| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - (e30) Licznik znowu.
Piotrek325 - 2009-06-13, 21:41 Temat postu: (e30) Licznik znowu. Otóż po paru zakupionych licznikach na allegro, z powodu nie działającego obrotomierza/ekonomizera. W końcu pojechałem osobiście w wsadziłem ze sprawnej e30 do swojej nadal... problem obrotomierz działa, ale do 4 tys obrotów.
Kolega powiedział że to może wina czujnika położenia wału... ale nie mam problemów z odpalaniem.
W samochodzie jest instalacja gazowa sekwencja może to jej wina ?
gdzie szukać problemu bo to za pewnie jakieś zwarcie... ma ktoś jakieś doświadczenie, ktoś wie co sprawdzić/gdzie szukać?
bo z tego co widze w sklepie interscars sa dwa czujniki:
- polozenia walu
- i ten impulsator na pierwszym kablu zaplonowym
gatun0 - 2009-06-13, 21:43
kupiłeś licznik od 4-cyl , przełóż kość ze swojego i będzie dobrze
Piotrek325 - 2009-06-13, 21:50
jest na bank od 6 cyl bo widzialem go na samochodzie. i dobrze dzialal
jak sadzicie uszkodzony ?
nie mam problemow z uruchomieniem samochodu, a powyzej 4 tysiecy nic siÄ™ dziwnego nie dzieje (poza obrotomierzem)
wymienić ? to ponad 100 zł wiec nie chce na marne tego zrobic.
kamil.k - 2009-06-14, 15:39
to co pokazujesz to nie ma żadnego związku z obrotomierzem
to daje sygnał do kompa a nie do zegarów.obrotomierz bierze sygnal z cewki zapłonowej
gatun0 - 2009-06-14, 16:45
podmień kość kodową z licznika i sam się przekonasz , Te czujniki nie mają nic wspólnego z obrotomierzem .( tak jak pisze Kamil )
Piotrek325 - 2009-06-14, 18:44
mój licznik nie ma kości kodowej, ma taką wtyczkę z tylu (taki długi patyczek). po za tym z tego co wiem to licznik od 4 cylindrówki w ogóle by nie śmigał ( w sensie obrotomierz )
sprawdziłem kable od cewki do komputera i wyglądają ok. żadnych przetarć ani podejrzanych zgięć.
cewka wydaje się być ok tzn.
miedzy bolcem 1 a 15 (miedzy + a -) jest 0,8 ohma, (powinno byc 0,5)
miedzy bolcem 15 a 4 (miedzy + a wyjsciem na palec) jest 5,85 kilo ohma powinno byc (6 kilo ohmow)
wiec wydaje mi się ze taka rozbieżność nie jest jakaś mega duża
co jeszcze sprawdzic ?
patrzyłem na wiązke która wchodzi do licznika tez nie wyglada na jakaś styrana. prześledziłem ja prawie do wejścia do skrzynki bezpieczników
na innym forum napisano mi ze to na pewno wina kabla od cewki (tego co jest na minus podpięty), ale mam instalacje gazową (ktora ma zrodlo sygnalow obrotow, wlasnie z cewki) i na komputerze od gazu KME diego, obroty sa zaniżone, np. na zegarach jest 1000 na komputerze 550
juz nie mam więcej pomysłów. jest na forum może ktoś z okolic warszawy (otwock, jozefów, stara miłosna) kto ma e30 z silnikiem m20b25 i ma trochę czasu żeby poprzekładać różne części za piwko może dwa
gatun0 - 2009-06-14, 18:48
kość jest z przodu licznika ( biała ) prawy dolny róg , pod listwą maskującą zegary .
Piotrek325 - 2009-06-14, 19:00
| gatun0 napisa³/a: | | kość jest z przodu licznika ( biaÅ‚a ) prawy dolny róg , pod listwÄ… maskujÄ…cÄ… zegary . |
tak jak juz mowiłem nie mam kosci kodującej.
za to mam to:
kamil.k - 2009-06-14, 19:14
może nie masz dobrej masy albo te baterie już słabe bo one odpowiadają za obrotek itd.
poszukaj na forum bo już było o zegarach itd.
swietlik - 2009-06-14, 22:10
ja miałem problem z zegarami i OBC II w sojej e30 ( nie pracowały tak jak powinny, a w zasadie wcale nie pracowały... i była to wina braku masy...
z tego co się orjętuje to zegary by całkiem "gasły" jak by się bateryjki w nich kończyły, ale mogę się mylic.
Piotrek325 - 2009-06-14, 22:15
| kamil.k napisa³/a: | może nie masz dobrej masy albo te baterie już sÅ‚abe bo one odpowiadajÄ… za obrotek itd.
poszukaj na forum bo już było o zegarach itd. |
baterie odpowiadają tylko i wyłącznie za podtrzymanie stanu licznika serwisowego tego od tych diod od inspekcji
a jak sprawdzić czy masa jest dobra ?
swietlik - 2009-06-14, 22:21
wez sie wepnij w przewod masowy jakims kabelkiem i przyłóz do ramy i zobacz czy wtedy beda zegary dobrze chodziły
Piotrek325 - 2009-06-15, 00:12
| swietlik napisa³/a: | | wez sie wepnij w przewod masowy jakims kabelkiem i przyłóz do ramy i zobacz czy wtedy beda zegary dobrze chodziÅ‚y |
orientujesz sie jakim kablem podpieta jest masa pod liczniki ? iz ktorej wiazki ?(w sensie niebieska czy biala kostka)
swietlik - 2009-06-15, 08:53
gruby brazowy jak mnie pamiec nie myli...a zasilanie zegarow z tego co pamietam to na niebieskiej kostce jest.
Szajbaa - 2009-06-15, 11:35
grubego brazowego to nawet chyba nie ma wszystkie takie same, generalnie w beemce brazowe to masy. od obrotomierza jest brÄ…zowo zielony(innych nie spotkalem) w bodajze prawej kostce. ja mysle ze moze cos gaz szpÄ…ci skoro dzialaja obroty ale przeklamuja...
Mauser - 2009-06-15, 15:16
| Piotrek325 napisa³/a: | | to ponad 100 zÅ‚ wiec nie chce na marne tego zrobic. |
Z tego co pamiętam dawałem ponad 300 zł
Czy do cewki masz podpięty kabelek od obrotów do kompa LPG, czy pod złącze diagnostyczne ? Jak do cewki, to zamień do złącza diagnostycznego - pin nr 1 czarny kabel o ile dobrze pamiętam.
Piotrek325 - 2009-06-16, 01:46
| Mauser napisa³/a: | | Czy do cewki masz podpiÄ™ty kabelek od obrotów do kompa LPG, czy pod złącze diagnostyczne ? Jak do cewki, to zamieÅ„ do złącza diagnostycznego - pin nr 1 czarny kabel o ile dobrze pamiÄ™tam. |
miałem do cewki, teraz mam do złącza diagnostycznego
dzieki koledzy za porady, jak bede mial chwile wolnego to sprawdze z ta masa.. ale czy gdyby to byl problem z masÄ… to predkosciomierz nie zachowywal by sie dziwnie ?
kamil.k - 2009-06-16, 09:36
najlepiej podmien zegary z kims bo tak mozesz szukac na próżno.dobrze było by wsadzic te zegary co masz do kogos innego
Piotrek325 - 2009-06-16, 11:40
no wlasnie nie mam nikogo znajomego tutaj z e30 z m20, ale te liczniki były sprawdzone przed włożeniem i smigały
kamil.k - 2009-06-16, 22:54
założ temat na offtopie albo innym forum np. e30.pl i może znajdziesz chętnego inaczj może sie okazać że szukam nie tam gdzie trzeba
Piotrek325 - 2009-06-19, 10:57
sprawdziłem mase, nic to nie dało. Jednakże zauważyłem ze tak od około 3,5 tysiąca samochód dostaję większego kopa, wiec pewnie jest to jakoś powiązane.
Zdecydowałem się na wyjęcie silnika i wymiane wiązki elektrycznej. mam nadzieje ze pomoże.
pozdr.
Szajbaa - 2009-06-19, 11:08
ale po co wyjmowac silnik zeby zmienic wiazke??????
Piotrek325 - 2009-06-20, 18:18
tak jak juz ci napisalem na GG, zeby troche ogarnac pod maska i przyjzec sie silnikowi
marcinek84 - 2009-06-20, 22:17
panowie, podepne sie do tematu bo mam podobny problem, u mnie natomiast obrotomierz wskoczy chwile po odpaleniu, wskazówka poziomu paliwa również, a po chwili wszystko gaśnie i nic nie wskazuje, poza podswietlaniem deski i kontrolek. czego to moze byc wina? dodam że zegary sprawne , wczęsniej obrotomierz działał.
Piotrek325 - 2010-06-05, 21:13
chcialbym odswiezyc moj problem.
otoz ostatnio samocho stał dośc długi i akumulator się wczerpał, naładowałem go i ku mojemu zdziwieniu dziala po przekroczeniu 4 tys obrotow (w sensie obrotomierz)
tyle że według obrotomierza, odciecie jest przy 5,5 tys obrotów? co może być powodem przeklamania ? (ile wogole jest seryjna odcinka 6200-6500)
M-4 - 2010-06-05, 21:25
Ja ostatnio miałem taki problem, nie chodził też zegarek. Doprowadziłem nowy przewód + do zegarów i wszystko gra.
|
|