągacz do sprężyn jak nie posiadasz daj sobie siana i daj zarobić mechanikowi pozatym często ludzie narzekają że nie moga ściągnac dolnego mocowania amora z tuleji piasty walą młotkami a jak nie dają rady używają szlifierek kątowych później z braku pomysłów składają i ciągna auto do warsztatu i wtedy jest problem nie każdy mechanik ma ochotę zabierać się za takie poprawianie pokiereszowanych mocowań... Ogólnie w sedanie robota łatwa i bezproblemowa w touringu jest problem pół bagażnika trzeba rozebrać by dostać się do górnych mocowań amorków...
pozdro
ToR_GT - 2009-04-12, 20:31
No ja mam sedana a ściągacz do spręzyn pożycze. tylko jak by mógł mi ktoś to pisać co i jak po kolei
MARAS - 2009-04-12, 20:46
http://bmwfans.info/parts...owse/rear_axle/
ma nadzieję że sprawdziłeś i masz zwykłe amorki a nie nivo z tyłu?
zdjąć boczki odkręćić śruby mocujące u góry
wykręcić śrubę mocującą u dołu wyciągnać podkładkę z tuleji zdjać ucho dolne amora z tuleji czasem przydaje się ściągacz lub odpowiednio założona dzwignia
amor wysunąć w dół założyć ściągacz do spręzyn i ścisnąć sprezynę
odkręcić nakretkę mocującą górne mocowanie
przełożyć sprezynę na nowy amor złożyć górne mocowanie nakrętka
zdjać ściągacz
włożyć amor od dołu trafiając śrubami w otwory w budzie (przydatna pomoc kilegi) i dolne ucho założyć na tuleję dać nowa podkładkę pod śrubę i wkręcić śrubę
nakręcić nakrętki do mocowania górnego założyć boczki
end
ToR_GT - 2009-04-13, 20:10
Mam amorki sachsa o numerach 33521091922 i wychodzi, że to jest amor M-Tech i tak też mam w VINie, że zaiweszenie jest M-technik.
No to musze tylko jeszcze zorganizować ściagacz do sprężyn bo amory pewnie w tym tyg bedą to bede próbował zmienić
[ Dodano: 2009-04-25, 20:43 ]
No tak jak kolego opisałeś to nie dokońca się wymienia, wymieniłem sam amory wahacze i łączniki stabilizatorów i powiem Ci, że w E39 nie da się raczej wyciągnąć amora bez rozpięcia wahaczy górnychi jeszcze trzeba rozkręcić prawie cały środek z tyłu tzn kanapy, półka, głosini, boczki na słupkach itp żeby się sotać do górnych mocowań amora. Wymiana przebiegła sprawnie i w miarę szybko tylko były problemy z dojściem kluczami do niektórych śrub. Trzeba mieć ściągacz do spręzyn i klucze płaskie takie jak 21,18,17,16
|
|