| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Visco i układ kierowniczy.
Mateusz - 2009-05-07, 21:00 Temat postu: Visco i układ kierowniczy. Hej,
rozpoczne moja historyjke tym, ze wystawilem swoje E34 na otomoto
( http://otomoto.pl/index.p...how&id=C8588779 )
Wczoraj dostalem maila od komisu Bodzio Car
( http://bodziobis.otomoto.pl/index.php )
ze moga odkupic moje auto za nizsza kwote,
z ciekawosci pojechalem tam dzis i oto moje dwa pytania:
1. Wlasciciel owego komisu zaskoczyl mnie swoja wypowiedzia,
ze mam zrobione visco na stale, bo sie kreci na jalowych obrotach,
powiedzial, ze mozemy sie zalozyc o jego Audi, ze sprawne visco
na obrotach jalowych powinno stac w miejscu, wygralbym to audi?
Bo ja uwazam, ze viscoza powinna sie krecic i we wszystkich bmw
jakie widzialem visco na jalowych sie kreci, kto ma racje?
2 w 1
Czy na wylaczonym silniku jest wiekszy luz na kierownicy niz na
wlaczonym? Ja mam luzy na kierownicy i z tego co sie dowiedzialem
( ale tu nie mam 100% pewnosci, tak jak przy visco ) ze owe luzy
moga byc spowodowane konczacymi sie drazkami kierowniczymi,
dlatego tak napisalem w ogloszeniu.
Opiszcie swoje spostrzezenia, czy po prostu wlasciciel szukal frajera?
Jak uzbiera sie kilka odpowiedzi to wysle mu maila, jezeli to ja bede
mial racje.
Swoja droga ma tam e34 520 sedan z 90 w aftomacie z potarganymi
fotelami, walnieta szyba, ruda na klapie i nie tylko i ceni ja na 5500
rtuber - 2009-05-07, 21:15
Szuka frajera
Visco na jałowym też się kręci
Co za audi
Moim zdaniem luz jest taki sam, tylko na włączonym ciężej wyczuć bo działa wspoma.
cichecki0511 - 2009-05-07, 21:23
| rtuber napisa³/a: | Szuka frajera
Visco na jałowym też się kręci
Co za audi
Moim zdaniem luz jest taki sam, tylko na włączonym ciężej wyczuć bo działa wspoma. |
Co do wiskozy to zakładaj się i zabieraj Audicę, co do luzu to u mnie mam wrażenie że faktycznie jest większy na włączonym silniku, ale może być to tylko złudzenie tak jak napisał rtuber.
Mateusz - 2009-05-07, 23:00
| rtuber napisa³/a: | Co za audi | A4 B6 albo B7 nie przygladalem sie nawet
jeszcze kilku z Was poprze moja wersje i wysylam mail
[ Dodano: 2009-05-07, 23:11 ]
i moze jeszcze pytanie jedno: czy luzy moga byc spowodowane zuzyciem drazkow kierowniczych?
sowin19 - 2009-05-08, 00:16
Wiskoza chodzi na "sztywno" przez kilka-kilkanaście sekund po starcie silnika potem obraca się bezwładnie razem z obrotami silnika, możesz ją delikatnie ręką wyhamować Tak więc możesz się spokojnie zakładać tylko weź ze sobą jakiegoś notariusza bo zapewne nie będzie chciał Ci jej oddać
Co do luzów to mogą być spowodowane jakimikolwiek luzami, jeśli masz wysypane drążki kierownicze bądź końcówki, albo jakieś sworznie to luzy będą odczuwalne w większym lub większym stopniu na kierze. Kiedyś jakiś diagnosta powiedział mi że dopuszczalny luz na kierownicy to (bezwładny) skok o długość dłoni, ale to jeszcze było za czasów FITA 125p i 126
Andrzej87 - 2009-05-08, 00:36
U mnie wisko też się obraca na wolnych obrotach, a mam nowe.
maaaad - 2009-05-08, 01:57
Mateusz, zakładaj się śmiało, wiatrak na wolnych też się obraca A Bodziu z komisu pieprzy 3 po 3
Cypisek - 2009-05-08, 08:56
Wisko obraca się na wolnych z tym że kiedy nie jest załączone to nawet na luzie nie osiągnie obrotów jałowych silnika
Vindevil - 2009-05-08, 11:03
Co do magla ze wspomaganiem to zawsze jest wiekszy luz jeśli silnik nie działa ,a po odpaleniu auta listwa jet dociskana do ślimacnicy i luzy znikają. Ale jeśli występują nadal to drążki , tuleje . sfożnie itp. mogą być zużyte.
