| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Amotryzatory Bilstein na tył - z której strony podkładka?
Z-Stardust - 2009-05-07, 09:39 Temat postu: Amotryzatory Bilstein na tył - z której strony podkładka? Witam. Wymieniam tylne amortyzatory i wybór padł na nowe bilstein'y. w pudełku znajduje się duża podkładka, którą należy zamontować ... ale gdzie? między amortyzatorem a zwrotnicą czy przed łbem śruby? Po zdemontowaniu starych tekiej podkładki nie znalazłem. Na oem-real wcale nie jest uwzględniona... ?
[ Dodano: 2009-05-07, 09:42 ]
zapomniałem dodać, że chodzi o e36 318i m40 będny z tyłu 1992r
alexil - 2009-05-07, 09:42
Pokaż fotke tej podkładki. Najpewniej chodzi o podkładkę, którą można znaleźć między amorem, a wahaczem.
Pinczer - 2009-05-07, 13:39
Taka? Jeśli tak to daje się ją na odbój.
Stammek86 - 2009-05-07, 17:11
mi to wyglada na podkladke ktorÄ… sie daje na gore poduszki amora pod nakretke...
Cypisek - 2009-05-07, 17:37
| Stammek86 napisa³/a: | | mi to wyglada na podkladke ktorÄ… sie daje na gore poduszki amora pod nakretke... |
Też mi się tak wydaje. Te podkładki potrafią się połączyć na stałe z poduszką amortyzatora wiec może dlatego ich nie zauważyłaś ; ]
Pinczer - 2009-05-07, 17:56
Tą co pokazałem to idzie tak jak powiedziałem nad odbój:
Ta pod nakrętkę:
Różnią się od siebie. To pierwsze zdjęcie trochę nie fartowne ale w rogu widać o jaką podkładkę mi chodziło.
A o jakÄ… chodzi autorowi tematu? Chyba nikt z nas nie ma szklanej kuli.
Z-Stardust - 2009-05-07, 19:52
zdjęcie postaram się dodać wieczorem ale może być trudno bo już jakoś je założyłem (dałem ją między łape a amortyzator). co do góry to złożona jest w kolejności idąc od dołu: osłona, odbój, wygieta podkładka metalowa, poduszka, wygieta podkładka metalowa i nakretka. nadal nie mam pewności czy ona tam powinna być. w książce z wkł jest mowa o tym aby zapamiętać kolejność 2 podkładek. nic więcej na ten temat nie znalazłem a istrukcja montażu amortyzatora dostarczona w pudełku pokazuje tą podkładkę z prawej strony dolnego mocowania amortyzatora. tylko jak to rozumiec? bo patrząc od tyłu to mamy ją na prawej stronie między amoremetyzezatorem a mocowaniem ale patrząc na strone lewą... nie wiem czy stuka czy puka bo samochód od 2 lat (hehe) jest w remoncie. zamierzam wyjechać na dniach. dzieki za każdą informacje...
Artur C. - 2009-05-08, 21:02
Na amor zakladasz odbój następnie podkładkę płaską aby nie wyrwalo poduszki do góry, nastepnie poduszka , potem podkładka częścią wwypukłą do poduszki a na końcu śruba.
Jancza - 2009-05-09, 21:32
mam wrazenie czytajac ten watek ze cos pokrecilem zakladajac tylnie amorki
patrzac na tylnie amory na foto widac ze sa :
podkladka prosta
podkladka lekko wygieta
sruba
czy ktos moze mi napisac kolejnosc montazu tego uwzgledniajac oczywiscie poduszke?
domyslam sie ze do tego typu amorkow nie montuje odboi ?
Artur C. - 2009-05-10, 07:31
Tak nie montujesz odboi a co do poduszki to montujesz ją między podkladki.
Z-Stardust - 2009-05-11, 00:44
Ja nie maiłem przy poduszce żadnej płaskiej podkładki tylko obie wygiete. Jak pisałem wcześniej nie miałem problemów z podkładkami na górze(przy poduszce) ale z tą NA DOLE. Góre złożyłem prawidłowo - nigdzie jednak nie mogłem się dowiedzieć z której strony ta płaska podkładka dolnego mocowania amortyzatora ma się znajdować. Założyłem jak sugerował m.i. Alexil i tak trochę na wyczucie sensu tej podkładki.
Jancza - 2009-05-27, 23:21
tak to wyglada z bliska w moim przypadku moze komus sie przyda to foto
Pitt_1986 - 2009-07-15, 20:09
Witam! mam pytanko male: po zamotnowaniu sportowych amorkow i sprezyn na calym samochodzie (-60mm i -40mm) wywalaja mi sie non stop poduszki z tylu auta. Wjade w jakis maly dolek czy cos i odrazu one wyskakuja z mocowania tzn, ta guma co jest w poduszce wychodzi z metalu i amorek sobie luzno chodzi i nie trzyma poprostu. Co jest nie tak? kupilem juz najdrozsze poduszki jakie sa i dalej to samo.... moze o czyms nie wiem? moze jakas podkladka miedzy amorkiem a poduszka od dolu? no nie wiem nie wiem...... HELP!
|
|