BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E36] Pilne - problem z odpaleniem

Tobi - 2009-07-18, 19:53
Temat postu: [E36] Pilne - problem z odpaleniem
Pilna prośba o pomoc, bo wyjechałem autem i nie mogę odpalić i wrócić.

Auto stało dwa tygodnie, dzisiaj odpalił od razu i zrobiłem krótką trasę ok. 15 km. Po około pół godzinie zaczęło zbierać się na burzę, więc chcę odpalić auto, aby wrócić do domu. Odpaliło na sekundę, obrotomierz wskazał ok. 500 rpm i auto zgasło. Potem jeszcze kilka razy podobnie - albo odpalał na krótką chwilkę, albo nie łapie zapłon wcale.
Sprawdziłem na razie świece, chociaż wymieniałem 2 miesiące temu, nie mam pomysłu.

Cypisek - 2009-07-18, 19:57

Na poczÄ…tek zobacz czy pompa podaje paliwo .
Tobi - 2009-07-18, 20:00

Jak i gdzie? :) Nigdy nie miałem z nim problemu więc nie bardzo wiem, chociaż na mechanice się trochę znam - proszę o wskazówki. Dodam, że nie reaguje na dodawanie gazu przez tę chwilę, gdy na moment łapie zapłon.
Dzięki za odzew.

maciek e30 - 2009-07-19, 00:29

I ja stawiam na pompe , jest z tyłu pod kanapą jak wyjmiesz to będziesz widział klapke na blachowkręty, pod nią jest spora plastikowa nakrętka i pod nią siedzi pompa wraz z pływakiem ,możesz spróbowac popukać bez wyjmowania czasem pomaga, ale nie zawsze i jak to jej wina to i tak do wymiany
Tobi - 2009-07-19, 11:30

Dzisiaj już w ogóle auto nie odpaliło, może już nie dostaje w ogóle paliwa. W którym miejscu szukać pompy? Zamieszczam zdjęcie.

Cypisek - 2009-07-19, 11:50

Pompa jest pod tą pokrywką za fotelem pasażera. Zdejmij tą pokrywkę i podczas próby odpalania auta posłuchaj czy pompa pracuje. Powinno być słychać buczenie, możesz nawet dotknąć jej dłonią i powinieneś czuć wibracje. Jeżeli nie ma nic takiego to pompa stoi.
Hroop - 2009-07-20, 08:09

Jak się okaże że pompa stoi to sprawdź najpierw czy dostaje prąd na przewodach..
Tobi - 2009-07-20, 16:06

Zdjąłem kanapę, odkręciłem pokrywę, postukałem w pompę i auto odpaliło. :D
Czyli domyślam się, że pompa do wymiany, ew. filtr paliwa, żeby nie zasyfić pompy od razu, tak?

Cypisek - 2009-07-20, 21:50

Tobi, Jeżeli pompa zatrzymała się raz, zatrzyma się ponownie. Być może zatrzymał ją tylko jakiś syf. Zobacz czy nie masz brudu lub wody na dnie zbiornika. Filtr paliwa jest za pompą więc nie zatrzyma brudu ze zbiornika, ale możesz i tak wymienić żeby nie miała zbytniego oporu. I nie jeździj z zapaloną pomarańczową lampką bo to zabija pompy :wink:
Tobi - 2009-07-20, 23:24

No właśnie problem w tym, że zostawiłem go na rezerwie i pojechałem na dwutygodniowe wakacje. Myślę, że syf nieźle się odstał, odpaliłem auto i pompa zassała. Co prawda kilometr dalej już tankowałem ale chyba już było po ptokach. Potem pojawił się ten problem.
Mam teraz wrażenie, że śmierdzi trochę benzynką.

pudzian - 2009-07-21, 06:36

Cypisek napisa³/a:
Tobi, Jeżeli pompa zatrzymała się raz, zatrzyma się ponownie. Być może zatrzymał ją tylko jakiś syf. Zobacz czy nie masz brudu lub wody na dnie zbiornika. Filtr paliwa jest za pompą więc nie zatrzyma brudu ze zbiornika, ale możesz i tak wymienić żeby nie miała zbytniego oporu. I nie jeździj z zapaloną pomarańczową lampką bo to zabija pompy :wink:

umnie dwa razy stawala ale podlanczalem pod akumulator bezposrednio i lata dotej pory :D

Cypisek - 2009-07-21, 08:02

Tobi napisa³/a:
Mam teraz wrażenie, że śmierdzi trochę benzynką.
Posprawdzaj przewody paliwowe, a szczególnie ten łączący regulator ciśnienia paliwa z przepustnicą.
Tobi - 2009-07-22, 14:00

Dobra, bemcia trochę strajkuje, trzeba jej czasem przywalić w zadek, tzn. w tylne siedzenie. Ewidentnie pompa do wymiany. I tu pytanie - kupować używkę oryginalną czy zamiennik MTM, QAP, WRC? Takie widziałem na allegro, w motoryzacyjnych bajki opowiadają takie, że żal słuchać - albo że już nigdzie nie dostanę, albo że kosztuje 85 zł, albo że koło tysiąca. Fachowość, że pożal się Boże. Jeśli ktoś ma na sprzedaż, to proszę o info na PW.
Cypisek - 2009-07-23, 18:27

Ja jestem zdania że lepszy stary oryginał niż nowy chińczyk ; ]