| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - otwieranie maski
kamil.k - 2009-07-08, 22:22 Temat postu: otwieranie maski jak to u was jest z otwieraniem maski w e30
chodzi mi o to co sie dzieje z maska po pociągnięciu za dźwignie.czy maska odskakuje do końca i wystarczy ja podnieść do góry czy tyko lekko się uchyla i trzeba ja najpierw popchnąć do przodu i dopiero podnieść do góry
kafarek - 2009-07-08, 22:23
odskakuje gwałtownie
Bambus 3.. - 2009-07-08, 22:40
| kafarek napisa³/a: | | odskakuje gwaÅ‚townie |
u mnie tak samo...wręcz się katapultuje
cichecki0511 - 2009-07-08, 22:45
| Bambus 3.. napisa³/a: | | kafarek napisa³/a: | | odskakuje gwaÅ‚townie |
u mnie tak samo...wręcz się katapultuje |
Tak samo u mnie, jakby się urwać chciała, siłownik (już drugi) do wymiany, ma iść lekko do końca i tylko podnosisz.
kamil.k - 2009-07-08, 23:09
siłownik mam sprawny bo jak sie lekko zacznie maske podnosic to pomaga i pcha maske do góry
pytam bo w brata e30 maska własie otwiera sie jakos lepiej ,ciszej nie katapultuje sie tak jak że aż trzepie całym autem tylko lekko pyk i sie troche sie uchyla do góry i trzeba popchnac do przodu i dopiero podniesc i u niego amorek juz nie podnosi tak jak u mnie
musze na spokojne jeszcze to porównac ,może zamienic amorki miejscami ,cos poregulowac te prowadnice i zobaczyc o co biega bo szczerze powiedziwaszy to troche lipnie jak tak maska katapultuje sie przy otwieraniu i robi tyle hałasu
Pietrek - 2009-07-08, 23:14
Może plastikowe tulejki w zawiasie uległy biodegradacji Może któryś z tych sprężynujących prętów w zawiasie Ci wypadł weź jeszcze psiknij WD40 w zawias i w to ramię przy siłowniku
kamil.k - 2009-07-08, 23:17
| Pietrek napisa³/a: | Może plastikowe tulejki w zawiasie ulegÅ‚y biodegradacji Może któryÅ› z tych sprężynujÄ…cych prÄ™tów w zawiasie Ci wypadÅ‚ weź jeszcze psiknij WD40 w zawias i w to ramiÄ™ przy siÅ‚owniku |
no jedna tulejka pekla i czesme wypada ale nie wiem czy to ma zwiÄ…zek
jaki pret w zawiasie co mi da psikanie w ramie przy siłowniku jak maska własnie zbyt łatwo sie otwiera
Pietrek - 2009-07-09, 18:00
| kamil.k napisa³/a: | jaki pret w zawiasie |
w zawiasie , tym do którego jest przykręcona maska są 2 pręty ... już nie ważne , myślałem że Tobie się ciężko otwiera maska ... nie doczytałem
Grzesiek - 2009-07-11, 23:10
u mnie w aucie Iekko cicho wysuwa sie do przodu i wystarczy podniesc, maske mam sztywniatka tuIejeczki pIastikowe ,siIowniczki w super stanie i wszystko gIadko sunie sie do przodu jak posiagne za Iiknke
Rafal_e30 - 2009-07-12, 12:52
u mnie również maska otwiera się bardzo gwałtownie jak z procy. Siłownik wymieniałem niedawno i działa poprawnie. "Pomaga otwierac" maskę. U mojego brata, po pociągnięciu za dźwignię trzeba najpierw wysunąc maskę do przodu a potem podnieśc do góry. Maska otwiera się łagodnie u mnie jak by ją chciało wyrwac z zawiasów Próbowałem kiedyś rozgryśc ten temat ale sobie odpuściłem... Na oko wszystko wygląda identycznie w obydwu autach. Nie dopatrzyłem się niczego do czego można by się doczepic
kamil.k - 2009-07-12, 13:30
Rafal_e30, z którego roku twój brat ma auto próbowałes podmienic silownik bo podejrzewam że w tym tkwi tajemnica
zobaczy dzisiaj moze wyciągne siłownik całkowicie i zobacze jak sie zachowuje ale kiedys miałem popsuty siłownik i tak samo maska waliła jak armata
Misior - 2009-07-12, 16:04
Za wysuwanie maski do przodu nie odpowiada silownik tylko raczej sprezyny przy zawiasach.
cichecki0511 - 2009-07-12, 21:11
| Misior napisa³/a: | | Za wysuwanie maski do przodu nie odpowiada silownik tylko raczej sprezyny przy zawiasach. |
Jakie sprężyny i dlaczego w liczbie mnogiej U mnie jest jeden zawias z siłownikiem po jednej stronie (pasażera) sprężyn/sprężyny brak.
kamil.k - 2009-07-12, 22:07
| cichecki0511 napisa³/a: | | Misior napisa³/a: | | Za wysuwanie maski do przodu nie odpowiada silownik tylko raczej sprezyny przy zawiasach. |
Jakie sprężyny i dlaczego w liczbie mnogiej U mnie jest jeden zawias z siłownikiem po jednej stronie (pasażera) sprężyn/sprężyny brak. |
dzisiaj znowu tam zajrzałem i faktycznie siedza w zawiasach jakies spreżyny czy cos
Misior - 2009-07-13, 08:14
| cichecki0511 napisa³/a: | | Jakie sprężyny i dlaczego w liczbie mnogiej U mnie jest jeden zawias z siÅ‚ownikiem po jednej stronie (pasażera) sprężyn/sprężyny brak. |
Zawiasy do ktorych przykrecona jest maska sa przeciez ze sprezynami.
Szajbaa - 2009-07-13, 08:20
u mnie maska uchyla sie delikatnie i dalej trzeba recznie odsunac i podniesc. jest sprzezyna w zawiasie maski tu przy tych dwóch blaszkach i moim zdaniem tam trzeba regulo0wac
cichecki0511 - 2009-07-13, 21:18
| kamil.k napisa³/a: | | cichecki0511 napisa³/a: | | Misior napisa³/a: | | Za wysuwanie maski do przodu nie odpowiada silownik tylko raczej sprezyny przy zawiasach. |
Jakie sprężyny i dlaczego w liczbie mnogiej U mnie jest jeden zawias z siłownikiem po jednej stronie (pasażera) sprężyn/sprężyny brak. |
dzisiaj znowu tam zajrzałem i faktycznie siedza w zawiasach jakies spreżyny czy cos |
To ja jutro rano też zajrzę ale dałbym sobie rękę uciąć że żadnej sprężyny nie mam (i może to jest problem ) na schemacie RealOem w opisie poszczeglnych elementów jest sprężyna 14 i 15 czy o t chodzi?
http://www.realoem.com/bm...456&hg=41&fg=35
Szajbaa - 2009-07-14, 08:47
cichecki0511, tak to to, maska ma swoj zawias a do tego z dwoch stron takie blaszki zakładane na tą sprezyne i tym mozna ustawic to
cichecki0511 - 2009-07-14, 22:31
| Szajbaa napisa³/a: | | cichecki0511, tak to to, maska ma swoj zawias a do tego z dwoch stron takie blaszki zakÅ‚adane na tÄ… sprezyne i tym mozna ustawic to |
Masz może jakieś fotki, albo ktoś inny, bo ja tam żadnych sprężyn u siebie nie widzę
kamil.k - 2009-07-14, 22:53
bo ona sa w srodku w tej rurce i widac tylko konce tych sprezyn
ale czy je da sie ustawc to nie wiem
cichecki0511 - 2009-07-14, 23:22
| kamil.k napisa³/a: | bo ona sa w srodku w tej rurce i widac tylko konce tych sprezyn
ale czy je da sie ustawc to nie wiem |
Jakiś skubany inżynier BMW wymyślił taki zmyślny system że nic nie widać Ehh, a ktoś może te sprężyny wymieniał, bo koszt w ASO wychodzi jakieś 60-70 PLN także nie dużo, za dwie sztuki (zwracam honor Misor, niedoczytałem).
