BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Wskaźnik paliwa

maciek e30 - 2009-05-15, 22:47
Temat postu: Wskaźnik paliwa
Witam, mam mały problem ze wskaźnikiem paliwa, a mianowicie tankuje pod korek robie na pelnym baku jakies 160 km i wskazówka włazi na rezerwe, znowu leje do pełna i jest tak samo, do baku wchodzi ok 22l. Dodam, ze mam lekko wgnieciony bak, ale przez to wgniecenie może wchodzi ze 2l mniej, co może być przyczyną ?
lysy174 - 2009-05-15, 22:51

A moze wgniecenie masz akurat w miejscu gdzie jest plywak i stad bledne wskazania. Udezyles akurat tym miejscem, przestawil sie plywak w zbiorniku w stosunku do kosza pompy paliwa i calej reszty i masz babo placek.

Proponuje wyjac plywak i zobaczyc co sie stalo, a jak juz bedziesz mial otwarty zbiornik to wypchnij to wgniecione miejsce.

maciek e30 - 2009-05-15, 23:01

Myśle, że jakby tak było jak piszesz, to po włączeniu stacyjki wskazówka nie byłaby na 55l bo przez wgniecenie podbijałoby pływak do góry, a dystrybutor raczej nie kłamie jak odcina. dodam że temp. silnika też jakoś dziwnie pokazuje, bo kreske przed połową
Szajbaa - 2009-05-16, 09:22

z praktyki zawsze winny złemu wskazywaniu był pływak, ja bym podmienił na drugi na pewno sprawny i sprawdził, ew zegary tez podmienic, ale ja obstawiam pływak,

a bak z której storny masz uderzony?? bo jak od strony pływaka to mogło cos sie z nim stac.

PRINS - 2009-05-16, 11:05

Sa 3 mozliwosci i wszystko musisz sprawdzic:
1. plywak - lubi sie zacinac
2. licznik - mogla sie poluzowac taka mala naretka z tylu licznika na klucz 7
3. bak - mozesz miec zapowietrzony

Ja mialem 1 i 2 :P

MARAS - 2009-05-16, 14:19

Jeżeli chodzi o e30 coupe to zbiornik jest dwu komorowy i u dołu pod wałem idzie rurka łącząca obie komory jeżeli jest nie drożna może jest zgięta to nie napełnia się lewa komora zbiornika stąd wchodzi tylko połowa wachy do zbiornika.
W coupe pływak jest zintegrowany razem w koszu pompy a sedanie jest w drugiej komorze oddzielnie drugi pływak.
Tak jakoÅ› mi siÄ™ wydaje z tego co opisujesz.
Ewewentualnie zapchana jest rurka odpowietrzająca druga komore zbiornika tę po stronie kierowcy twzorzy się poduszka powietrzna napełnia się tylko prawa komora i odbija pistolet pod dystrybutorem.
Wszystkie rurki odpowietrzające ida na zbiorniku niestety dostęp bez demontarzu zbiornika niemożliwy chyaba że sprężarka i dmuchnąć w rórki... czy są drożne

Artur C. - 2009-05-17, 08:40

Zbiornik 55L ma rurkę łączącą komory lecz ona odpowiada za opróżnianie zbiornika a przy napełnianiu i tak paliwo przeleje się górą do drugiej komory ale z niej nie wyleci w przypadku zatkania tej rurki.
I przy tym zbiorniku przyczepiłbym się do:
-Zatkanej rurki między komorami.
Zbiornik 60L niema połączenia dołem między komorami ,paliwo podczas tankowania przelewa się górą na połączeniu komór a podawane jest do komory zasilającej poprzez pompkę ejektorową napędzana paliwem z powrotu.
Ten zbiornik posiada dwa pływaki .
W tym przypadku doczepić sie można do:
-Uszkodzonego/zawieszonego plywaka w lewej komorze (tłumaczyło by to prawidłowe wskazanie po zatankowaniu i szybki spadek do rezerwy ale nie tłumaczy możliwości zatankowania tylko 22 litrów paliwa)
-Zatkana pompka ejektorowa nie pompuje paliwa do prawej komory (stąd niemożność zatankowania wiekszej ilości paliwa)
Co do zatkanych rurek odpowietrzajacych to pistolet by odbijał ale na kilka razy by zatankował.

MARAS - 2009-05-17, 12:08

Artur C. napisa³/a:
Zbiornik 55L ma rurkę łączącą komory lecz ona odpowiada za opróżnianie zbiornika.

:idea: Masz rację Artur... włąśnie a może paliwo cały czas jest w lewej komorze... tylko nie wraca rurką łączącą opróżnia się tylko prawa komora wskańik pokazuje brak paliwa tankuje wchodzi paliwo ale tylko do prawej komory bo lewa jest pełna i tak w kółko...

Maciek e30 a tak najprościej spróbuj gdy będziesz miał znów rezerwę popukać ręką w lewą komorę zbiornika od dołu czy jest pełna czy pusta...