| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
Nasze Śmigiełka - [E30] BYNIU
BYNIU - 2009-04-14, 17:04 Temat postu: [E30] BYNIU Witam serdecznie wszystkich fanów marki BMW
Może wzbogacę to forum o kolejne ładne e30 cabrio
Jestem nowym użytkownikiem tego forum – jest mi niezmiernie miło zaprezentować swój samochód jakim jest bmw e30 cabrio.
Do tego modelu mam wyjątkowy sentyment, odbudowywałem go krok po kroku przez ok. 3 lata – wszystko z należytą dokładnością i starannością.
Samochód przywieziony został z Niemiec w stanie średnim a nawet i gorszym, na początku gdy stwierdziłem ile pracy mnie czeka to odechciało mi się wszystkiego. Po kilku przespanych nocach nastawienie do tego auta odwróciło się o 180 stopni, stwierdziłem że będzie to dobra podstawa do zrobienia samochodu tak jak mi się będzie podobało. Miałem już opracowaną przed oczami wizję – teraz to się tylko zabrać za przyjęte do realizacji plany......
------------------> German Style
Więc krótko o samochodzie w jakim stanie przyjechał z germani :
Samochód jak pisałem wyżej był w stanie średnim, pod względem mechanicznym był bardzo dobry, może po za elektrycznie składanym dachem który nie działał, silnik wzorowy reszta to kosmetyka.
Natomiast o wiele gorzej było ze stanem wizualnym :
- dach przetarty na dł. 40 cm (był zaszyty),
- co do lakieru to każdy element miał jakieś wady: jeden mniejsze drugi większe zaczynając od rysek, rys, oczywiście bez koloru rdzawego się nie obeszło
- środek nadawał się do odrestaurowania i odchamienia całość była w kolorze granatowym ori materiałowym, później ktoś obszył same fotele na rażący niebieski niezły gust – niech mnie .... mało tego że skajem to w dodatku taki kolor – nic tylko pogratulować !
Jedyna rzecz, która mnie ucieszyła na “dzień dobry” to plomby, które znalazłem na dyferencjale i zegarach licznika – miałem gwarancję, że nikt tam nie “pchał łap”. Z licznika musiałem zerwać plomby ponieważ założyłem ringi.
Koncepcja była taka i zostało to zrealizowane:
Doprowadzić ten samochód do ideału tzn:
Polakierować cały samochód
Kosmetyka mechaniczna
Wyminiana silnika na jakąś kultową jednostkę oczywiście M20 trafiła się ALPINA 2.7 poprawiłem wygląd silnika (polerka, troche chromu), pozostały mi do wymiany z ASO zbiorniczki tj. wyrównawczy i spryskiwaczy.
Obniżeeeeeenie samochodu
Felgi (duże i szerokie)
Dach wymieniony na nowy oczywiście nie z polski, naprawiony by składał się elektrycznie jak to było za czasów jego młodości ( mankament w każdej e30 cabrio z elektrycznie składanym dachem)
Wymienione boczki oraz klapa przykrywająca dach na ori czarne, fotele obszyte, środki skórą perforowaną (dziurkowaną – polecam na lato, niewiele droższa a praktyczniejsza)
Sporo rzeczy wymienionych na nowe z ASO
reszta została opisana poniżej…
Do tej pory kilka osób mnie pytało – “po co wkładasz tyle pieniędzy w tak stary samochód” to miałem ochotę im p.......ić ! (czyt. przywalić ) chyba większość użytkowników się ze mną zgodzi oni tego nie czują – owszem że mógłbym już jeździć nowszym modelem BMW – ale to nie jest to samo co kultowe e30 cabrio na zawsze pozostanie w moim garażu jak i sercu!
