| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - szarpie, dziwne obroty [M40 316i, bez gazu]
misirian - 2009-04-20, 17:35 Temat postu: szarpie, dziwne obroty [M40 316i, bez gazu] Witam Was serdecznie
To pierwszy post i niestety problem.
Jak w temacie ale po kolei:
Stwierdzilem ze cieknie mi plyn z chlodnicy wiec zakupilem plyn do uszczelniania i wlalem zgodnie z instrukcja, przez 10 min silnik chodzil na jalowym z nagrzewnica wlaczona na full. Przed koncem tego czasu jeszcze tylko oprocz tempa na maxa wlaczylem obroty ddmuchawy na maxa - to byl pierwszy raz kiedy pojawily sie objawy: na jalowym obroty zacynaja falowac, od 900 spadaja do 200/300 i tak nieregualrnie przez caly czas. Odpalal bez problemu i wlasciwie potem bylo ok. Przejechalem przez miasto kilkadziesiat kilometrow i nic.
Dzisiaj wsiadam, jade do pracy i podczas jazdy (jakas 5 minuta) nagle zaczyna szarpac, widze ze obroty zaczynaja byc nieregularne i zjezdzam na pobocze, gasze silnik. Wracam na parking juz bez tego problemu i boje sie gdzies ruszyc bylem od razu u mechaniora ale ten nic nie powiedzial, popatrzyl i radzil jechac na komputer do serwisu bmw. Przed tym jednak chcialbym Was zapytac moze macie jakies tansze pomysly:)
Jak wroce z pracy sprawdze filtr powietrze, kable. Auto kupilem kilka tygodni temu i podobno elektryka byla zmieniona.
Wrocilem i zaczalem grzebac i tak:
1. Dziur i szpar na gumach nie zauwazylem
2. Przeplywomierz nie wiem w jakim jest stanie bo nie wiem jak go rozebrac
3. Silnik krokowy tak sam, w zasadzie nie wiem gdzie go znalezc, mam jedno podejrzenie ale na razie dam sobie spokoj.
4. Filtr powietrza jest brudny, moze cos od tego
5. Jestem pewny na 99% ze to cos z chlodzeniem bo wlasnie po wlaniu tego pieprz plynu zaczelo sie chrzanic do tego problem wystepuje po osiagnieciu wlasciwej temp silnika.
Nagralem film i widac ze po ok 10 min postoju (czyli temp jest na drugiej kresce) zaczyna) pierdziec i troche faluja obroty - nie gasnie ale podczas jazdy szarpie.
http://www.youtube.com/watch?v=VyOYzp86GMc
A ta czerwona kontrolka to klocki ham
alexil - 2009-04-21, 09:07
| misirian napisa³/a: | | 2. Przeplywomierz nie wiem w jakim jest stanie bo nie wiem jak go rozebrac |
Nie rozbieraj go, bo możesz tylko zepsuć. Spróbuj załatwić od kogoś przepływomierz na podmianę (chociaż moim zdaniem to nie to ale warto się upewnić).
| misirian napisa³/a: | | 3. Silnik krokowy tak sam, w zasadzie nie wiem gdzie go znalezc, mam jedno podejrzenie ale na razie dam sobie spokoj. | .
Jest zaraz przy gumie idącej od przepływomierza do przepustnicy-warto wyjąć i wyczyścić.
| misirian napisa³/a: | | 5. Jestem pewny na 99% ze to cos z chlodzeniem bo wlasnie po wlaniu tego pieprz plynu zaczelo sie chrzanic do tego problem wystepuje po osiagnieciu wlasciwej temp silnika. |
To raczej nie ma nic wspólnego z chłodzeniem. Jeśli już to z czujnikiem temperatury.
misirian - 2009-04-21, 09:22
poszukam moze uda mi sie zrobic taka podmianke z przepływomierzem
silnik krokowy znajde i wyczyszcze, wiem mniej wiecej jak to sie robi moze cos pomoze
otrzymalem tez sugestie ze mogl sie za bardzo uszczelnic uklad i nie dziala odpowietrzenie co za tym idzie moze pojsc uszczelka pod glowica...
sugeruja ludzie tez zebym zobaczyl co sie dzieje pod korkiem oleju, czy jest inna konsystencja oleju...
|
|