A do visca to koledzy się wypowiedzieli i jeśli chłopek w dalszym ciągu będzie się upierał to podaj mu temat który był o visko na technicznym.
Mateusz - 2009-05-08, 21:46
Mail wyslany
cichecki0511 - 2009-05-08, 21:51
| Mateusz napisa³/a: | Mail wyslany |
Eeee, trzeba było najpierw przyjąć zakład Byłoby zabawniej.
Mateusz - 2009-05-08, 21:55
Zaklad byl na miejscu ale nie bylem w 100% pewny, wiec sie nie zalozylem, zreszta wlasciciel chcial jechac do swoich znajomych do warsztatu
Artur C. - 2009-05-10, 17:22
| Vindevil napisa³/a: | | po odpaleniu auta listwa jet dociskana do Å›limacnicy i luzy znikajÄ…. . |
Niby czym dociskana -w maglu E30 jest stały sprężynowy docisk listwy do wałka niezależny od pracy silnika a pozatym olej wywiera silę styczną do osi listwy i też niema wpływu na luzy wyczuwalne na kierownicy.
A visko ma się kręcić i już.
wolf-72 - 2009-05-10, 19:48
| sowin19 napisa³/a: | | możesz jÄ… delikatnie rÄ™kÄ… wyhamować | Widzialem kiedys jak klient to zrobiÅ‚,niestety visco bylo chycone ,bolaÅ‚o
Cypisek - 2009-05-10, 21:04
| wolf-72 napisa³/a: | | sowin19 napisa³/a: | | możesz jÄ… delikatnie rÄ™kÄ… wyhamować | Widzialem kiedys jak klient to zrobiÅ‚,niestety visco bylo chycone ,bolaÅ‚o |
Ja tak kiedyś zblokowane wisko złapałem Krew się lała strumieniami
Vindevil - 2009-05-11, 21:04
| Artur C. napisa³/a: | | Vindevil napisa³/a: | | po odpaleniu auta listwa jet dociskana do Å›limacnicy i luzy znikajÄ…. . |
Niby czym dociskana -w maglu E30 jest stały sprężynowy docisk listwy do wałka niezależny od pracy silnika a pozatym olej wywiera silę styczną do osi listwy i też niema wpływu na luzy wyczuwalne na kierownicy.
A visko ma się kręcić i już. |
Rozbierałem kilka razy magiel i de fakto luz jest korygowany sprężyną przy braku ciśnienia. Ruszając kierownicą , przy nie odpalonym silniku , w zależności jakiej jakości jest sprężyna można wyczuć luzy,a po odpaleniu już nie. Więc co w/g Ciebie mogło by na to wpływać?
kamil.k - 2009-05-11, 21:27
| Vindevil napisa³/a: | Co do magla ze wspomaganiem to zawsze jest wiekszy luz jeÅ›li silnik nie dziaÅ‚a ,a po odpaleniu auta listwa jet dociskana do Å›limacnicy i luzy znikajÄ…. Ale jeÅ›li wystÄ™pujÄ… nadal to drążki , tuleje . sfożnie itp. mogÄ… być zużyte.
A do visca to koledzy się wypowiedzieli i jeśli chłopek w dalszym ciągu będzie się upierał to podaj mu temat który był o visko na technicznym. |
jakiej znowu slimacznicy ; w e30 w maglu chyba tego nie ma
i ja u siebie nie widze roznicy w luzie (wlasciwie jego brakiem bo nowe drÄ…zki itd.) miedzy zgaszonym a zapalonym silnikiem
|
|