...... można pisać i pisać ale narazie przejdźmy do konkretów
Rozkodowany VIN
VIN long WBABB11000JB40101
Type code BB11
Type 325I (EUR)
Dev. series E30 (C)
Line 3
Body type CABRIO
Steering LL
Door count 2
Engine M20
Cubical capacity 2.50
Power 141
Transmision HECK
Gearbox MECH
Colour MAURITIUSBLAU METALLIC (287)
Upholstery UEBERKARO II INDIGO (0381)
Prod. date 1991-07-10
No. Description
209 LIMITED SLIP DIFFERENTIAL (25%) - SZPERA 25%
288 LT/ALY WHEELS - ALUFELGI
314 HEATED WINDSCREEN WASHER NOZZLES - PODGRZEWANE LUSTERKA I DYSZE SPRYSKIWACZY
320 MODEL DESIGNATION, DELETION - BEZ OZNACZENIA MODELU
350 WAERMESCHUTZGLAS GRUEN, RUNDUM - SZYBY W ZIELONYM ODCIENIU
354 GREEN STRIPE WINDSCREEN - ZIELONY PASEK NA SZYBIE PRZEDNIEJ
377 STOFFVERDECK ELEKT.MECH.DUNKEL - DACH SKŁADANY ELEKTRYCZNIE
380 HARDTOP PREPARATION - PRZYGOTOWANIE POD HARDTOP
428 WARNING TRIANGLE - TRÓJKĄT OSTRZEGAWCZY + APTECZKA (PAKIET)
494 SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER - PODGRZEWANE FOTELE KIEROWCY I PASAŻERA
510 HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM - REGULOWANE ŚWIATŁA PRZEDNIE
551 ON-BOARD COMPUTER II W REMOTE CONTROL - KOMPUTER POKŁADOWY II
570 STRONGER ELECTRICITY SUPPLY - BOGATSZA WIĄZKA ELEKTRYCZNA
655 BMW BAVARIA C BUSINESS - RADIO BAVARIA C
682 RADIOANTENNE AUTOMATISCH - ANTENA ELEKTRYCZNA
690 CASSETTE HOLDER - POJEMNIK NA KASETY
704 M SPORT SUSPENSION - ZAWIESZENIE M TECHNIC
708 M-SPORT LEATHER STEERING WHEEL II - SKÓRZANA KIEROWNICA M TECHNIC II
801 GERMANY VERSION - WERSJA NIEMIECKA
Z rozkodowanego VIN-u brakowało:
- Anteny elektrycznej (była ręczna, elektryczna być może się zepsuła jak to często z nimi bywa), oczywiście już w tej chwili jest tak jak to było w ori – elektryczna BMW (Hirschmann)
- Kierownicy M-technik 2 (chyba ktoś sobie ją sprzedał ) - jestem w trakcie jej poszukiwania.
- Dołożyłem ze swojej strony TEMPOMAT – jakby w cabrio mogło zabraknąć tej opcji
TYP:
BMW 325i CABRIO Bj. 10.07.1991
OPIS WYPOSAŻENIA:
Podgrzewane skórzane Sportsitze
Pełny komputer OBC II
CHECK Control
ABS
Wspomaganie kierownicy
Halogeny
Centralny zamek
Szpera 25% - przełożenie 3,73
Elektryczne szyby i lusterka
Elektrycznie składany dach
Podgrzewane dysze spryskiwaczy
Podgrzewane zamki w drzwiach
Antena elektryczna
Tempomat
SILNIK:
ALPINA B3 2.7 (Seria: 204 KM; 265 NM )
Chip – ALPINA
Kolektory wydechowe HARTGE (w poszukiwaniu ALPINY)
Katalizatory z BMW E39 528
Szpera (25%) 3,73 - ori
Sportowy filtr powietrza K&N ( zrobiony dolot zimnego powietrza + zabudowa stożka)
Chłodnica większa z E30 2.4 D
Końcówki tłumika z nierdzewki
Rozpórka kielichów aluminiowa
Wypolerowane zostały: pokrywa zaworów, alternator, obudowa termostatu oraz pochromowanych wiele innych małych części niewidocznych na zdjęciach
ZAWIESZENIE:
Amortyzatory KONI z reg. twardości
