BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30] Problem z silnikiem

Ciechu - 2009-06-07, 10:36
Temat postu: [e30] Problem z silnikiem
Witam.

Dziś robiąc redukcję z 3 na 2 i wciśnięciu gazu auto straciło moc (jechałem na LPG), więc wcisnąłem mocniej pedał i coś pięknie walnęło pod maską. Teraz samochód ledwo odpala, na obroty dobrze wchodzi dopiero od 3000 i jak mu się nie da gazu to od razu gaśnie.

Czy może mi ktoś poradzić co z takim fantem należy zrobić?

szwangru2 - 2009-06-07, 10:42

Zobacz czy nie zrzuciło jakiegoś przewodu na dolocie ,przy lewym powietrzu tak jest ,dodatkowo sprawdż klapkę'' antywybuchową'' i przepływomierz bo po strzale często odmawia współpracy -blokuje się klapa wewnątrz.
Ciechu - 2009-06-07, 10:46

Przepływomierz wymieniłem od razu jak strzeliło na drugi (sprawny oczywiście), bo już raz mi padł, ale tym razem to nie to. W dolocie posprawdzam szczelność.

Czy może to być wina elektryki? Przez niezłą kałużę dziś przejechałem i szczerze mówiąc po tym przejeździe jakby coś zaczęło się pierdzielić (np. drzwi się same zamykają na centralny) :(

szwangru2 - 2009-06-07, 10:49

Zobacvz przewód masowy przykręcany do łapy silnika z prawej strony , ale co do wchodzenia na obroty dopiero od 3 000 upieram się przy nieszczelności dolotu.
Ciechu - 2009-06-07, 10:56

Z tym, że jak padła mi ostatnio przepływka to samochód w ogóle nie chciał zapalić, a teraz pali, ale trzeba mu gazować bo na wolnych obrotach momentalnie gaśnie.

EDIT:

Dziękuję za porady. Rurka od dolotu ta co jest przy silniku spadła. Dobrze gra i jest gitara. Teraz mam pytanie czemu mi do odcinki nie kręci. Dochodzi do maks 5000 i na benzynie i na gazie i dalej już nic :(

pudzian - 2009-06-07, 19:17

elo masz m40 wienc walek sie wytarl :( a tak pozatym poszukaj naforum bo bylo juz otym :D