kamil.k - 2009-07-15, 07:09
cichecki0511, jak je wymienisz na nowe to pewnie wyrwie maske z zawiasów
Szajbaa - 2009-07-15, 07:54
hehe no sprezyna jak w fiacie. mi sie wydaje tak. wystają konce tej sprezyny i ona sie ustawia pionowo jak jest wszystko rozkrecone i zakłada sie te dwie blaszki na ta sprężyne i skreca z maską do budy to ona sie naciaga gdy blaszki pojdą do "poziomu" i mi sie wydaje ze wlasnie tymi blaszkami mozna ją lekko naciągnać lub poluzowac wzgledem maski czyli ustawiamy maske a te blaszki na luznych srubkach max do gory zeby najmniej naciągnac sprezyne, ta teoria w mojej bawarce jak by pasuje bo mam tak ustwione i nie strzela. pozdro
Misior - 2009-07-15, 10:34
| cichecki0511 napisa³/a: | | zwracam honor Misor, niedoczytaÅ‚em |
spoko nic sie nie dzieje
cichecki0511 - 2009-07-15, 21:41
| kamil.k napisa³/a: | cichecki0511, jak je wymienisz na nowe to pewnie wyrwie maske z zawiasów |
Wymieniał nie będę bo wszystko wskazuje że jednak ma tak być Sprawdzałem dzisiaj w kilku e30 i we wszystkich odskakiwało gwałtownie, tylko w jednej nie. Poza tym trafiła się jedna e30 ze zdjętą maską i zamontowanym zawiasem i on prężył bardzo mocno w stronę komory silnika i wówczas moja teoria legła w gruzach, do tej pory myślałem że zadaniem tego zawiasu ze sprężynami jest wyhamowanie maski przy otwieraniu a okazuje się że jest przeciwnie, ma on ją odciągać. Także w moim przypadku wszystko działa jak należy
kamil.k - 2009-07-15, 21:45
cichecki0511, ale nie mow że sposób w jaki otwiera sie maska ci sie podoba
dlaczego w tej jednej e30 maska otwierała sie inaczej czyja to e30
cichecki0511 - 2009-07-15, 22:27
| kamil.k napisa³/a: | cichecki0511, ale nie mow że sposób w jaki otwiera sie maska ci sie podoba
|
No do dzisiaj mi się nie podobał, ale po oględzinach tych kilku egzemplarzy stwierdzam że tak być musi, bo na logikę to sprężyna w miarę eksploatacji nie nabiera na sile, wręcz przeciwnie słabnie, więc te e30, w których maska nie odskakuje do końca mają już osłabione te sprężyny:)
| kamil.k napisa³/a: |
dlaczego w tej jednej e30 maska otwierała sie inaczej czyja to e30 |
Może to przypadek a może nie, ale ta e30 była przytargana na części.
Szajbaa - 2009-07-16, 09:57
a ja mowie ze ustawie u mnie tak ze odskakuje i nie odskakuje
Rafal_e30 - 2009-07-16, 13:59
| kamil.k napisa³/a: | Rafal_e30, z którego roku twój brat ma auto próbowaÅ‚es podmienic silownik bo podejrzewam że w tym tkwi tajemnica
zobaczy dzisiaj moze wyciągne siłownik całkowicie i zobacze jak sie zachowuje ale kiedys miałem popsuty siłownik i tak samo maska waliła jak armata |
jego jest z 90r. 316i w sedanie. Siłowniki podmieniałem i jest to samo u mnie nadal wystrzela a u niego otwiera się delikatnie. Z resztą tak jak już napisałem siłownik mam nóweczkę i działa bez zarzutu. Wydaje mi się, że to sprawa regulacji.
cichecki0511 - 2009-07-16, 22:04
| Szajbaa napisa³/a: | | hehe no sprezyna jak w fiacie. mi sie wydaje tak. wystajÄ… konce tej sprezyny i ona sie ustawia pionowo jak jest wszystko rozkrecone i zakÅ‚ada sie te dwie blaszki na ta sprężyne i skreca z maskÄ… do budy to ona sie naciaga gdy blaszki pojdÄ… do "poziomu" i mi sie wydaje ze wlasnie tymi blaszkami mozna jÄ… lekko naciÄ…gnać lub poluzowac wzgledem maski czyli ustawiamy maske a te blaszki na luznych srubkach max do gory zeby najmniej naciÄ…gnac sprezyne, ta teoria w mojej bawarce jak by pasuje bo mam tak ustwione i nie strzela. pozdro |
Jesteś w stanie to ustawianie w jakiś sposób zobrazować?
Szajbaa - 2009-07-17, 08:49
no napisałem ale hmm nie wiem moze jakies fotki cykne i obrysuje moją wizje moze sprawdzi sie w innych beemkach.
|
|