Sprężyny Przód: H&R – 80 mm
Tył: M-technik (ori) (wymiana na H&R – 40 mm)
Hamulce: Przód Nacinane i nawiercane MIKODA
FELGI:
RH ZW1 Cup - skręcane (Rozstaw 4x100)
Przód: 9x17 Opony: 205 / 40 / R17 GoodYear Eagle F1 GSD3 (nóweczki )
Tył: 10x17 Opony: 245 / 35 / R17 GoodYear Eagle F1 GSD3
KAROSERIA:
Nowy lakier Mauritiusblau – metallic [ 287 ]
Brak znaczków i bocznych listew
Przednia dolna listwa IS
Przednie lampy – Black Hella
Kierunkowskazy – Black Hella
Czerwone tylne lampy
Ksenony
WNĘTRZE:
Fotele obszyte skórą perforowaną, boczki ori czarne + klapa od dachu
Dodatkowe zegary VDO ( temperatura oleju w silniku, voltomierz, amperomierz) – brakowało czujnika temp. oleju, ale juz zakupiony nowy VDO )
Kierownica sport. MOMO 32cm z dłuższą nabą
Gałka podświetlana M3
Ramki na zegarach
Hi-Fi:
Radio Alpine CDA-9853R
Wzmacniacz RODEK R680i (6-kanałowy)
Głośniki ALPINE: (przód 16 cm średniotonowe w drzwiach, wysokotonowe w trójkątach na lusterka i tył 13 cm w ori miejscach)
W bagażniku narazie Magnat 600
PLANY NA PRZYSZŁOŚĆ:
Tylne lampy ori czarne MHW
Windshot
Zabudowa bagażnika z głośnikami Rockford Fosgate 2 x 25 cm
z mechaniki:
wymiana przekładni kierowniczej (jej żywot dobiega końca)
Narazie wrzucę fotki jak samochód wygląda teraz i jak wyglądał po sprowadzeniu z Niemiec.
Później opisze i powstawiam resztę zdjęć, które robiłem podczas wykonywania prac nad samochodem
Bezpośrednio po sprowadzeniu z Niemiec
Od tego zaczynałem
Zapraszam do komentowania ...
valdi80 - 2009-04-14, 17:48
Pojechałeś po całości, nie będę na swoją mógł spojrzeć teraz . Jedyne, co mi się nie podoba, to brak znaczków i czarna nera - nie lubię takiej nerki, gdy auto nie jest shadowline... Silnik- marzenie Piękne felgi
Pietrek - 2009-04-14, 17:54
Ładnie ładnie trzeba będzie kiedyś obejrzeć z bliska przy okazji
BYNIU - 2009-04-14, 18:00
| valdi80 napisa/a: | | Jedyne, co mi się nie podoba, to brak znaczków i czarna nera - nie lubię takiej nerki, gdy auto nie jest shadowline... Silnik- marzenie Piękne felgi |
wiadomo każdy ma swój gust mi osobiście bardziej pasuje tu czarna nerka komponuje się z całym ciemnym przodem
ps. dzieki za miłe słowa
jaarek_V8 - 2009-04-14, 18:58
no piękna i gratulacje za trwałość w tworzeniu projektu
ADC - 2009-04-14, 19:04
Jak rzadko komentuje auta tak Twoje jest zaje...iste.Podba mi sie absolutnie wszystko i obnizenie i wyglad.Naprawde duzy szacuneczek
Jancza - 2009-04-14, 19:11
bardzo ladna e30, nie rozmawiaj z czopkami ktorzy pytaja po co tyle kasy ladujesz w stare auto, ja mialem to samo, nikt tego nie zrozumie jezeli nie kocha modelu.
na co mi golf4 czy e36? (z calym szacunkiem dla posiadaczy tych aut) ale kreci mnie e30..
Grucha Jr - 2009-04-14, 19:44
Pięknie jest
tomash - 2009-04-14, 20:14
Piękna sztuka! Widziałem w Chorzowie chyba
Jest szansa obadać ją w na żywo ?
