BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E34 - znikneła kontrolka ładowania, rozwaliło akumulator

adriano666 - 2009-06-06, 15:37
Temat postu: E34 - znikneła kontrolka ładowania, rozwaliło akumulator
Witam, dzis podczas odpalania autka anikneła mi kontrolka od ładowania, pierwszo myśłalem spoko, przepaliła sie żarówka, potem po przejechaniu 40 km rozwaliłi mi akumulator, oczywiście brak ładowania.

sprawdziłem mase, bezpieczniki, co jeszcze może być przyczyną braku ładowania i kompletnego braku kontrolki od ładowania ?

szczotki na alternatorze, aku, czy może coś jeszcze ?

szwangru2 - 2009-06-06, 15:42

Szczotki przy alternatorze prawdopodobnie się skończyły lub urwał przewód wzbudzenia ten cieńszy dochodzący do alternatora .Żeby to sprawdzic odłącz go od alternatora i dotknij do masy musi zaświecic się kontrolka tylko uwaga -cieńszy przewód bo grubszym zrobisz zwarcie .Czasem bywa że kończą się pierścienie ślizgowe alternatora ale najpierw sprawdż stan szczotek.
adriano666 - 2009-06-06, 15:47

zaraz sprawdze, czy to to

[ Dodano: 2009-06-06, 16:59 ]
wygląda na o że szczotka, ile kosztuje te cacuszko do alternatora ?

Dantte26 - 2009-06-06, 21:44

być może regulator napięcia się skończył... mogła zajść sytuacja że regulator podał zbyt wysokie napięcie i w efekcie przepaleniu uległa kontrolka ładowania, a za ciosem poszedł regulator...posprawdzaj na początek wszystkie kable alternatora i stan szczotek...kuknij także na połączenie masy do silnika...jeśli jednak wysiadł alternator to mam na zbyciu do e34 m20b25 w dobrych pieniądzach...oczywiście sprawny...pozdro.
jurexxx - 2009-06-07, 00:27

Z szczotki razem z regulatorem, bo to występowało tylko i wyłącznie razem do m40 zapłaciłem ~80 zł. Sądzę że do twojego motoru nie powinny być dużo droższe.
adriano666 - 2009-06-07, 09:49

kontrolka jest po odłączeniu kabelka od alternatora i po zmasowaniu w innym miejscu, wiec raczej są to szczotki,

dzis na zimnym silniku była kontrolka, a jak sie nagrzał już, wiec sądze że szczotki sie poprostu skończyły

KwitoE30 - 2009-06-07, 09:58

elektrycy :P ...
zmien kontrolke ładowania (żarówke na dobrą) i ładowanie powróci, ma ona za zadanie zamykac cały obwód,bez niej (lub przy jej spaleniu) ładowania nie bedziesz miał do 3/4/5tys obrotów,powyzej alternator nabierze "sily" i wzbudzi się i ładowanie będziesz miał cały czas do nastepnego odpalenia,zrobisz przegazówke i znów ładowanie będzie...

szwangru2 - 2009-06-07, 10:38

KwitoE30 napisa³/a:
zmien kontrolke ładowania (żarówke na dobrą) i ładowanie powróci, ma ona za zadanie zamykac cały obwód,bez niej (lub przy jej spaleniu) ładowania nie bedziesz miał do 3/4/5tys obrotów,powyzej alternator nabierze "sily" i wzbudzi się i ładowanie będziesz miał cały czas do nastepnego odpalenia,zrobisz przegazówke i znów ładowanie będzie...
elektryku...... :lol: przeczytałeś post wyżej ?
adriano666 - 2009-06-07, 22:08

ciekawa porada :P ,jutro zmienie szczotki to zobaczymy, jak nie to regulator, lub dalej
kamil.k - 2009-06-07, 22:13

ja sie ostatnio tak załatwiłem ze wyjołem zegary i nie świadomy jezdziłem dwa dni bez ładowania az mi padł akumlator ale na szczescie juz jest okej
KwitoE30 - 2009-06-07, 22:53

szwangru2 napisa³/a:
KwitoE30 napisa³/a:
elektryku...... :lol: przeczytałeś post wyżej ?
nie,nie czytałem bo sie spieszyłem ,i tak odpisałem,sorki
adriano666 - 2009-06-08, 21:40

szczotki zmienione, kontrolka jest, ładowanie jest :) , koszt 50 zł, i moja robocizna :wink: