BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - problem e36 325i coupe 1994 rok (vanos)

miroll - 2009-06-29, 11:30
Temat postu: problem e36 325i coupe 1994 rok (vanos)
Witam, od tygodnia mam problem z e36 325i z Vanosem (silnik m50b25), po przekreceniu stacyjki w 1 pozycje nie slychac pompy paliwowej ani po pozniejszym przekreceniu w 2 pozycje silnik nie kreci, na wyjsciu ze stacyjki (czarno zielony przewod) pojawia sie +12 V, rozrusznik kreci jesli sie go zewrze na krotko. Reszta elektryki w samochodzie dziala ok.

Sprawdzilem wszystkie przekazniki w skrzynce z bezpiecznikami, ten od pompy paliwa jest ok.

Po rozebraniu deski rozdzielczej widze ze nad nogami kierowcy sa jeszcze jakies przekazniki - stad pytanie - czy ktorys z tych przekaznikow obsluguje jednoczesnie pompe paliwa i zaplon ? Zaznaczam ze +12V na czarno zielonym przewodzie ze stacyjki sie pojawia (jednak silnikiem nie przekreca). Przewod ten wchodzi dalej do jakiejs zlaczki przekaznika niebieskiego i teraz pytanie co ten przekaznik obsluguje ?

Kolejna sprawa - bledy komputera - przeskanowalem auta carsoftem 6.1.4 wszystkie moduly zainstalwoane dzialaja ok jednak przy ECU i systemie od poduszki wybija zebym spraqwdzi lakumulator (check the battery). Akumulator podmienilem na dobry z auta kolegi - ten sam efekt (a raczej jego brak), pomiar meirnikiem daje ciagle 12 V na akumualtorze, tak samo jak pomiar na silniku , w kazdym jego pokcie jest masa. Stad tez rozrusznik kreci zwarty na krotko drucikiem.

Rozkrecilem kolektor dolotowy - na listwie wtryskowej nie ma paliwa (co jest oczywiste skoro nie slychac pompy po przekreceniu w 1 pozycje). Nie sadze zeby pompa padla , to raczej kwestia elektryczna choc w wolnej chwili wyciagne ja z baku (ponoc bardzo niemila robota).

Alarmow zadnych nie mam, ani innych odcinek, wiec tez nie ma co sie tutaj doszukiwac problemu. Auto nie ma EWS w tym roczniku go nie wkladano (zreszta dorobilem kluczyk zwykly bez transpondera za 12 pln i samochod na nim normalnie jezdzi wiec to dobitnie pokazuje ze nie ma EWS w tym modelu).

Koncowka mojego vin to ef24907 - samochod zjechal z tasmy w listopadzie 94.

Trace juz powoli zapal do tego bo od ponad tygodnia probuje sie z autem dogadac bezskuteczenie :(

Prosze o pomoc.

darek6 - 2009-06-30, 22:03

Sprawdż kostkę przy stacyjce może jest uszkodzona :idea:
miroll - 2009-07-01, 13:07

darek6 napisa³/a:
Sprawdż kostkę przy stacyjce może jest uszkodzona :idea:

kostka jest ok, napisalem ze dostaje ten przewod wychodzacy z niej te +12v

Lex - 2009-07-02, 00:35

sprawdz mase silnika!!!
ralfsc - 2009-07-02, 08:00

miroll napisa³/a:
na listwie wtryskowej nie ma paliwa (co jest oczywiste skoro nie slychac pompy po przekreceniu w 1 pozycje). Nie sadze zeby pompa padla , to raczej kwestia elektryczna choc w wolnej chwili wyciagne ja z baku (ponoc bardzo niemila robota).

Jak dla mnie sprawdz czy do pompy dochodzi prad wtedy bedziesz wiedzial czy szukac pompki czy zasilania dla niej.