BYNIU - 2009-04-14, 20:20
| Pietrek napisa/a: | | trzeba będzie kiedyś obejrzeć z bliska przy okazji |
na pewno spotkamy sie na jakims zlocie - caly sezon przed nami
| tomash napisa/a: | Piękna sztuka! Widziałem w Chorzowie chyba
Jest szansa obadać ją w na żywo ? |
jak najbardziej widziales mnie w chorzowie
Mateusz - 2009-04-14, 22:11
No nie da sie przejsc obojetnie kolo Twojego auta, widzialem na autodromie, respect!
davidx_net - 2009-04-14, 22:43
Czy to ją widziałem w poprzednie wakacje na zlocie BTS`u w Rydułtowach ? Tak czy inaczej.. piękna sztuka
killme - 2009-04-14, 23:27
| davidx_net napisa/a: | Czy to ją widziałem w poprzednie wakacje na zlocie BTS`u w Rydułtowach ? Tak czy inaczej.. piękna sztuka |
a przypomniało mi sie była na zlocie w rydułtowach obok m3 sobie stała
davidx_net - 2009-04-15, 00:19
| killme napisa/a: | | davidx_net napisa/a: | Czy to ją widziałem w poprzednie wakacje na zlocie BTS`u w Rydułtowach ? Tak czy inaczej.. piękna sztuka |
a przypomniało mi sie była na zlocie w rydułtowach obok m3 sobie stała
Obrazek |
Czyli mi się nie wydawało Pamiętam jak siedziałem na chodniku bo po oglądnięciu 2x e30 M3 musiałem popatrzeć na coś "spokojniejszego" Piękna
Yakuzatti - 2009-04-15, 00:28
Siema siema, świetne cabrio.
Nawet ostatnio stałeś pod praktikerem w Bytomiu z kumplami, parę razy rozmawialiśmy na temat Twojej E30 (na zlotach itd)
pozdrawiam!
BYNIU - 2009-04-15, 07:10
| davidx_net napisa/a: | | Czy to ją widziałem w poprzednie wakacje na zlocie BTS`u w Rydułtowach ? |
dokładnie tak
| killme napisa/a: | | a przypomniało mi sie była na zlocie w rydułtowach obok m3 sobie stała |
wybraliśmy się małą grupką na ten zlot, bardzo fajny na dodatek musiałem trochę bieżnika zostawić na placyku bo nie chcieli uwierzyc ze 10'' da sie spalic
| Yakuzatti napisa/a: | | Nawet ostatnio stałeś pod praktikerem w Bytomiu z kumplami, parę razy rozmawialiśmy na temat Twojej E30 (na zlotach itd) |
w bytomiu czy zabrzu
Inka - 2009-04-15, 07:24
prześliczna e30 i to w cabrio chyba Cię swego czasu często w Gliwicach widywałam Dużo pracy w nią włożyłeś. Mnie też masa pracy czeka
BYNIU - 2009-04-15, 07:30
| Inka napisa/a: | | prześliczna e30 i to w cabrio chyba Cię swego czasu często w Gliwicach widywałam |
dziekuje kolejna osoba z gliwic w zime bardzo rzadko jezdze cabrio, za to w lato nadrabiam
Inka - 2009-04-15, 07:35
ja w swojej mam małą namiastkę cabrio mam szyberdach i nie wiem jak wcześniej mogłam bez niego jeździć mam nadzieję, że teraz częściej Cię będę widywać, bo słoneczko ładnie świeci codziennie
Planujesz jeszcze jakieś prace przy swojej ?
Long - 2009-04-15, 07:43
naprawde piekny samochod a ten silnik ktory ma to moje marzenie ogolnie naprawde cie podziwiam za tyle włozonej pracy naprawde ja ze swoja tez mam takie rozne mysli ale ty mnie podbudowales jak to przeczy talem heheheh super auto powodzenia w dbaniu o niego dalej i dlaszym modzeniu
BYNIU - 2009-04-15, 08:00
| Inka napisa/a: | mam nadzieję, że teraz częściej Cię będę widywać, bo słoneczko ładnie świeci codziennie
Planujesz jeszcze jakieś prace przy swojej ? |
z pewnością, tylko czekam na taka pogode i wykorzystuje ją maksymalnie
plany?? hmm tam juz nie ma co robic jedynie tylne czarne lampy MHW to podstawa
| Long napisa/a: | | naprawde piekny samochod a ten silnik ktory ma to moje marzenie |
silnik też mi sie podoba , może moc jak na teraźniejsze czasy nie powala ale ...
