| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E-36 2.5i Znikajaca moc
Święty - 2009-05-22, 08:42 Temat postu: E-36 2.5i Znikajaca moc A wiec wkoncu musze sie i tu poradzic bo nie mam sily i pomyslow.
Jest to e36 2.5i bez gazu rok 1994 sedan
Jakis czas temu stracilem spooooro mocy jak jest silnik cieply. Na zimnym jezdzi jeszcze w miare dobrze ale jak sie rozgrzeje to ucieka ze 100 koni. Bylem u wielu mechanikow i znajomych od bmw. tez nei wiedzia co to jest. Wkoncu doradzili mi podlaczyc go pod komputer wiec i to zrobilem u naprawde dobrego elektryka samochodowego. Wykazalo ze nie odczytuje sondy lambda. A wiec ja wymienilem na nowa oryginalna bmw. I nic nie pomoglo. Przeplywomierz to tez nei moze byc bo byl sprawdzany. Czujnik polozenia walu by wykazalo na komputerze ze cos jest z nim nie tak.
Jakie macie pomysly zeby dojsc dlaczego traci ta moc
lysy174 - 2009-05-22, 19:05
Pierwsze i głowne pytanie:
Jaka byla tresc tego bledu o sondzie lambda? Ze sonda padła czy ze jest to błąd odnotowany przez sondę lambda?
To jest ogromna różnica!!!!
Święty - 2009-05-23, 10:18
Ze nie odczytuje mu wogole sondy. Tak powiedzial. I faktycznie pojechalem do mechanika zeby sprawdzil czy sonda jest sprawna i jakims miernikiem wykazalo ze jest kompletnie martwa
lysy174 - 2009-05-23, 11:07
A podpinales po zmianie sondy znowu samochod pod kompa?
Nie ma juz zadnych bledow?
Święty - 2009-05-23, 13:56
No nie wlasnie. Bede musial jeszcze raz podjechac i podlaczyc go
lysy174 - 2009-05-23, 17:26
To pojedz i sprawdz. I popros przy okazji o sprawdzenie parametrów rzeczywistych pojazdu w trakcie pracy. Moze sie okazac ze ci gdzies lewe powietrze zasysa.
seba19862 - 2009-05-23, 17:29
mam ten sam problem w 2.0
waski - 2009-05-23, 17:49
ale po co jechać na kompa skoro w domu można sprawdzić sondę miernikiem
minus zapinasz do aku plus wbijasz w czarny przewód os sondy ustawiasz miernik na 20 wolt
i jeżeli jest sonda powina pokazywać napięcie pracy od 0.20 do 0.90 volta
ja u siebie tez wymieniłem sonde i co sie okazało tez kupiłem wadliwą dopiero następna trybiła
lysy174 - 2009-05-23, 21:24
| waski napisa³/a: | ale po co jechać na kompa skoro w domu można sprawdzić sondÄ™ miernikiem
minus zapinasz do aku plus wbijasz w czarny przewód os sondy ustawiasz miernik na 20 wolt
i jeżeli jest sonda powina pokazywać napięcie pracy od 0.20 do 0.90 volta
ja u siebie tez wymieniłem sonde i co sie okazało tez kupiłem wadliwą dopiero następna trybiła |
A po to panie kolego ze gdybys przeczytal mojego posta to moze bys sie domyslil. Poprosilem koledze zbadac parametry rzeczywiste pojazdu w trakcie pracy bo moze sie okazac ze mimo ze sonda jest dobra to odczyty komputera z jakiegos powodu sa bledne i tu jest problem. Moze byc gdzie przerwana instalacja badz pojawila sie jakas rezystancja pasozytnicza w ukladzie i jesli komp ma dostawac sygnal do 0.9V to dostale maks. 0.4V i mamy winowajce. Poza tym moze lapie lewe powietrze i wtedy ze wskazan przeplywomierza wyjdzie.
Tu nie chodzi o sprawdzenie samej sondy tylko calego ukladu sterowania silnikiem.
|
|