BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - BMW 324TD odpalanie po raz kolejny.

TheChoseN - 2009-05-14, 11:45
Temat postu: BMW 324TD odpalanie po raz kolejny.
Witam wszystkich forumowiczy/klubowiczy.
Mam dwa małe problemy z moim nowym zakupem jakim jest BMW 324TD Touring 1990r. z silnikiem M21D24.

Problem pierwszy:
Mianowicie rano, bądź gdy autko postoi już około 8godzin (tyle siedzę w pracy) mam problem z odpaleniem auta.
Tak czytając i przeszukując tutejsze forum znalazłem informację, że może to być problem cofającego się paliwa, ponieważ gdy autko się już odpali i od razu zgasi to pali - czy na ciepłym czy na zimnym - bez najmniejszego problemu.
Czytałem, że ktoś tam zakładał jakiś zawór aby paliwo się nie cofało. Czy ma ktoś pojęcie gdzie to kupić i jak to założyć?

Problem drugi:
Nie działa mi obrotomierz (co za tym idzie i ekonomizer), oraz temp silnika pokazuje cały czas MAX.
Też udało mi się wyczytać, że może to być wina baterii które znajdują się w zegarach (rozebrałem -> sprawdziłem -> są rzeczywiście dwie baterie 3 Volt-owe).
Moje pytanie brzmi.
Czy ktoś się już spotkał z tym problemem i czy po wymianie baterii wszystko wraca do normy?

:prosze: o pomoc...

Pozdrawiam
Krzysiek

[ Dodano: 2009-05-14, 14:27 ]
Mała porcja informacji w postępach prac:

Dot. problemu drugiego:
Wsadziłem inny licznik z (324d) i temp silnika pokazywało normalnie, lecz obrotomierz dalej nie działał. Po przełożeniu samego wskaźnika temp. do mojego licznika nadal pokazuje MAX :(

Nie będę już pisał że na tym liczniku z 324d auto jeździło strasznie (silnik nie równo chodził i strasznie szarpał)

Jeśli chodzi o bateryjki sprawdziłem miernikiem w moich zegarach baterie nadal posiadają napięcie 3 Volty.

Gdzie szukać problemu??? HELP!

marcin_e12 - 2009-05-14, 15:25

O zaworku zarotnym na przewodzie paliwa zapomnij. To czysta bzdura. Wyrzucisz pieniądze, a samochód nadal bedzie ciężko palił. Lepiej poszukaj przyczyny cofającego się paliwa.
Artur C. - 2009-05-14, 15:50

Jaka bzdura - jak nie wie się gdzie go założyć i montuje się go na powrocie to na pewno nic nie da - Montujesz go na dopływie do filtra paliwa ,poza tym wymień wężyki przelewowe a jedyna przyczyna nie przyniesienia poprawy po założeniu zaworka zwrotnego to pęknięta membrana w pompce na podstawie filtra paliwa i tamtędy najczęściej zasysa powietrze do układu.
TheChoseN - 2009-05-15, 11:10

Witam ponownie.
Dzisiaj zauważyłem podczas odpalania, że w wężyku idą bąbelki powietrza....

bambus - 2009-05-15, 12:43

Witam
wiec jak sa pęcherzyki powietrza to problem z głowy:) sprawdz czy massz dobrze dokręcony filtr paliwa i czy dobrze sa na nim dokręcone zaworki...odpompuj powietrze za pomoca pompki i reguluj zaworkiem..powinno byc git:)ja tak miałem:)i oczywiscie po problemie :D