Dantte26 - 2009-04-15, 08:30
Bardzo ładne cabrio...powalający kolor...ciekawe felgi...gratuluje perełki...
Łukasz - 2009-04-15, 08:59
no cóż, cabrio ładne nie powiem, ale najbardziej wielkie oczy zrobiłem słysząc o silniku...Gdzie wyrwałeś to cudo? I za ile jeśli można wiedzieć? Zdrowy? Hamowałeś?
Szacunek
@lfred - 2009-04-15, 09:41
hehehehehehh zibi wreszcie pokazal swoja perelke , pozdrooooooo
Tymon - 2009-04-15, 10:22
BYNIU, szał pał
Masz może fotki z pod maski
BYNIU - 2009-04-15, 11:39
| Łukasz napisa/a: | ale najbardziej wielkie oczy zrobiłem słysząc o silniku...Gdzie wyrwałeś to cudo? I za ile jeśli można wiedzieć? Zdrowy? Hamowałeś?
Szacunek |
wyrwałem go od kolegi, miał go zakładać do siebie ale plany zmienił i wpadł w moje ręce. Silnik zdrowy, przed włożeniem wymienione pierścienie i panewki. Teraz wiem co mam i wiem ze wystarczy na kilka dobrych lat ..
| Tymon napisa/a: | BYNIU, szał pał
Masz może fotki z pod maski |
dzieki dzieki
Poniżej fotki
Silnik był włozony przed lakierowaniem całego samochodu i komory silnika, na początku czerwca przyjezdza kuzyn z germani, przywiezie mi nowe zbiorniczki: wyrownawczy i spryskiwaczy. Wtedy porobie dokladniejsze zdjęcia komory silnika ...
Stammek86 - 2009-04-15, 14:36
takich zdjec wlasnie mi tu brakowalo,zdjecia z prac i swapow sa najlepsze
Pietrek - 2009-04-15, 16:38
Polerowany alternator , obudowa termostatu i rozrządu mnie dobiły
Gniewek89 - 2009-04-15, 17:56
Pięknie pięknie , dopiero jak sam kupiłem stare auto to jestem w stanie docenić ile pracy musi zostać włożone dla takiego efektu. Szacunek
PS:Po co katalizatory montowałeś
MAJSU - 2009-04-15, 19:54
Piękny bezdasznik ! Bardzo mi się podoba ten lakier...
Yakuzatti - 2009-04-15, 20:09
Nie no, jesteś mastah!
Szajbaa - 2009-04-15, 22:50
tu jest szał!
BYNIU - 2009-04-15, 22:55
| Stammek86 napisa/a: | | takich zdjec wlasnie mi tu brakowalo,zdjecia z prac i swapow sa najlepsze |
lubie robić zdjęcia przed i po wtedy widać efekty pracy
| Pietrek napisa/a: | | Polerowany alternator , obudowa termostatu i rozrządu mnie dobiły |
to co widać na zdjęciu to jeszcze nie wszystko, silnik jeszcze nie był uzbrojony w całości
zexel - 2009-04-15, 23:14
kolejne GRUBE cabrio Congratulations
Long - 2009-04-16, 07:11
naprawdę szał z tym silnikiem i powiem ci jedno samochód z tym silnikiem badz model m3 w budzie e30 jakbyś chciał sprowadzić ze Szwajcarii gdzie maja najbardziej zadbane benzynowe auta kosztują drożej niż e46 także według mnie jest tylko jedno wyjaśnienie masz piękny nietuzinkowy samochód z dusza który ma piękne serce
BYNIU - 2009-04-16, 12:42
| Gniewek89 napisa/a: | | Po co katalizatory montowałeś |
z katalizatorami jakoś to lepiej jeździ, na poczatku sprzedałem swoje myslalem ze bedzie lepiej ale niestety tak nie bylo no i kupiłem z e39 528
| zexel napisa/a: | | kolejne GRUBE cabrio Congratulations |
kamil328 - 2009-04-17, 00:34
bardzo piekna. Lakier powala na kolana jedno z ladniejszych cabrio na forum
Vitek_Slupsk - 2009-04-26, 12:54
kozacka ta e30, ostatnio bardzo chodzi mi po głowie e30 cabrio i chętnie bym się przesiadł z mojego e38 właśnie do e30 w cabrio.
