| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wymiany podpory wału + łożysko 318i E30
MAJSU - 2009-07-01, 13:48 Temat postu: Wymiany podpory wału + łożysko 318i E30 Czy do włożenia łożyska do podpory potrzebna jest prasa ? Koszt podpory z łożyskiem to jakieś 150zł tymczasem samą podporę + oddzielnie łożysko można mieć za 60zł więc zastanawiam się czy to taka trudna sprawa z jej wymianą ?
Kruczek - 2009-07-01, 14:37
jakiej firmy kosztuje 150 zł? u mnie na wsi w sklepie kosztuje chyba 75 zł meyle z łożyskiem. Wbić to nawet można młotkiem tylko nie waląc gdzie popadnie w sumie to nawet nigdy nie próbowałem tego rozbierać bo cena nowej jest przystępna.
MAJSU - 2009-07-01, 16:15
| Kruczek napisa³/a: | jakiej firmy kosztuje 150 zÅ‚? u mnie na wsi w sklepie kosztuje chyba 75 zÅ‚ meyle z Å‚ożyskiem. Wbić to nawet można mÅ‚otkiem tylko nie walÄ…c gdzie popadnie w sumie to nawet nigdy nie próbowaÅ‚em tego rozbierać bo cena nowej jest przystÄ™pna. |
InterCars nataniej 133zł po zniżkach jakieś 90zł Corteco... Jak bym kupił całą podporę ale to nie mój samochód i ma być maxymalnie po taniości
Grzesiek2290 - 2009-07-02, 11:36
Ta guma która nasadza się na łożysko ma wewnątrz metalowa tulejkę z blachy.
I idzie ją zbić z łożyska ,a potem łożysko elegancko ściągnąć ściągaczem.
Ja do zbicia tej gumy używałem po prostu przecinaka (ale taki z płaską końcówką ,a nie zaostrzoną ) i po jakimś czasie to zeszło ale trochę zabawy jest.
A żeby założyć to najpierw wsadzałem łożysko (przez tulejkę nabijałem żeby doszło elegancko) ,a potem na to delikatnie nabijałem gumowy el. podpory
Także operacja wykonalna
ps.ja to robiłem nie z oszczędności tylko dla tego że zmieniałem wał z małego na duży krzyżak
Kruszon - 2009-07-03, 21:37
Strasznie drogo ta podpora.
ja za SWAG-a płaciłem 75zł, a corteco kosztowało chyba 50zł.
Z sama wymiana podpory nie ma wiekszego problemu. Tylko przed rozłączeniem wału zaznacz na wieloklinie w jakiej pozycji masz z powrotem zmontować.
gatun0 - 2009-07-03, 23:45
| Kruszon napisa³/a: | Strasznie drogo ta podpora.
ja za SWAG-a płaciłem 75zł, a corteco kosztowało chyba 50zł.
Z sama wymiana podpory nie ma wiekszego problemu. Tylko przed rozłączeniem wału zaznacz na wieloklinie w jakiej pozycji masz z powrotem zmontować. |
W E30 jest oznaczone fabrycznie ( dwie białe kropki ) chyba że z wiekiem zeszła farba .
|
|