| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Problem z zegarami/elektryka
sarna1 - 2009-06-07, 10:51 Temat postu: Problem z zegarami/elektryka Witam
Mały problem z zegarami - po rozebraniu deski rozdzielczej i ponownym jej zlozeniu - zadne kable nie byly rozlaczane itp) po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon:
- na zegarach zaczynaja sie zazyc kontrolki halogenow przednich oraz tylnych,
- obrotomierz wskakuje na 1 tys
- temperatura na maksa.
Po wlaczeniu swiatel i halogenow przyciskami wszystko wraca do normy - zegary dzialaja jak nalezy tyle ze kontrolki od halogenow sie nie pala a same halogeny sa zapalone.
Auto normalnie odpala, chodzi jak nalezy.
Rozbieralem deske gdyz chcialem sie dobrac do alarmu ktory czsami sam sie wlaczal - w srodku centralki znalazlem cos takiego = chyba alarm do wyrzucenia Jeden z czarnych elementow rozerwany i wszystko z niego wylecialo.
Pietrek - 2009-06-07, 15:54
rozerwało kondensator , gdybyś dał rade odczytać jaka miał pojemność, to mógłbyś wlutować nowy.
co do kontrolek , jak przykręcałeś deskę to nie zamieniłeś wkrętów ? jak dasz w zegary te dłuższe to możesz przerwać lub zewrzeć ścieżki na płytce
szwangru2 - 2009-06-07, 16:43
| Pietrek napisa³/a: | | co do kontrolek , jak przykrÄ™caÅ‚eÅ› deskÄ™ to nie zamieniÅ‚eÅ› wkrÄ™tów ? jak dasz w zegary te dÅ‚uższe to możesz przerwać lub zewrzeć Å›cieżki na pÅ‚ytce | masz racjÄ™ Pietrek ale przy zamianie wkrÄ™tów ekonomizer przestaje dziaÅ‚ac prawidÅ‚owo i inspekcja gaÅ›nie po przekroczeniu 3 000 obr. W tej sytuacji stawiam na sÅ‚abe połączenia masowe zegarów ,zegary wtenczas pozyskujÄ… masÄ™ z wyłącznika Å›wiateÅ‚ przez żarówki -dlatego żarzÄ… .
sarna1 - 2009-06-07, 17:25
ok to tak się dowieziea gdzie masa ucieka. Jak to sprawdzić zwykłym miernikiem..
szwangru2 - 2009-06-07, 17:37
Zobacz to kabel-oczko podpięte z tyłu za zegarami gdzie schodzą się brązowe przewody .Najprościej zlokalizowac próbówką podpięta jednym końcem do dobrej masy i nakłuwac brązowe .U mnie żarżyła się od przeciwmgłowego tylnego kiedy włączałem postojowe -brakowało masy dla podświetlenia przy włączniku .
kamil.k - 2009-06-07, 21:54
najlepiej byłoby podpiasc jakies inne zegary i sprawdzic
druga opcja to popsikac wd-40 we wszystkie kostki jakie tam masz bo możliwe ze cos nie łaczy dobrze.tez kiedys wyciagałem zegary ale nie rozpinałem ich ale po włożeniu tez nie działały przez chwile dopóki nie poruszałem tymi kostkami pod deska
ja mam u siebie podobny problem ze jak zapale postojowki to swieci mi sie kontrolka od ręcznego ale czujnik mam rozwalony i nie wiem czy to od tego czy nie
sarna1 - 2009-06-07, 22:27
no jutro podstawie inne zegary, wlacznik halogenow i swiatel i zobacze co bedzie
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-06-08, 21:36 ]
witam
sprawa zalatwiona na zegarach zrobil sie lucik i dlatego nie chodzily, kondensatorki na plytce alarmu zmienione ale niestety alarm nie otwiera zamka centralnego, zamyka ok ale nie otwiera, slychac jak w centralce pyka przekaznik ale niestety nie podaje masy na otwoeranie, po podaniu masy kontrolka na kabelek wychodzacy z centralki zamek sie otwiera - czy cos sie stalo z centralka czy szukac w kablach
|
|