reso - 2009-04-28, 17:57
Bardzo ładna widuje ją czasami na mieście, nawet mijalśmy się kilka razy
@lfred - 2009-05-11, 20:13
zibi wrzuc jakies konkret zdjecia bo te co wrzuciles to nedza i nie oddaja tego jak auto wyglada ..
Mauser - 2009-05-13, 23:19
Być może nie doczytałem - cały silnik jest Alpina, czy tylko wałek, czy jak ? Chip piszesz Alpina czy cały org sterownik? Głowica widać czysta, magistrala to samo, a dźwigienki już nie bardzo - czemu tak jest? Szpilek nie dawałeś nowych?
A tak wogóle całkiem całkiem Twoje cacko, i foto podczas przeróbek zapodaj . . .
Bulerson - 2009-05-17, 16:03
Byniu widziałem to twoje cudo w Kamieniu Śląskim i muszę przyznać że na żywo wygląda o wiele lepiej piękna robota czekam na kolejne fotki z prac pozdro
BYNIU - 2009-05-24, 19:58
wybaczcie że przez kilka dobrych dni zaniedbałem swój temat, związane to było
z remontem w domu i kompletnym brakiem czasu.
| reso napisa/a: | | Bardzo ładna widuje ją czasami na mieście, nawet mijalśmy się kilka razy |
ja też Ciebie czasami widuje rownież ładny wózek
Mauser, caly silnik jest alpina, niestety nie mialem oryginalnego sterownika z alpiny i tylko jest chip z wgranymi identycznymi mapami. Co do dźwigienek nietety już nie było czasu nad nimi popracować, zrobi się to w niedalekiej przyszlości
| Bulerson napisa/a: | | widziałem to twoje cudo w Kamieniu Śląskim i muszę przyznać że na żywo wygląda o wiele lepiej piękna robota czekam na kolejne fotki z prac |
dzieki fotki nie oddają tego co się widzi gołym okiem
poniżej zamieszczam fotki z prac, które wykonałem w tym miesiacu:
- nareszcie udało mi sie zakupić upragnione czarne lampy MHW
- brakującą z seryjnego wyposażenia kierownice M-Technik 2 (kupiłem w średnim stanie ale juz wyglada jak nowa, z nowo obszytą skórą, dokupiłem przy okazji nowy pierścień slizgowy.
Bulerson - 2009-07-15, 09:55
hallo zyje ktos tu jeszcze
Szajbaa - 2009-07-15, 12:09
widze ze dosc porządnie masz wykonany panel na drzwi kupiony czy robiles?? czyms obszyte? mozesz cos wiecej napisaC?
BYNIU - 2009-07-19, 12:59
ostatnio brakuje mi czasu na wszystko - praca, garaż itp...
Szajbaa, panele jak i całe car audio pomagał mi robić sasiad, ktory wczesniej zajomwał sie tym na całego:) teraz z braku czasu juz tego nie robi, moze w sporadycznych przypadkach. Zwrociłem sie do niego z prośba to nie odmowil panele obszyte są skórą.
pod maską rownież należałoby troche popracowac
zbiorniczki już są, polerke odnowić, chromy przetrzeć szmatką i wszystko spowrotem poskładac
MAJSU - 2009-07-19, 14:41
Detale To się chwali.
Pietrek - 2009-07-19, 16:51
Jaki koszt chromowania ?
bart - 2009-07-23, 09:25
Sliczne cabrio na super felgach .
Kolor niesamowity!
@lfred - 2009-12-08, 22:24
wydaje mi sie ze juz czas bys przedstawil zmiany jakie palnujesz na 2010 rok , ale krok po kroku , mam nadzieje ze wreszcie te srodki felg rzucisz w troche ciemniejszy lakier by to jakos wygladalo po ludzku ..pozdro, a jak juz cos odslonisz z tej tajemnicy to moze i ja sie zdecyduje na przedstawienie mojego szczura ,,..
BYNIU - 2009-12-13, 21:45
No cóż, moje plany.... mam ich już parę a dlugie zimowe wieczory jeszcze przede mną, wiec bede mial duzo czasu na ich obmyślanie i realizację.
Wiem ze jestescie ciekawi co takiego chodzi mi po głowie, jednak nie chcialbym tego od razu zdradzac... wszystko w swoim czasie...
Póki co remontuje garaz.
Pietrek, znajomy pracował w firmie ktora zajmowala sie chromowaniem wiec mialem to po kosztach.
Żółty - 2010-01-27, 14:40
Nie widziałem tego carbio ale fantastyś bryka ... bardzo mi się podoba !
helmut - 2010-01-28, 10:15
BYNIU KOZAK KOZAK na maxsa lakier konkretny wnętrze kozak a fele no powiem szczerze nie znam określenia
BYNIU - 2010-03-21, 10:48
FELGI
Przez zimę troche sie nudziło
Śrubki by BARABUS
HAMULCE
Tarcze ATE Power Disc - 302 mm
Zaciski 4 – tłoczkowe
Klocki ATE
Nowe zestawy naprawcze
Gotowe już ocynkowane adaptery + śruby
Kompletna regeneracja zacisków, wymienione wszystkie uszczelnienia, blaszki itp.
Gdy poskładam auto do kupy to wrzuce zdjęcia w całości
slawo - 2010-03-21, 11:03
od czego tarcze i zaciski? i skad adaptery?
daj jakies namiary na ten zestaw
BYNIU - 2010-03-21, 11:17
wiec tak:
nie było łatwo tarcze są od e34 , zaciski z e23 , adaptery własnorecznie robione metodą prob i błędów z blachy 20 mm - ale udało sie.
wczesniej miałem zastosowane dystanse do felgi RH teraz wykorzystałem te dystanse i włożyłem je "pod tarcze" (tzn miedzy piaste a tarcze, dystans w tym przypadku jest przedłużeniem piasty). Po tej zmianie tarcze z e34 sa w takim miejscu jak oryginalne z e30, pierscienie centrujące (jeszcze brak zdjecia) sa tak wytoczone by wszystko pracowało w jednej osi (dystans, tarcza i felga) cieżko to wszystko wytlumaczyc, jak bede zakładał to zrobie dokladne zdjęcia krok po kroku
ogolnie zajeło mi to sporo czasu bo bawiłem sie w konstruktora by to wszystko dopasowac i żeby hamulce spełniały swoją role jeśli chodzi o sprawe bezpieczeństwa
chemik211 - 2010-03-21, 11:19
A nie myślałeś zrobić konwersji na 5śrub i założyć większe tarcze,z mniejszymi kombinacjami
BYNIU - 2010-03-21, 11:24
brałem to pod uwagę, ale nie chciałem za bardzo zmieniac rozstawu śrub.
chemik211 - 2010-03-21, 11:36
Mam e30 w kombi na oku, i myślę do niej tarcze 324mm założyć i zaciski od e32 750, tylko właściciel się zastanawia
dzidziusbmw - 2010-04-04, 01:29
mogles dac zaciski aluminiowe z e38 i tarcze 305mm z pluga. Latwy i szybki zabieg (tarcze wchodza idealnie na piaste bez odsadzania i dorabiania pierscieni, wystarczy zrobic w niej 4x100 obok 4x108 fabrycznych . Lecz twoj zestaw tez jest fajny,pozdro
|
|